Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Jordgubbar

Frukt och grönt med minst och mest bekämpningsmedel

Amerikanska miljöorganisationen Environmental Working Group har sammanställt årets globala lista över "dirty dozen": frukt, bär och grönsaker med mest rester av bekämpningsmedel. I år toppar jordgubbar listan, följt av spenat – och grönkål.

Proverna är tagna på konventionell odling och jordgubbar är alltså det som toppar listan. Andra frukter och grönsaker som kommer högt upp på listan är vindruvor, äpplen och nektariner. Längst ner på listan, på plats 46, hittar vi avokado. Intressant är att grönkål, som så nyligen som 2018 låg på listan "clean fifteen", alltså de frukter och grönsaker som man hittat minst rester av bekämpningsmedel i, nu ligger på plats tre i "dirty dozen". Men det allra säkraste för den som minska exponeringen för bekämpningsmedel är att köpa ekologiskt odlade, importerade grödor.

 

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Låga halter i svenskodlat

Här i Sverige finns ingen officiell lista över de mest besprutade svenska grödorna, men enligt Naturskyddsföreningen är potatis vår mest besprutade gröda. Enligt Livsmedelsverket, som regelbundet tar stickprov på såväl svenskodlade som importerade frukter och grönsaker, är de funna halterna vanligtvis mycket lägre än de gränsvärden som satts. Och de ämnen som exempelvis kan öka risken för cancer eller lagras i kroppen får inte användas i bekämpningsmedel inom EU, skriver myndigheten. I deras egna stickprovskontroller av jordgubbar under 2020 fanns inga prov med halter över det tillåtna gränsvärdet. Medelhalterna låg på 2-10 procent  av gränsvärdena. I svenskodlade jordgubbar fanns det inga inga mätbara resthalter alls i 40 procent av proverna. Jordgubbar är också en gröda som är svår att odla ekologiskt, då de är känsliga för skadeinsekter, mögel och konkurrerande ogräs, som kan kräva växtskyddsmedel.

LÄS OCKSÅ: Laga billig och nyttig mat med kål

"Dirty dozen" – frukt och grönt med mest rester av bekämpningsmedel, globalt

1. Jordgubbar
2. Spenat
3. Grönkål och rucola
4. Nektarin
5. Äpple
6. Vindruva
7. Körsbär
8. Persika
9. Päron
10. Paprika och chilifrukter
11. Selleri
12. Tomater

LÄS OCKSÅ: 8 största gröna mattrenderna 2021

"Clean Fifteen" – de renaste frukterna och grönsakerna, globalt

1. Avokado
2. Majs
3. Ananas
4. Lök
5. Papaya
6. Ärtor (frysta)
7. Aubergine
8. Sparris
9. Broccoli
10. Vitkål
11. Kiwi
12. Blomkål
13. Champinjoner
14. Honungsmelon
15. Cantalopemelon

Av Carolina Eriksson

Källor: Environmental Working Group

 

Livsmedelsverket

Naturskyddsföreningens rapport om potatis


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

 

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

 

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Kost

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Att baka utan både gluten, vitt socker och animalier medför utmaningar. Men en som lyckas med bravur är Anna Winér. Hon driver ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande och inspirerande recept på det ena kreativa bakverket efter det andra.