Fredagsmys med tex-mex | Kurera.se
Fredagsmys med tex-mex

Foto: Maya Dilek

Fredagsmys med tex-mex

Fakta

Receptet är skapat av gastronomen Maya Dilek.

Vill du göra din egen tacokrydda?
Då slipper du mängder av socker, salt och smakförstärkare - och det är enkelt. Maya berättar hur här.

Ingen fredag utan tacos!
Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 


Ingredienser

Bönchili
En mustig bönchili. Servera gärna med nacho-chips eller använd i tortillabröd istället för köttfärs. Cirka fyra portioner.

olivolja att steka i
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 burk krossade tomater (cirka 390 g)
1 burk svarta bönor (cirka 380 g)
1 msk tomatpuré
2 krm sambal oelek
3 tsk tacokrydda (se grundrecept)
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lönnsirap (kan uteslutas)
salt
1 knippe färsk koriander

► Läs också: Tomater minskar risken för prostatacancer med 20 procent

Rostad majs
Superenkelt att göra men förhöjer verkligen tacokvällen.
Majsen får en fylligare och sötare smak efter den rostas.

2 burkar majskorn
1 msk olja
1 nypa salt

Guacamole
Ingen tacos utan guacamole. Den här guacamolen är kryddig med smak av koriander och hetta från chili. Perfekt som dipp till nacho-chips eller att ha i tacobröd.

2 avokado
saften från 1 lime
1 vitlöksklyfta
1/2 tomat
1/2 röd chili (eller efter smak)
salt
1 msk finhackad koriander

► Läs också: Därför ska du äta avokado

Granatäppelsalsa
En lite annorlunda salsa som bryter av mot de andra tillbehören med en härlig friskhet. Kombinationen koriander, rödlök och lime är så bra till denna typ av mat!

1 granatäpple
1 röd lök
saften från 1 lime
salt
peppar
1 knippe färsk koriander
1/2 chili, eller lite mindre beroende på hetta

Gör så här

Bönchili
Finhacka lök, vitlök och paprika. Fräs mjukt i lite olivolja i en het kastrull. Tillsätt de torra kryddorna, sambal oelek, lönnsirap och tomatpuré. Skölj de svarta bönorna. Tillsätt bönorna samt de krossade tomaterna och koka upp. Låt puttra på plattan i ca 10 min, så att lite av vätskan kokar bort. Smaka av med salt. Grovhacka den färska koriandern och tillsätt innan servering.

► Läs också: Ny svensk studie: Bönor kan motverka övervikt

Rostad majs
Hetta upp en stekpanna med olja. Tillsätt majs och salt.
Rosta majsen på hög värme under omrörning tills majskornen har fått en gyllenbrun färg och vätskan har osat bort. Det är lätt att bränna majsen så var noga med omrörningen.

Guacamole
Dela avokadon och ta bort kärnan, Gröp ur köttet och tillsätt limesaften. Mosa ihop men en gaffel så att guacamolen blir tjock och lite ”chunky”. Det går såklart att mixa guacamolen
om du vill ha den helt slät och lite lösare. Finhacka tomat, chili och koriander. Pressa ner vitlöken och smaksätt med salt. Blanda alla ingredienser väl.

Granatäppelsalsa
Dela granatäpplet och slå ut kärnorna. Finhacka övriga ingredienser och pressa limen. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Tips! Slå ut kärnorna från yttersidan av granatäpplet med en sked. Det kan vara lite pilligt. Håll granatäppelhalvan ovanför en skål så skvätter det inte överallt.

Mer inspiration till god och nyttig fredagsmysmat? 
På Kurera finns mängder. Här är ett axplock:
• Mexgryta med svarta bönor
• Falafelwraps med wasabimajjo
• Solskenswrap med rödbetsaioli
• Raw pesto i två sköna varianter
• Rostad tomatsoppa med röda linser
• Morotsbiffar med ingefära
• Våriga zucchiniplättar
• Indisk gryta med hemgjord paneer
• Quinoaplättar med gröna pommes

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet är skapat av gastronomen Maya Dilek.

Vill du göra din egen tacokrydda?
Då slipper du mängder av socker, salt och smakförstärkare - och det är enkelt. Maya berättar hur här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.