Fyra enkla hemmaövningar för dig med artros

Artros

En halv miljon svenskar har inflammation i lederna och var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk som begränsar dem i vardagen. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Artros är ovanligt före 40 år, även om det förekommer. Vanliga siffror är att vid 50 år så har 50 procent någon typ av symtom och vid 60 år har 60 procent symtom och så vidare. Fysisk aktivitet är gynnsamt för personer med ledbesvär. All rörelse är bra för leden, fast man ska aldrig träna med smärta. Men bara en enkel liten rörelse gör att ledvätskan rör sig

Nu när alla över 70 år uppmanas stanna hemma för att undvika att bli smittade av coronaviruset kan det bli knepigare att hålla igång fysiskt. Många över 70 har problem med värk i lederna och är beroende av rörelse för att må bra. Här kommer fyra lätta men effektiva övningar för dig med artros.

Ungefär en miljon svenskar har artros. Ju äldre man blir desto fler får diagnosen. Varje år görs 30 000 knä- och höftoperationer som en följd av artros och 15 000 går i artrosskola. Väntetiderna till operation och artrosskola förväntas bli längre nu när fokus ligger på de som insjuknat i covid-19.

Emelie Blennow, som är fysioterapeut på Joint Academy menar att det blir ännu viktigare att aktivera sig även om det blir en begränsning på grund av att man måste göra rörelserna hemma.

 

– Det kommer bli otroligt viktigt för de med artros att aktivera sig hemifrån den kommande tiden. När din vanliga behandling kanske, oavsett om det är en operation man tränar inför eller artrosskola, skjuts på framtiden är det lätt att bli stillasittande. Det är det sämsta som kan hända för de med artros, som behöver kontinuerlig behandling och hög följsamhet, säger Emelie Blennow.

TITTA OCH LÄS OCKSÅ: Artros: Hur vet du om värken är artros?

Avlastar vården
Det finns digitala behandlingsprogram som kan öka följsamhet och rörlighet. En ny kliniskt långtidsstudie visade att digital behandling av artros halverade patienternas smärta och ökade den fysiska funktionen med 43 procent. Att erbjuda digital behandling är dessutom ett bra sätt att avlasta vården. Ett exempel är Joint Acadamy som behandlar artros digitalt.

Här kommer fyra artrosövningar du kan göra hemifrån:

1: Benspark. För dig med knäartros. Sätt dig rakt på en stol med ryggstöd. Knäna ska vara böjda i ungefär 90 grader när du har fötterna i golvet. Lyft ena benet och sträck knäet så mycket du kan. Sänk tillbaka benet i utgångsläget Upprepa övningen 15 gånger. Gör sedan samma övning med det andra benet.

 

2: Stående benböj. För dig med knäartros. Ställ dig rakt och pacera en stol med ryggstöd framför dig. Lägg handen på ryggstödet för bra balans. Lyft benet och böj det bakåt till 90 grader innan du långsamt sänker det till utgångsläge. Rör låret så lite som möjligt. Upprepa övningen 15 gånger. Gör om övningen med det andra benet

3: Enbensstående. För dig med höft- och knäartros. Ställ dig rakt och lägg handen på en stol, ett bord eller mot en vägg för stöd och balans. Höfterna ska vara raka när du lyfter benet. Lyft knäet uppåt så långt du kan. Håll kvar i tio sekunder innan du långsam sänker det till utgångsläget. Handen lägger du ingen vikt på, den används endast för balans. Fördela vikten jämnt över foten och undvik att luta dig åt något håll. Upprepa tre gånger per ben.

 

4: Fågelhunden. För dig med höftartros. Ställ dig på alla fyra och placera händerna rakt under axlar och knän. Ryggen ska vara rak. Sträck benet rakt ut bakom dig så långt du kan. Aktivera bålen genom att dra in naveln mot ryggraden. För tillbaka benet i utgångsläget. Ju bredare du placerar händer och knän, desto bättre balans får du. Upprepa övningen 15 gånger. Gör samma övning med det andra benet.

Av Inger Palm

Källa: Behandla artros via mobilen

Studie: Improving osteoarthritis care by digital means - Effects of a digital self-management program after 24- or 48-weeks of treatment


Artros

En halv miljon svenskar har inflammation i lederna och var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk som begränsar dem i vardagen. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Artros är ovanligt före 40 år, även om det förekommer. Vanliga siffror är att vid 50 år så har 50 procent någon typ av symtom och vid 60 år har 60 procent symtom och så vidare. Fysisk aktivitet är gynnsamt för personer med ledbesvär. All rörelse är bra för leden, fast man ska aldrig träna med smärta. Men bara en enkel liten rörelse gör att ledvätskan rör sig

Det här är Joint Academy

Joint Academy är en evidensbaserad behandling för artros enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Den kopplar ihop fysioterapeuter med patienter för behandling online som är anpassad för varje individ. Patienterna får dagliga övningar som stärker musklerna kring de utsatta lederna, öka rörligheten och minskar smärtan. Vid behov får patienterna även hjälp att gå ner i vikt. En fysioterapeut stöttar patienten genom behandlingen.
 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.