Annons
Annons

Frukt och grönt på svarta listan efter stickprover

Salladslöken innehöll 198 gånger mer insektsmedel än vad som är tillåtet, persikorna från Australien 170 gånger mer. Varorna har varit till försäljning men upptäckts i stickprovskontroller. Men trots upptäckt hinner varor som hamnar på svarta listan ofta både säljas och ätas av konsumenterna eftersom omsättningen hos grossister och importörer är snabb.

Redaktionen

26 augusti, 2014
Frukt och grönt på svarta listan efter stickprover
Dela inlägget

Salladslöken innehöll 198 gånger mer insektsmedel än vad som är tillåtet, persikorna från Australien 170 gånger mer. Varorna har varit till försäljning men upptäckts i stickprovskontroller. Men trots upptäckt hinner varor som hamnar på svarta listan ofta både säljas och ätas av konsumenterna eftersom omsättningen hos grossister och importörer är snabb.

Salladslöken och persikorna är bara två av totalt 196 sändningar av frukt och grönsaker som hamnat på svarta listan de senaste åren. Svarta listan är en sammanställning av partier frukt och grönt som inte får säljas utan Livsmedelsverkets medgivande. Varorna har hamnat på listan för att de överskridit EU:s gränsvärden för hur mycket bekämpningsmedelsrester som får lov att vara kvar i livsmedlet. Flera sändningar har visat sig överskrida gränsvärdena med råge, skriver GP.

Kan utgöra en hälsorisk
Livsmedelsverket menar dock att i många av fallen bör konsumenten inte oroa sig eftersom överskridande av gränsvärdena inte innebär samma sak som att det föreligger en hälsorisk eftersom snittsvensken inte äter tillräckligt mycket av livsmedlet under en dag för att det ska utgöra en hälsorisk.
I andra fall finns det dock skäl för oro.

Informationssystem för EU:s medlemsländer
Exempelvis återfanns antimögelmedlet procymidon i basilika från Thailand. Medlet som anses vara hormonstörande är förbjudet inom EU och den höga dosen anses därför utgöra en direkt hälsofara. Den har därför rapporterats till RASFF, Rapid Alert System för Food and Feed som är ett informationssystem för EU:s medlemsländer. När ett land upptäcker en sändning livsmedel med farligt höga halter av till exempel ett bekämpningsmedel rapporteras det till RASFF så att andra länder skall ha möjlighet att stoppa varan. RASFF har funnits sedan 1979. Enligt EU har systemet inneburit att europeiska konsumenter undvikit att få i sig potentiellt hälsofarliga livsmedel.

Även svenska varor med på listan
Även svenska varor återfinns ibland på svarta listan. Till exempel stoppades ett parti grönkål från Sverige på grund av dubbelt så hög halt av insekticiden ometoat som tillåtet. I december förra året ströks grönkålen från svarta listan efter tre friande provtagningar.

Tre provtagningar behövs innan varan stryks
Gränsvärdena är satta för ett ämne i taget men många varor innehåller för höga halter av flera olika ämnen. Hur den så kallade cocktaileffekten påverkar oss vet man ännu inte.
I dag finns 50 sändningar av frukt eller grönsaker på svarta listan. Ett livsmedel stannar kvar på listan tills Livsmedelsverket anser att problemet är löst, vilket oftast innebär att prov tas på efterföljande sändningar av varan från samma leverantör. Minst tre friande provtagningar behövs innan varan stryks från listan, uppger GP.
Det gröna teet från Kina, snittsellerin från Vietnam respektive basilikan från Thailand ströks från svarta listan i december 2013. Persikorna från Australien och salladslöken från Kambodja finns däremot kvar.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

  • En sändning salladslök från Kambodja stoppades efter att 198 gånger högre halt än tillåtet av bekämpningsmedlet permetin upptäckts.
  • Samma sak hände med ett parti persikor från Australien efter att prover visat på 170 gånger högre halt än gränsvärdet av insektsmedlet fention.
  • Det gröna teet från Kina stoppades av Livsmedelsverket när det upptäcktes att det innehöll 116 gånger mer av insektsmedlet fipronil än det tillåtna gränsvärdet. Dessutom återfanns insekticiden metomyl i tio gånger tillåten halt samt 3,6 mer än tillåtet av bekämpningsmedlet pyridaben.
  • Ett parti snittselleri från Vietnam stoppades i september förra året sedan Livsmedelsverket funnit drygt 75 gånger högre halt av insekticiden profenofos än det angivna gränsvärdet.
  • I en sändning basilika från Thailand hittades 55 gånger mer än tillåtet av antimögelmedlet procymidon.
Annons
Annons