Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Jordgubbar

Frukt och grönt med minst och mest bekämpningsmedel

Amerikanska miljöorganisationen Environmental Working Group har sammanställt årets globala lista över "dirty dozen": frukt, bär och grönsaker med mest rester av bekämpningsmedel. I år toppar jordgubbar listan, följt av spenat – och grönkål.

Proverna är tagna på konventionell odling och jordgubbar är alltså det som toppar listan. Andra frukter och grönsaker som kommer högt upp på listan är vindruvor, äpplen och nektariner. Längst ner på listan, på plats 46, hittar vi avokado. Intressant är att grönkål, som så nyligen som 2018 låg på listan "clean fifteen", alltså de frukter och grönsaker som man hittat minst rester av bekämpningsmedel i, nu ligger på plats tre i "dirty dozen". Men det allra säkraste för den som minska exponeringen för bekämpningsmedel är att köpa ekologiskt odlade, importerade grödor.

 

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Låga halter i svenskodlat

Här i Sverige finns ingen officiell lista över de mest besprutade svenska grödorna, men enligt Naturskyddsföreningen är potatis vår mest besprutade gröda. Enligt Livsmedelsverket, som regelbundet tar stickprov på såväl svenskodlade som importerade frukter och grönsaker, är de funna halterna vanligtvis mycket lägre än de gränsvärden som satts. Och de ämnen som exempelvis kan öka risken för cancer eller lagras i kroppen får inte användas i bekämpningsmedel inom EU, skriver myndigheten. I deras egna stickprovskontroller av jordgubbar under 2020 fanns inga prov med halter över det tillåtna gränsvärdet. Medelhalterna låg på 2-10 procent  av gränsvärdena. I svenskodlade jordgubbar fanns det inga inga mätbara resthalter alls i 40 procent av proverna. Jordgubbar är också en gröda som är svår att odla ekologiskt, då de är känsliga för skadeinsekter, mögel och konkurrerande ogräs, som kan kräva växtskyddsmedel.

LÄS OCKSÅ: Laga billig och nyttig mat med kål

"Dirty dozen" – frukt och grönt med mest rester av bekämpningsmedel, globalt

1. Jordgubbar
2. Spenat
3. Grönkål och rucola
4. Nektarin
5. Äpple
6. Vindruva
7. Körsbär
8. Persika
9. Päron
10. Paprika och chilifrukter
11. Selleri
12. Tomater

LÄS OCKSÅ: 8 största gröna mattrenderna 2021

"Clean Fifteen" – de renaste frukterna och grönsakerna, globalt

1. Avokado
2. Majs
3. Ananas
4. Lök
5. Papaya
6. Ärtor (frysta)
7. Aubergine
8. Sparris
9. Broccoli
10. Vitkål
11. Kiwi
12. Blomkål
13. Champinjoner
14. Honungsmelon
15. Cantalopemelon

Av Carolina Eriksson

Källor: Environmental Working Group

 

Livsmedelsverket

Naturskyddsföreningens rapport om potatis


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!

ek

Ekved kan hjälpa kroniskt trötta

Övrigt

Från franska ekar utvinns ett vattenextrakt som ger extra energi till mitokondrierna – cellens eget kraftverk. Studier har visat att sömnproblem och kronisk trötthet blivit bättre av extraktet. Även fullt friska sportande personer gynnades – där visade rapporter att muskelmassan ökade och återhämtningen gick snabbare.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

 

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".