Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fri från återkommande öroninflammationer

Efter tio öroninflammationer på ett år var lilla Thindras immunförsvar i botten. Hennes mamma Anna har sedan dess gett henne Lactiplus för att stärka försvaret via magen och det tycks fungera utmärkt.

Öroninflammation är en vanlig sjukdom hos små barn och vissa har oturen att drabbas oftare än andra. En som knappt hann bli frisk innan öronen började krångla igen var lilla Thindra, idag fem år gammal. Hennes mamma Anna Kronwall berättar:
– Mellan det att hon var två och tre år fick hon tio öroninflammationer. Hon var alltså sjuk nästan varenda månad. Det satte igång efter det att hon hade börjat gå på dagis och öroninflammationerna kom alltid på bara några timmar. Jag och min sambo fick vara hemma väldigt mycket från jobbet för att ta hand om henne under den här tiden. Det var en ohållbar situation på många sätt, säger Anna.

Värkande öron
Thindra fick ofta väldigt hög feber och led av sina värkande öron, inte minst när trumhinnan sprack. Penicillin sattes in gång på gång och att antibiotika inte är det snällaste för magen känner nog de flesta till.
– Hennes immunförsvar var kört i botten efter det där året. Jag tror inte att det var särskilt bra i längden med alla de där antibiotikakurerna, men det är ju den behandling som ofta sätts in idag.

"Lätt att röra ut i yoghurt"
Anna funderade mycket över om det fanns något hon kunde göra för att hjälpa sin dotter att få ett starkare sjukdomsförsvar och kom att tänka på Lactiplus, som hon är väl bekant med genom sitt jobb i hälsokostbranschen.
– Lactiplus innehåller flera miljarder aktiva mjölksyrebakterier från olika bakteriestammar och hjälper många som har problem med magen och immunförsvaret. Dessutom är kapslarna lätta att ta sönder så att man kan röra ut innehållet i yoghurt, vilket är lättare att ge ett litet barn. Det blev som en koncentrerad variant av sådan yoghurt man kan köpa i vanliga livsmedelsbutiker, fast bättre. Så ser jag det, säger Anna.

 

Motverkar ytterligare öroninflammationer
Så Thindra började få en kapsel Lactiplus i yoghurten varje morgon och åt det utan problem. Hon fick även rör insatta i öronen för att motverka ytterligare öroninflammationer.
– Jag tänkte att nu när hon hade rör kanske infektionerna bara skulle sätta sig någon annanstans, så det var lika bra att hon fick fortsätta äta Lactiplus. Det blandar sig bra och smakar ingenting så det var aldrig några problem att ge henne det heller, säger Anna.

Som en lätt förkylning
Idag har Thindra ätit Lactiplus i två år och är nästan aldrig sjuk längre. Blir hon det yttrar det sig i en lätt förkylning där hon blir lite snorig, men inte mer.
– När jag jämför med andra barn och med hur hon var innan så upplever jag det som att Thindra har fått ett starkt och bra immunförsvar. Det är skönt. Mest för hennes egen skull såklart, men också för oss andra i familjen.

Populär morgonrutin
För Thindra har Lactiplus blivit en populär morgonrutin enligt mamma Anna.
– Hon frågar efter kapslarna och vet om att hon äter dem för att det inte ska göra ont i öronen. Jag tror att hon tycker att det där är lite roligt. Det verkar så i alla fall. Och kanske känner hon själv på något vis att hon mår bra av det?

Av Margareta Nilsson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.