Annons
Annons

Liten lista över tillsatsvärstingar! Är din favorit med?

Att det är tillsatser i mat kommer troligen inte som en nyhet för så många. Men har du koll på om dina favoriter tillhör värstingarna? Här listar vi fyra luringar.

Redaktionen

31 januari, 2016
Liten lista över tillsatsvärstingar! Är din favorit med?
Dela inlägget

Att det är tillsatser i mat kommer troligen inte som en nyhet för så många.
Men har du koll på om dina favoriter tillhör värstingarna?
Här listar vi fyra luringar.

Vissa saker i matbutiken har vi superkoll på och vissa köper vi av ren slentrian. Visst?
Hur ofta vänder du på förpackningen och lusläser innehållet? Ibland är produkter precis det de utger sig för att vara och ibland blir vi grundlurade.

Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

En del harmlösa, andra inte
Bakom vissa tillsatser (E-ämnen) gömmer det sig harmlösa och naturliga ämnen, andra är inte alls lika trevliga eller naturliga. Ja, det är en djungel helt enkelt och vi klandrar ingen. Däremot guidar vi dig gärna till några riktiga luringar.

Läs också: Allt fler väljer bort konstgjord mat

Här är 4 tillsatsvärstingar:

 

1. Fläskytterfilé
Ytterfilé, det låter ju onekligen lyxigt. Men visste du att som styckdetalj så är det ny påhittade fenomenet ytterfilé egentligen benfri kotlett . Köttinnehållet i ytterfilé är dessutom endast 88 procent eftersom den innehåller en hel del tillsatser. Blir du lika hungrig när du läser innehållsförteckningen? Du kan se efter här.
Innehållsdeklaration fläskytterfilé: Kotlett av gris 88 procent, vatten, salt, druvsocker, naturlig arom, stabiliseringsmedel E451.
Nej, satsa på en tillsatsfri kotlett istället om du vill äta fläskkött.

Läs också: Ta hjälp av Köttguiden när du handlar kött – ska hjälpa till att rädda hälsa och miljö

2. Smaksatt kvarg
Kvarg, det är ju nyttigt! Eller är det verkligen det? Ren kvarg är mycket riktigt ett proteinrikt livsmedel, utmärkt att äta efter träning eller som mellanmål. Men helt ärligt, hur många väljer den i mejerihyllan? (Ja okej, undertecknads kollega Malin som blandar ut den med hallon är ett exempel). Men alla de som hellre vänder blicken mot den smaksatta kvargen får istället en kraftigt sötad produkt, antingen full av socker eller sötningsmedel.
Väljer du till exempel mild kvarg med vaniljsmak får du en produkt som har ett proteininnehåll på runt 9,2 gram per 100 gram. På köpet får du ett kolhydratinnehåll på 12 gram per hundra gram där sockerarter står för samtliga 12 procent. Vill man roa sig med jämförelser kan det vara intressant att veta att Coca-Cola innehåller 10,6 gram socker per 100 milliliter.
Usch, vad onyttigt tänker du och väljer den som det står ”utan tillsatt socker” på istället.
Kvarg utan tillsatt socker innehåller ofta sötningsmedlet aspartam (som varit och är mycket omdiskuterat) och för säkerhets skull ytterligare ett kemiskt sötningsmedel: ascesulfam K.
Utöver sötningsmedel innehåller kvarg dessutom ofta tillsatser som modifierad majsstärkelse, citronsyra och pektin.

Läs också: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

3. Guacamole dipp
Mmm, guacamole, perfekt till fredagsmyset! Funderar du på att köpa en burk färdigblandad guacamole? Tänk igen! Innehållet i denna härligt, gröna, färdigblandade guacamole är minst sagt tveksamt. I innehållsförteckningen kan man läsa att den innehåller blott 1,5 procent avokado. Resterande delar av innehållet är lite naturliga råvaror samt en hel del tillsatser. Eller vad sägs om: modifierad stärkelse (tapioka), socker, surhetsreglerande medel (E270, E338, E575, E330), aromer (bland annat avokado), jästextrakt, maltodextrin, förtjockningsmedel (E415), emulgeringsmedel (E450a, E471), färgämnen (E141, E100). Mums!

Läs också: Tillsatserna som gör dig sjuk

4. Vispgrädde 36 procent
Grädde är ju gott! Men det vore ju bra om den kunde ha lite lägre fetthalt och kanske längre hållbarhet. Eller? Den nya vispgrädden med 36 procents fetthalt i stället för 40 procent har blivit väldigt populär de senaste åren. Men visste du att den sänkta fetthalten kommer med ett pris? Priset stavas förstås: tillsatser.
För att gräddprodukten ska fortsätta vara stabil när fettet tas bort behöver den nämligen ersättas med någonting. I det här fallet karragenan, även kallat E 407. Det finns djurförsök som tyder på att karragenan kan vara cancerframkallande men vidare studier pågår. Planera dina inköp och välj hellre vanlig vispgrädde så slipper du tillsatser.

Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Av Therese Hagberg

Källor:
Nybergs deli, Arla, Lindahls, Santa maria, GP, Arla och Äkta vara

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons