Foto: TV4

Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Fakta

Tarmfloran påverkar bland annat:
Immunförsvaret
Allergier
Vikten
Risken för diabetes typ 2
Vår psykiska hälsa

4 "goodies" för din tarm:
1. Fibrer (prebiotika)
2. Mjölksyrebakterier (Probiotika)
3. Antioxidanter (av typen polyfenoler)
4. Syrade grönsaker och yoghurt (fermenterat)

3 no-no´s för din tarm:
1. Antibiotika
2. Raffinerat socker
3. Tillsatser

Ny forskning visar att vår tarmflora påverkar vår hälsa betydligt mer än vi hittills trott. 
Näringsfysiologen Fredrik Paulún tipsar om vad vi bör göra, och inte göra, för att få balans bland tarmbakterierna – och därmed rädda både hälsan och magen.
Själv har han bra balans i sin tarmmiljö, menar han.
– Jag käkar mina fullkornsprodukter och jag kör probiotika, sådana här små kapslar. Då har jag fått det jag behöver.

I kroppen finns dryg tio meter tarmar. Tunntarmen är sju till nio meter lång och tjocktarmen ungefär en meter. Här finns också något som kallas tarmflora, som är vad miljön i tarmen kallas.
Det är här saker och ting händer – och här vår hälsa styrs ifrån, berättar näringsfysiologen Fredrik Paulún i TV4 Nyhetsmorgon.

Tarmfloran har makten över hälsan
Fredrik Paulún beskriver tarmfloran som ett slags ekosystem.
– Det (tarmfloran) är bakterier och enormt många. Det finns fler celler i din tarmflora än det finns i din kropp och det är egentligen de som har makten.
Det intressanta är att de här bakterierna, som väger så mycket som två, tre kilo gör en hel massa saker, berättar han.
– De producerar näring, olika typer av fettsyror, vitaminer. De kan även producera ämnen som kan prata med din hjärna, som göra att du blir stressad eller mår bra eller mår dåligt. Det är fascinerande fakta.
Men, tillägger han…
– Sedan finns det bakterier som gör gift också, och dem ska vi undvika.

 

► Läs också: Probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

”Nästan alla sjukdomar har någon komponent i just tarmfloran”
Forskningen säger nu att väldigt mycket mer än man tidigare trott hänger ihop när det gäller vår allmänhälsa och just den här bakteriefloran i tarmarna. Något Fredrik Paulún är mycket fascinerad över.
– Det är nästan så man undrar om det kan vara sant när man börjar läsa om det här, för det är så många olika punkter. Nästan alla sjukdomar och problem har någon slags komponent i just tarmfloran.
Han ger några exempel på sådant som tarmfloran påverkar.
– Immunförsvaret, ett mycket bra exempel. Med ett starkt immunförsvar blir du inte förkyld lika lätt och du kommer inte att drabbas av allvarliga sjukdomar, som cancer till exempel, i samma utsträckning – vilket ju påverkas av immunförsvaret.

► Läs också: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

Vår renlighet skapar allergier
Enligt den nya forskningen är obalans i tarmfloran kopplat även till ökat antal allergier. För att vi helt enkelt lever lite för renligt.
–  Det är ju väldigt undersökt idag, det här med hygienhypotesen. Att våra barn, till exempel, lever lite för renligt, förklarar han.
Även kontakt med djur gynnar ofta tarmfloran.
– Husdjur är bra i och med att man får bakterier från djuret och i och med att djuret är friskt är det här bra bakterier. Och det innebär att jag i min tur inte lika lätt blir allergisk. Det är en otroligt stark effekt.

Tarmbakterierna påverkar ”allt” – även vikten
Insikten om tarmflorans enorma betydelse för hälsan är tämligen ny.
– Jag pluggade  näringslära för 20 år sedan och då sa man att, ja, det finns tarmbakterier men de gör inte så mycket. Nu säger vi tvärtom. De gör allt.
De påverkar även vikten, berättar han.
– Det som är intressant är att de påverkar där också, för de kan ju äta upp en del av näringen som gör att mindre hamnar i fettcellerna. Men det finns andra bakterier som gör tvärtom, som faktiskt gör oss feta, tillägger han och poängterar vikten av balans mellan de ”goda” och de ”onda” bakterierna.

► Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Obalans ökar risken för diabetes och psykisk ohälsa
En obalanserad tarmflora ökar bland annat risken att utveckla diabetes.
– Diabetes typ 2 är ju en folksjukdom med över 400 000 är drabbade idag och många i riskzonen. Det ser man också påverkas av tarmfloran. Så den är väldigt viktig.
Den påverkar också direkt vår psykiska hälsa – på olika sätt, berättar han.
– Det här är fascinerande. Det är ämnen som frigörs från tarmfloran, alltså från bakterierna, som sedan går upp i hjärnan och där ger olika effekter. Och ångest, depressioner har man sett är kopplat till en dålig tarmflora. Så man kan må bättre bara man får lite ordning på det här.

► Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Prebiotika återställer balansen
För att må bättre och inte riskera sin hälsa finns det dock en hel del man kan göra, berättar han. Bland annat kostmässigt.
–  Det finns ju en del saker som är viktiga att få i sig. Fibrer är nummer ett. Det är vad man kallar för prebiotika. Det är det som de bra bakterierna lever på, det de vill ha. Så äter du mycket frukt, bär, nötter och allt som innehåller fibrer är det bra.
Men ät varierat och bara lite fibrer åt gången, råder han.
– För med för mycket på en gång händer det grejer. Då blir vi svullna och får gas – och det är för att bakterierna producerar gas.
Det är upp till var och en att märka vad man tål eftersom vi alla är lite olika, menar han.
–  Men äter du en liten portion med bönor till exempel, då ger det bara en bra tillväxt av nyttiga bakterier och blir inga magbesvär. Men trycker du i dig 200 gram på en gång blir du en ballong. Det är egentligen ett kvitto på att de här bakterierna som du vill ha faktiskt växer till och frodas, men sedan är det ju lite obekvämt kanske.

► Läs också – Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Antioxidanter är bränsle för goda bakterier
Även antioxidanter är gynnsam för miljön i vår mage. Men det måste vara antioxidanter av en särskild typ, berättar Fredrik Paulún.
– De kallas polyfenoler – och det här är helt nya rön. Bakterierna som vi vill ha fler av äter polyfenoler och de finns i kryddor, blåbär och rödvin till exempel – som alltså i måttliga mängder är bra i det här avseendet. Så man kan säga att de här antioxidanterna är ett slags bränsle för de här riktigt bra bakterierna.

► Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Mjölksyrade grönsaker väldigt gynnsamt 
Syrade produkter, så kallat fermenterade livsmedel, är otroligt gynnsamt för tarmmiljön, berättar han. Ett knep han själv beskriver som ”grymt”.
– Det bästa är när man äter syrade grönsaker, och även yoghurt och så, får man en naturlig produkt där bakterierna får växa och gotta till sig. Då får man väldigt många olika bakteriestammar och det är bra. Ju fler stammar man får i sig, desto bättre är det. Så man ska helst äta något syrat varje dag.

► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Ett gott och enkelt knep
Som exempel på mjölksyrade produkter nämner han Smetana och andra mjölksyrade yoghurt- och mejeriprodukter.
– Även Kimchi, som jag tycker är det bästa som finns. Det är en koreansk fermenterad rätt på kål som jag brukar göra med alla möjliga grönsaker, som morot och broccoli och sådant. Sedan har jag min lilla skål stående som jag pytsar ut till varje rätt jag äter nästan. Det är inte mycket per gång men någonting, säger han.

Enkelt att syra själv hemma
Han tipsar om att man, utan större svårigheter, kan syra sina egna grönsaker hemma i en burk.
– Man ska ha dem under vatten. Anaerobt utan syre, det är då det börjar växa. Och burken ska vara tätt försluten, med en sådan här pysventil, helst. En glasburk med en sådan här gummilist så att överskottet av gas kan lämna burken. Annars kan det bli explosion.
Sedan kan man ha sina grönsaker i alla fall ett par veckor utan problem, hävdar han. Och man ska inte bry sig om att det kanske rör på sig lite därinne.
– När det börjar smaka lite härsket ska man ta bort det men så länge det bara är syrat är det bra. Man ser att det lever lite grand, det bubblar och det är bra. Det är bakterierna som gör det.

► Läs också: Recept på mjölksyrade rotfrukter

Undvik antibiotika 
Tre saker man däremot inte ska stoppa i sig är antibiotika, raffinerat socker och tillsatser. Fredrik Paulún förklarar.
–  Antibiotika. Det hör man ju, det dödar biotan, alltså det som vi vill ha – tarmfloran. Så använd antibiotika bara när det verkligen, verkligen behövs.
Man bör se upp även med utländskt kött, som kan innehålla en viss antibiotikamängd.
– Det finns rester och det här är ett problem med importerade produkter. Djur växer snabbare om de får antibiotika, fast de är friska. Detta för att deras kroppar kan ägna sig åt tillväxt istället för att bekämpa parasiter. Så det (antibiotika) innebär att man får mer ekonomi i köttet. Så köper du importerad, billig kyckling till exempel kan det finnas där. Svenskt kött är bäst helt enkelt.

Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar BMI

Godis gör att dåliga bakterier tar över
– Vitt socker är en bov av många olika skäl. Ett skäl är att när du äter det finns det en speciell bakteriestam som växer till sig, som älskar det här. Den skickar då ut en signal i blodet att du ska äta mer socker, så det är jättelömskt. Då äter du mer socker, blir mer sötsugen och det växer till ännu mer och du får väldigt mycket av den här dåliga bakteriestammen. Den tar liksom över.
Så tyvärr godisälskare. Godis är riktigt dåligt för den som önskar balansera upp antalet goda bakterier i tarmen.
– Det är som gjort för att skada tarmfloran. Bara tillsatser och socker, det är det enda det består av.

Ät så tillsatsfritt som möjligt – och skippa bakteriedödande medel
Vissa tillsatser är väldigt ogynnsamma för vår mage och tarm. Ett exempel är konserveringsmedel, vars uppgift i maten är att hämma just tillväxt, berättar Fredrik Paulún.
– Det hämmar bakterier och olika typer av svampar och så. Det påverkar även tarmen givetvis.
Även sådana här bakteriedödande medel, som finns i disktrasor och sportkläder och liknande, har en stor, negativ effekt, berättar han. Som exempel nämner han ämnet Triclosan.
– Triclosan, det är ett läskigt ord. Det finns i en del tandkrämer och så där. Det ska man inte få i sig för det dödar nyttiga bakterier.
Han varnar för produkter som marknadsförs på grund av sin ”antibakteriella” effekt.
– Ni ska ha bakterier, de är viktiga. Men det gäller att få sådana som gör oss friska och inte sjuka.

► Läs också: 22 positiva effekter av probiotika

Äter själv probiotikakapslar
På frågan om hur det står till med hans egen tarmflora är Fredrik Paulún skönt självsäker.
– Det står väldigt bra till. Jag käkar mina fullkornsprodukter, jag kör probiotika, sådana här små kapslar. Då har jag fått det jag behöver. Och sedan försöker jag att inte få i mig det här som vi har pratat om. Som tillsatser. Och antibiotika, det var mycket länge sedan.

Av Isabelle G Hedander

Fakta

Tarmfloran påverkar bland annat:
Immunförsvaret
Allergier
Vikten
Risken för diabetes typ 2
Vår psykiska hälsa

4 "goodies" för din tarm:
1. Fibrer (prebiotika)
2. Mjölksyrebakterier (Probiotika)
3. Antioxidanter (av typen polyfenoler)
4. Syrade grönsaker och yoghurt (fermenterat)

3 no-no´s för din tarm:
1. Antibiotika
2. Raffinerat socker
3. Tillsatser

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.