Fyra ftalater förbjuds 2015 | Kurera.se
Orange våtrumsmatta

Foto: Krzysztof Szkurlatowski

Fyra ftalater förbjuds 2015

Fakta ftalater

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast.
Ftalater används bland annat i plastgolv, målarfärg, lim, tätningsmedel, kablar,slangar, ledningar, våtrumstapeter, förpackningsmaterial, sportutrustning, konstläder, matförpackningar, tapeter, sandaler, suddgummin, belagda textilier, tryck på tröjor och som bärare av parfymer.
Ftalater tros vara en källa till cancer och hormonstörningar vid djurförsök. Ftalater är dock inte klassade som cancerframkallande hos människor.


  • Lågmolekylära ftalater har 3-6 kolatomer i sina estergruppers huvudkedjor. Exempel är DEHP, DBP, DIBP och BBP.

  • Högmolekylära ftalater har 7 till 13 kolatomer i sina estergruppers huvudkedjor. Exempel är DINP, DIDP, DPHP, DIUP och DTDP.

  • Det är framför allt ftalater med fyra till sex kolatomer i estergruppens huvudkolkedja som bedöms kunna påverka fortplantningsförmågan.


Läs mer

Fyra ftalater som kan skada fortplantningsförmågan förbjuds inom EU från och med februari nästa år. Men varor som importeras till EU kan fortfarande innehålla de förbjudna ämnena. Det framgår av en ny rapport.

För två år sedan införde Danmark totalförbud mot fyra stycken ftalater, vilket Kurera då rapporterade om.
– Den svenska regeringen bör snabbt följa i Danmarks spår och införa samma förbud, skrev då Mikael Karlsson och Ulrika Dahl, ordförande respektive avdelningschef miljögifter hos Naturskyddsföreningen, i en debattartikel på SvD Opinion.

 

Fyra ftalater förbjuds från februari 2015
Om Sverige lyssnat framgår inte. Men nu har i alla fall fyra ftalater, DEHP, DBP, BBP och DIBP, satts upp på EU:s tillståndsförteckning, vilket innebär att de blir förbjudna att använda i EU från och med februari 2015 om inte ett tillstånd söks och erhålls för ett specifikt ändamål.
Kemikalieinspektionen skriver i en rapport att förbudet täcker de viktigaste ftalaterna och kommer att leda till en minskad exponering för reproduktionstoxiska ämnen.

Förbudet omfattar inte importerade varor
Förbudet omfattar däremot inte importerade varor. Produkter som importeras till EU kan alltså även i framtiden innehålla DEHP, DBP, BBP och DIBP. Kemikalieinspektionen konstaterar därför att det är sannolikt att exponering för reproduktionstoxiska ftalater via importerade varor kommer att fortsätta, särskilt med tanke på att användningen av framför allt DEHP fortfarande är stor utanför EU, skriver Ny Teknik.

En av de farligaste DEHP dominerar världsmarknaden
På den europeiska marknaden har de farligare lågmolekylära ftalaterna, till exempel DEHP, i stor utsträckning bytts ut mot mindre giftiga, högmolekylära ftalater. DEHP utgör numera endast cirka tio procent av användningen av mjukgörare i Europa.
Men på den resterande världsmarknaden dominerar fortfarande DEHP. Där utgör DEHP nästan 50 procent av mjukgörarkonsumtionen och det är just som mjukgörare i plast som ftalater används allra flitigast. År 2012 gick 93 procent av alla ftalater som tillverkades i Europa till att göra PVC-plast mjuk och flexibel.

Förbjudna i leksaker – i höga halter
Tre ftalater – DEHP, DBP och BBP – anses så farliga att de efter hård debatt från miljörörelsens sida är förbjudna i alla leksaker och barnvårdsartiklar, förutom i låga halter. Men i andra alla produkter i hemmet är de  fortfarande tillåtna. Ytterligare tre farliga sorter – DINP, DIDP och DNOP – är förbjudna men endast i barnvårdsartiklar och leksaker som barn kan stoppa i munnen.

 

Sprids via luft, mat, hudkontakt, damm etcetera
Ftalaterna är inte kemiskt bundna till plasten de ingår i och sprids därför ganska lätt, både genom luften och genom att de lätt kan tas upp i kroppen. Man hittar dem till exempel i bröstmjölk, blod och urin.
Vi får i oss ftalater med maten, vid hudkontakt med plaster och genom dammet på golvet där våra barn leker.
En del har officiellt klassificerats att vara skadliga för vår fortplantning. De har kopplats till fetma, diabetes, astma och allergier.

Världskonsumtionen av ftalater förväntas dock stiga
Den allmänna användningen av mjukgörare ökar och därför förväntas världskonsumtionen av ftalater tvärtom stiga – med 2,4 procent per år fram till 2018.

Av Isabelle Hedander


Fakta ftalater

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast.
Ftalater används bland annat i plastgolv, målarfärg, lim, tätningsmedel, kablar,slangar, ledningar, våtrumstapeter, förpackningsmaterial, sportutrustning, konstläder, matförpackningar, tapeter, sandaler, suddgummin, belagda textilier, tryck på tröjor och som bärare av parfymer.
Ftalater tros vara en källa till cancer och hormonstörningar vid djurförsök. Ftalater är dock inte klassade som cancerframkallande hos människor.


  • Lågmolekylära ftalater har 3-6 kolatomer i sina estergruppers huvudkedjor. Exempel är DEHP, DBP, DIBP och BBP.

  • Högmolekylära ftalater har 7 till 13 kolatomer i sina estergruppers huvudkedjor. Exempel är DINP, DIDP, DPHP, DIUP och DTDP.

  • Det är framför allt ftalater med fyra till sex kolatomer i estergruppens huvudkolkedja som bedöms kunna påverka fortplantningsförmågan.


Läs mer

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

 

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

 

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

 

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.