Kvinna som håller sig för magen.

Foto: S Production

Fungerande mage del 1: Varför krånglar magen?

Läk tarmslemhinnan

En dålig tarmslemhinna läker du främst genom att eliminera orsakerna till problemet. Börja med att städa upp och rensa ut. Därefter kan du läka slemhinnorna med antingen L-glutamin, en aminosyra som produceras i en frisk tarm, eller lakritsrot. Om din tarmproblematik är stressrelaterad och du har inflammatoriska processer bör du komplettera med binjurestöd, eftersom god frisättning av kortisol är nödvändigt för att hålla nere inflammationen och för tarmens rörelser. Komplettera med probiotiska bakterier, matsmältningsenzymer, zink för slemhinnan och läkningen, magnesium för avslappning samt omega-3-fettsyror för en antiinflammatorisk påverkan, som smörjning av matmassan och för produktionen av galla.

Krånglande mage, sura uppstötningar och magkatarr? Magproblem blir allt vanligare och idag har var och varannan svensk problem med matsmältning, näringsupptag och en stressad mag- och tarmkanal. Zarah Öberg, näringsexpert på Kurera, förklarar hur vår mage och tarm fungerar samt hur dess funktioner kan störas och problem uppstå. 

Stress, hårt processad mat och oharmoniska måltider med dåligt tuggad mat är bara några av orsakerna till en krånglande mage. Andra orsaker kan vara biverkningar efter läkemedelsbehandling eller felbehandling av en mage i olag. Magkatarr och sura uppstötningar behandlas till exempel ofta med H2-antagonister eller protonpumpshämmande läkemedel, som istället för att hjälpa, snarare förvärrar symtombilden. För att förstå varför magen krånglar börjar vi med matsmältningen som utgör en viktig del i en fungerande mage och tarm.

Matsmältning kolhydrater
Vår matsmältning är beroende av olika funktioner för att fungera optimalt. Redan i munnen börjar maten att spjälkas, då matmassan blandas med saliv och det enzym som skall bryta ner kolhydrater, amylas. När maten sväljs mer eller mindre hel och inte tuggas noga, så uteblir denna effekt och kolhydraterna passerar vidare i mag-tarmkanalen i osmält tillstånd. Väl nere i tunntarmen kan kolhydraterna spjälkas med hjälp av amylas som frisätts i mindre skala från bukspottkörteln, men detta förutsätter ett fungerande och friskt organ. Dåligt tuggad mat i kombination med en försämrad och trött bukspottkörtel ger problematik längre ner i tarmsystemet, då smälta kolhydrater jäser i tarmen och ger upphov till candidaöverväxt, gaser och dålig tarmflora.

 

Matsmältning protein
När maten passerat munhålan och kommer ner i magsäcken, frisätts det enzym som skall bryta ner proteiner, pepsin. Detta enzym frisätts tillsammans med saltsyra och intrinsic factor, ett protein som binder upp B12. Om du behandlas med protonpumpshämmande läkemedel och på så vis utsöndrar mindre mängd av saltsyra, minskar även frisättning av pepsin och intrinsic factor, med resultatet att du inte bryter ner protein på ett bra sätt och att du inte heller kan binda upp det B12 som finns i den mat du äter. Resultatet blir B12-brist och osmälta proteiner, samt brist på aminosyror eftersom osmälta proteiner inte kan tas upp av tarmens slemhinna.
Saltsyra skall, utöver att bidra till spjälkning av maten, eliminera bakterier, parasiter och andra ämnen som är viktigt att inte få ner i tarmen. Vid låg saltsyraproduktion passerar dessa mikrober och mindre bra ämnen vidare och huserar sedan i tarmen. Osmälta proteiner ger upphov till dåliga bakterier som producerar gifter, så kallade endotoxiner.

Matsmältning fett
Den tredje energikällan, fett, behöver också spjälkas för att kunna tas upp i tarmen. Denna process sker i början av tarmen med hjälp av galla som produceras i levern, transporteras via levergången till gallblåsan och vidare via gallgångarna till tunntarmen. Att denna process skall fungera förutsätter att vi har en fungerande lever, att vi har en galla som kan portionera ut gallan, att vi har fria lever- och gallgångar samt att vi har rätt material till att producera galla i levern. Galla tillverkas av gallsalter, kolesterol, hormoner, vatten och gallfärgämnen, vilket förutsätter en fungerande produktion av kolesterol i levern. Kolesterolsänkande läkemedel skapar på så vis problem, inte bara för Q10-produktionen och immunförsvaret, utan även i gallproduktion och förmågan att spjälka och ta upp fetter.

Vikten av enzymer
Hela vägen i vårt matsmältningssystem finns goda bakterier och enzymer som hjälper kroppen i dess spjälkning och som är en förutsättning för ett fungerande näringsupptag och en frisk mag- och tarmkanal. Enzymer är proteiner som katalyserar, det vill säga ökar eller minskar hastigheten på kemiska reaktioner och i detta fall verkar de för nedbrytning av den mat vi äter. Genom att ha god frisättning av enzymer eller komplettera med dessa via tillskott, smälts maten på ett bra sätt och kan lättare sugas upp av tarmslemhinnan. För produktion av enzymer krävs aminosyror, vilket innebär att en försämrad nedbrytning av protein och således mindre upptag av aminosyror i förlängning ger en sämre enzymproduktion. Här finns en av förklaringarna till varför dålig matsmältning oftast blir en ond cirkel som kan vara svår att bryta.

Vikten av bakterier
Goda bakterier behövs överallt, både hos människan och i naturen. Vi behöver dem för att smälta maten och för att ha en god tarmflora och ett fungerande immunförsvar. Goda bakterier hjälper tarmens slemhinna att vara frisk och ser bland annat till att hålla nere inflammatoriska processer. När tarmfloran hamnar i obalans på grund av stress, dåligt smält mat eller på grund av gifter, så kan vi inte längre hålla nere inflammation, och har inte längre ett optimalt immunförsvar.  I första skedet visar sig detta genom ett försämrat näringsupptag, men i förlängningen kan inflammatoriska processer, läckande tarm, överväxt av candida, tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och Ulcerös kolit utvecklas. Vid mindre tydlig symtombild kategoriseras besvären oftast som IBS, som sedan utvecklas vidare om inte orsaken till matsmältningsproblemen korrigeras.

Allergener och god tarmflora
Vad stör då matsmältningen? Många av oss tål inte starka allergener, som soja, mjölkprotein och gluten. Främsta anledningen är inte att dessa livsmedel är dåliga i grunden, utan att de har förändrats och modulerats av industrin. Exempelvis så har vete långt mycket högre halter gluten idag än tidigare och när man eliminerar fett från mjölkprodukter, eliminerar man även de enzymer som krävs för att bryta ner laktos och mjölkprotein. I kombination med dålig tarmflora och oförmåga att själv producera tillräckligt med enzymer, så klarar inte kroppen att bryta ner dessa ämnen och det skapas slemhinnereaktioner i tarmkanalen. Att välja kost utan allergener kan vara en väg, men att rensa upp och bygga upp tarmen så att den fungerar som den ska är en förutsättning för ett långsiktigt resultat. De som har en tarmsjukdom blir oftast bättre när de tar bort allergener och kött eftersom de inte kan bryta ner dessa. Det optimala är dock att korrigera matsmältningen för att få den att fungera som den ska, istället för att bort allt det som stör. Däremot så är det en god idé att eliminera dessa under läkningstiden, samt att undvika processade livsmedel, oekologiskt kött, sockerrika produkter och allt för mycket fruktos.

Inflammation och god tarmflora
Vi är också i behov av en god tarmflora, då främst L. Casei, en probiotisk stam som finns i mjölksyrade och fermenterade livsmedel, för att hålla nere inflammatoriska processer i tarmen. En god tarmflora är därför nödvändigt för att motverka flera olika tarmsjukdomar. I dagens processade livsmedel är förekomsten av probiotiska bakterier väldigt låg.

Brist på goda bakterier
Bra tillgång till goda bakterier är nödvändigt för att kunna smälta maten, ha en frisk tarm och ett fungerande immunförsvar. Brist på goda bakterier uppstår av flera orsaker. Dels på grund av vår användning av antibiotika, då den sortens läkemedel inte bara tar död på dåliga bakterier utan även på de som är bra för oss. Efter en antibiotikakur bör man komplettera med probiotiska bakterier under minst sex månader. Att vi processar en stor del av våra livsmedel för att eliminera dåliga bakterier skapar också en disharmoni i vår mage och tarm. Vid magproblem är ett bra probiotikatillskott nödvändigt, och då helst med ett brett spektra och en god balans mellan de olika stammarna.

Av Zarah Öberg

Läk tarmslemhinnan

En dålig tarmslemhinna läker du främst genom att eliminera orsakerna till problemet. Börja med att städa upp och rensa ut. Därefter kan du läka slemhinnorna med antingen L-glutamin, en aminosyra som produceras i en frisk tarm, eller lakritsrot. Om din tarmproblematik är stressrelaterad och du har inflammatoriska processer bör du komplettera med binjurestöd, eftersom god frisättning av kortisol är nödvändigt för att hålla nere inflammationen och för tarmens rörelser. Komplettera med probiotiska bakterier, matsmältningsenzymer, zink för slemhinnan och läkningen, magnesium för avslappning samt omega-3-fettsyror för en antiinflammatorisk påverkan, som smörjning av matmassan och för produktionen av galla.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Krönikan

För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

magsyra_saltsyra

Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Mage

Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.