Annons
Annons

Friluftsälskarens fiskgryta med potatis och dill

Soppor, grytor och röror är fantastisk mat i skogen! Det vill friluftsprofilen Niklas Kämpargård förmedla, mannen bakom detta enkla och smakrika recept.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
24 september, 2021
Friluftsälskarens fiskgryta med potatis och dill

Soppor, grytor och röror är fantastisk mat i skogen! Det vill friluftsprofilen Niklas Kämpargård förmedla, mannen bakom detta enkla och smakrika recept.

Det här är en smidig fiskgryta på torsk och lax, men du kan givetvis byta ut det mot vilken fisk som helst. Receptet kommer från boken ”Vara ute” (LB förlag) av Niklas Kämpargård som vill inspirera fler att upptäcka hur välgörande för både kropp och själ det är att vistas i det fria. Och att laga mat i naturen är något alldeles särskilt, tycker Niklas.

Laga fiskgrytan ute i det fria över öppen eld eller på stormkök. Eller hemma i köket om det passar dig bättre. Smaklig måltid!

LÄS OCKSÅ: Snabb och festlig “kaoschili”

Ingredienser

4 personer
5–6 stora potatisar
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
3 dl vitt vin
3 dl syrad grädde (kan bytas ut mot crème fraîche, 34 %)
1 citron
½ purjolök
300 gram lax
300 gram torsk
1 röd paprika
1 knippe dill
Salt och svartpeppar
Olja till stekning

LÄS OCKSÅ: Glutenfria ostpiroger med kantareller

Gör så här

Skala potatis och morötter och dela dem i lagom stora bitar.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs potatis, lök och morötter i lite olja tills de får fin färg.
Häll på tillräckligt mycket vatten så att allt täcks av vatten, smula sönder en buljongtärning och låt koka tills potatisen och morötterna är nästan mjuka.
Tillsätt vin och syrad grädde och häll i saften från en citron och strimlad purjolök. Låt allt koka upp och häll sedan i fisken, skuren i lagom stora tärningar och späd eventuellt med mer vatten. Någon minut innan fisken är klar häller du i tärnad paprika.
Krydda med hackad dill, salt och svartpeppar.

LÄS OCKSÅ: Tröstsoppa för tunga dagar

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons