Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa hos män

Vill du behålla tankeskärpan upp i åren kan det vara idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. Enligt en amerikansk studie visade män som åt frukt och grönt färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre av den varan.

En diet rik på grönsaker, frukt och apelsinjuice kopplas till lägre risk för minnesförlust, visar en ny studie som följt amerikanska män från medelåldern och uppåt. Ett rikligt intag av grönsaker, frukt och juice i medelåldern och uppåt förknippas med lägre risk för försämring av den kognitiva funktionen senare i livet, rapporter forskare från Harvard.

 

Även kosttillskott kan vara till hjälp
Gröna bladgrönsaker, mörkorange och röda grönsaker samt bär gav bäst resultat. Att ha ätit en vegetabilisk och fruktrik diet i tjugotalet år kopplades till en tydligt minskad risk för försämrad tankeförmåga oberoende av senare matvanor. Enligt professor Yuan som lett studien visade den att även kosttillskott kan vara ett sätt att behålla tankeförmågan långt upp i åren.

LÄS OCKSÅ: Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Följde männen i 20 års tid
I studien ingick 27 842 amerikanska män som alla arbetade inom olika vårdyrken som tandläkare, optiker, apotekare och veterinärer med en medelålder av 51 år vid starten 1986.

LÄS OCKSÅ: Nötter – bra för knoppen och resten av kroppen

Fick svara på frågor om sin kognitiva förmåga
Var fjärde år fick deltagarna fylla i ett formulär om sitt intag av mat och dryck. Deltagarna fick även svara på frågor om sin kognitiva förmåga, frågor som bland annat rörde förändringar i minne och kognition

Vid den bedömningen var männen i genomsnitt 73 år gamla och 54,7 procent ansåg sig ha god kognitiv funktion, 38 procent hade måttlig funktion och 7,3 procent hade dålig funktion.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare: “Ät mest av det som är nyttigt”

"Forska på vilken mat som är bra" 
Det är enligt andra forskare en kraftfull studie som ger en inblick i hur näring kan påverka tankeförmågan hos åldrande vuxna. Men det behövs mer forskning för att förstå vilka livsmedel som är till nytta just för hjärnhälsan.

Studien har brister
Enligt Yuan själv hade studien dock flera begränsningar, bland annat att den kognitiva funktionen var självrapporterad. Studien visar dessutom bara på kopplingar och inte på orsakssamband, och okända faktorer kan ha bidragit till att påverka resultaten, samt att den inte inkluderat kvinnor.

Av redaktionen

Källa: Medpagetoday

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.