Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Orange våtrumsmatta

Foto: Krzysztof Szkurlatowski

Fyra ftalater förbjuds 2015

Fakta ftalater

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast.
Ftalater används bland annat i plastgolv, målarfärg, lim, tätningsmedel, kablar,slangar, ledningar, våtrumstapeter, förpackningsmaterial, sportutrustning, konstläder, matförpackningar, tapeter, sandaler, suddgummin, belagda textilier, tryck på tröjor och som bärare av parfymer.
Ftalater tros vara en källa till cancer och hormonstörningar vid djurförsök. Ftalater är dock inte klassade som cancerframkallande hos människor.


  • Lågmolekylära ftalater har 3-6 kolatomer i sina estergruppers huvudkedjor. Exempel är DEHP, DBP, DIBP och BBP.

  • Högmolekylära ftalater har 7 till 13 kolatomer i sina estergruppers huvudkedjor. Exempel är DINP, DIDP, DPHP, DIUP och DTDP.

  • Det är framför allt ftalater med fyra till sex kolatomer i estergruppens huvudkolkedja som bedöms kunna påverka fortplantningsförmågan.


Läs mer

Fyra ftalater som kan skada fortplantningsförmågan förbjuds inom EU från och med februari nästa år. Men varor som importeras till EU kan fortfarande innehålla de förbjudna ämnena. Det framgår av en ny rapport.

För två år sedan införde Danmark totalförbud mot fyra stycken ftalater, vilket Kurera då rapporterade om.
– Den svenska regeringen bör snabbt följa i Danmarks spår och införa samma förbud, skrev då Mikael Karlsson och Ulrika Dahl, ordförande respektive avdelningschef miljögifter hos Naturskyddsföreningen, i en debattartikel på SvD Opinion.

 

Fyra ftalater förbjuds från februari 2015
Om Sverige lyssnat framgår inte. Men nu har i alla fall fyra ftalater, DEHP, DBP, BBP och DIBP, satts upp på EU:s tillståndsförteckning, vilket innebär att de blir förbjudna att använda i EU från och med februari 2015 om inte ett tillstånd söks och erhålls för ett specifikt ändamål.
Kemikalieinspektionen skriver i en rapport att förbudet täcker de viktigaste ftalaterna och kommer att leda till en minskad exponering för reproduktionstoxiska ämnen.

Förbudet omfattar inte importerade varor
Förbudet omfattar däremot inte importerade varor. Produkter som importeras till EU kan alltså även i framtiden innehålla DEHP, DBP, BBP och DIBP. Kemikalieinspektionen konstaterar därför att det är sannolikt att exponering för reproduktionstoxiska ftalater via importerade varor kommer att fortsätta, särskilt med tanke på att användningen av framför allt DEHP fortfarande är stor utanför EU, skriver Ny Teknik.

En av de farligaste DEHP dominerar världsmarknaden
På den europeiska marknaden har de farligare lågmolekylära ftalaterna, till exempel DEHP, i stor utsträckning bytts ut mot mindre giftiga, högmolekylära ftalater. DEHP utgör numera endast cirka tio procent av användningen av mjukgörare i Europa.
Men på den resterande världsmarknaden dominerar fortfarande DEHP. Där utgör DEHP nästan 50 procent av mjukgörarkonsumtionen och det är just som mjukgörare i plast som ftalater används allra flitigast. År 2012 gick 93 procent av alla ftalater som tillverkades i Europa till att göra PVC-plast mjuk och flexibel.

Förbjudna i leksaker – i höga halter
Tre ftalater – DEHP, DBP och BBP – anses så farliga att de efter hård debatt från miljörörelsens sida är förbjudna i alla leksaker och barnvårdsartiklar, förutom i låga halter. Men i andra alla produkter i hemmet är de  fortfarande tillåtna. Ytterligare tre farliga sorter – DINP, DIDP och DNOP – är förbjudna men endast i barnvårdsartiklar och leksaker som barn kan stoppa i munnen.

 

Sprids via luft, mat, hudkontakt, damm etcetera
Ftalaterna är inte kemiskt bundna till plasten de ingår i och sprids därför ganska lätt, både genom luften och genom att de lätt kan tas upp i kroppen. Man hittar dem till exempel i bröstmjölk, blod och urin.
Vi får i oss ftalater med maten, vid hudkontakt med plaster och genom dammet på golvet där våra barn leker.
En del har officiellt klassificerats att vara skadliga för vår fortplantning. De har kopplats till fetma, diabetes, astma och allergier.

Världskonsumtionen av ftalater förväntas dock stiga
Den allmänna användningen av mjukgörare ökar och därför förväntas världskonsumtionen av ftalater tvärtom stiga – med 2,4 procent per år fram till 2018.

Av Isabelle Hedander


Fakta ftalater

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast.
Ftalater används bland annat i plastgolv, målarfärg, lim, tätningsmedel, kablar,slangar, ledningar, våtrumstapeter, förpackningsmaterial, sportutrustning, konstläder, matförpackningar, tapeter, sandaler, suddgummin, belagda textilier, tryck på tröjor och som bärare av parfymer.
Ftalater tros vara en källa till cancer och hormonstörningar vid djurförsök. Ftalater är dock inte klassade som cancerframkallande hos människor.


  • Lågmolekylära ftalater har 3-6 kolatomer i sina estergruppers huvudkedjor. Exempel är DEHP, DBP, DIBP och BBP.

  • Högmolekylära ftalater har 7 till 13 kolatomer i sina estergruppers huvudkedjor. Exempel är DINP, DIDP, DPHP, DIUP och DTDP.

  • Det är framför allt ftalater med fyra till sex kolatomer i estergruppens huvudkolkedja som bedöms kunna påverka fortplantningsförmågan.


Läs mer

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

 

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

 

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

 

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

 

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

 

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.