Annons
Annons

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Redaktionen

10 september, 2018
Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes
Dela inlägget

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Studien med drygt 55 000 deltagare som följts under 15 år är utförd av forskare på Chalmers och Cancerinstitutet i Köpenhamn. Den bekräftar tidigare forskningsresultat som visat på fullkornets betydelse för att förebygga typ 2-diabetes. Deltagarna delades in i tre grupper och hos gruppen som hade ätit mest fullkorn var diabetesrisken 34 procent lägre för män, och 22 procent lägre för kvinnor, än hos de som hade ätit minst fullkorn.

Oklart vilka sädesslag
Att fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes ärt känt sedan länge, men det har inte varit känt om det gäller samtliga fullkornsprodukter och sädesslag. Det har även varit oklart på vilket sätt ett högt intag av fullkorn minskar risken för diabetes. Hittills har de flesta liknande undersökningar gjorts i USA. Där äter man främst fullkorn från vete. Nu ville forskarna ta reda på om det finns skillnader mellan de olika spannmålssorterna. Något som inte hade varit helt oväntat då de innehåller olika halt och typ av kostfibrer men även bioaktiva ämnen som påverkar riskfaktorer för typ 2-diabetes på olika sätt.

LÄS OCKSÅ: “Solen skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och diabetes”

Mängden spelar roll
Studien är gjord på danskar, som har en stor variation i sitt fullkornsintag. Den visar att det inte spelar någon roll vilken fullkornsprodukt eller vilken spannmålssort man äter. Rågbröd, havregrynsgröt och müsli – samtliga verkar ge likartat skydd mot typ 2-diabetes. Däremot är mängden fullkorn man får i sig per dag viktig – och även när det gäller dosen ger studien betydelsefulla bidrag till kunskapsläget.

LÄS OCKSÅ: Snusare drabbas lättare av typ 2-diabetes

Minst 50 gram om dagen
Deltagarna delades in i fyra olika grupper beroende på hur mycket fullkorn de rapporterade att de hade ätit. De som hade högst konsumtion hade ätit minst 50 gram fullkorn per dag, vilket motsvarar drygt en portion havregrynsgröt och en skiva fullkornsknäckebröd till exempel. Andelen som drabbades av typ 2-diabetes var lägst i den grupp som rapporterade högst fullkornsintag, och ökade ju mindre fullkorn de hade ätit.

LÄS OCKSÅ: Många har diabetes utan att veta det

Rimmar väl med kostråd
Om man jämför fullkornets betydelse för risken att utveckla typ 2-diabetes mot andra livsmedel som undersökts i andra studier är fullkorn ett av de viktigaste livsmedlen för att minska risken. Även kaffe och frånvaro av rött kött minskar risken för typ 2-diabetes i motsvarande grad. Resultaten ligger i linje med de kostråd som rekommenderar att man byter ut livsmedel med vitt mjöl mot fullkorn. Något som ger en dubbel hälsovinst då vitt mjöl har vissa negativa effekter på hälsan, medan fullkorn

Av redaktionen

Källa Forskning.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons