Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa hos män

Vill du behålla tankeskärpan upp i åren kan det vara idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. Enligt en amerikansk studie visade män som åt frukt och grönt färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre av den varan.

En diet rik på grönsaker, frukt och apelsinjuice kopplas till lägre risk för minnesförlust, visar en ny studie som följt amerikanska män från medelåldern och uppåt. Ett rikligt intag av grönsaker, frukt och juice i medelåldern och uppåt förknippas med lägre risk för försämring av den kognitiva funktionen senare i livet, rapporter forskare från Harvard.

 

Även kosttillskott kan vara till hjälp
Gröna bladgrönsaker, mörkorange och röda grönsaker samt bär gav bäst resultat. Att ha ätit en vegetabilisk och fruktrik diet i tjugotalet år kopplades till en tydligt minskad risk för försämrad tankeförmåga oberoende av senare matvanor. Enligt professor Yuan som lett studien visade den att även kosttillskott kan vara ett sätt att behålla tankeförmågan långt upp i åren.

LÄS OCKSÅ: Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Följde männen i 20 års tid
I studien ingick 27 842 amerikanska män som alla arbetade inom olika vårdyrken som tandläkare, optiker, apotekare och veterinärer med en medelålder av 51 år vid starten 1986.

LÄS OCKSÅ: Nötter – bra för knoppen och resten av kroppen

Fick svara på frågor om sin kognitiva förmåga
Var fjärde år fick deltagarna fylla i ett formulär om sitt intag av mat och dryck. Deltagarna fick även svara på frågor om sin kognitiva förmåga, frågor som bland annat rörde förändringar i minne och kognition

Vid den bedömningen var männen i genomsnitt 73 år gamla och 54,7 procent ansåg sig ha god kognitiv funktion, 38 procent hade måttlig funktion och 7,3 procent hade dålig funktion.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare: “Ät mest av det som är nyttigt”

"Forska på vilken mat som är bra" 
Det är enligt andra forskare en kraftfull studie som ger en inblick i hur näring kan påverka tankeförmågan hos åldrande vuxna. Men det behövs mer forskning för att förstå vilka livsmedel som är till nytta just för hjärnhälsan.

Studien har brister
Enligt Yuan själv hade studien dock flera begränsningar, bland annat att den kognitiva funktionen var självrapporterad. Studien visar dessutom bara på kopplingar och inte på orsakssamband, och okända faktorer kan ha bidragit till att påverka resultaten, samt att den inte inkluderat kvinnor.

Av redaktionen

Källa: Medpagetoday

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

 

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

 

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,