Gå ner i vikt med spenat

Fakta

Aptiless är ett spenatpulver med högt innehåll av thylakoider. Thylakoiderna i Aptiless hjälper till att minska hunger och sötsug.

Produktionsprocessen säkerställer att thylakoiderna blir tillgängliga då man äter produkten, vilket är den avgörande skillnaden mot att äta färsk spenat.
Thylakoider från spenat fördröjer nedbrytning och upptagning av det fett som finns i mat, vilket leder till att tarmhormoner frigörs och skickar mättnadssignaler till hjärnan. Därigenom ges en förlängd mättnad och suget efter mellanmål eller för stora matportioner minskar.

Spenatpulvret blandas i kall dryck och intas ihop med måltid. För att thylakoiderna ska hinna verka under dagen rekommenderas att pulvret intas till frukost eller lunch.

Det är det ständiga småätandet som ligger bakom svenskarnas övervikt och ohälsa. Det menar professor Charlotte Erlanson-Albertsson, expert på aptitreglering. Hon har tagit fram ett spenatpulver som minskar hunger och sötsug mellan måltiderna.

Idag är nästan hälften av alla svenskar feta eller överviktiga. På tio år har andelen feta ökat från 11 procent till 14 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. Våra kostvanor förändras också. Enligt Jordbruksverket äter vi förvisso betydligt mer frukt och grönt än för 30 år sedan. Men vi äter också 79 procent mer kött och 76 procent mer choklad och konfektyrvaror idag än 1980. Och vårt dagliga energiintag har ökat med 10 procent under samma tidsperiod.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi och expert på aptitreglering. Hon menar att många svenskar äter för mycket socker och för mycket mat överlag.
– Ett stort problem är att vi äter för många gånger om dagen, säger hon. Vi småäter när vi istället borde äta på det franska sättet – tre gånger om dagen.

 

CharlotteErlansonAlbertsson03

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi och expert på aptitreglering

Svängande blodsocker
För några år sedan hävdade många kostexperter att överhoppade mellanmål kunde leda till katastrofala hungerattacker. Charlotte Erlansson-Albertsson menar tvärt om att det är extramaten mellan lunch och middag som är katastrofal.
– Ja, jag menar faktiskt det! Mellanmål gör att blodsockret sticker iväg för att sedan sjunka. Ett svängande blodsocker är det bästa sättet att bli hungrig på.

Överkörda aptitsignaler
Charlotte Erlanson–Albertsson menar att överätande delvis beror på att aptitsignaleringen inte fungerar bra. Det gör den nämligen inte när kosten innehåller för mycket fett och snabba kolhydrater.
– Mat med mycket fett och socker tilltalar vårt belöningssystem. Eftersom belöningssystemets signaler är mycket starkare än signalerna för hunger och mättnad leder det lätt till att vi äter för mycket. Aptitsignaleringen blir överkörd, förklarar Charlotte.

Mer nöjd efter hunger
Charlotte återkommer till den gyllene regeln om mat tre gånger om dagen, utan småätande emellan. Det är viktigt eftersom det gör att vi hinner bli hungriga mellan varje måltid.
– Man säger ju att hungern är bästa kryddan. Och det är faktiskt vetenskapligt bevisat. Våra smakreceptorer blir mer känsliga när vi är hungriga. Då tycker vi att maten är verkligt god och får en stark känsla av tillfredsställelse när vi äter. Om vi inte är hungriga när vi äter behöver vi ”ösa på” med mer socker och fett för att få samma belönande effekt.

Två vetenskaper gifte sig
Nu har Charlotte Erlanson-Albertsson utvecklat ett kosttillskott för ökad mättnadskänsla, gjort av spenat. Idén kom till när två vetenskapliga discipliner gifte sig hemma vid köksbordet.
– Min man Per-Åke Albertsson är också forskare vid Lunds universitet, men han forskar om växter, berättar Charlotte. En jul berättade jag om våra senaste laboratorieförsök. Vi hade sett att galaktolipider saktade ner matsmältningen hos försöksdjur och fick dem att äta mindre. Därför letade vi efter en naturlig källa till ämnet som man kunde testa på människor. ”Men det finns ju jättemycket i spenat!” sa Per-Åke.
Och så var bollen i rullning.

Spenattillskott och ”fransk diet”
Galaktolipiderna i spenat kallas thylakoider. Och de visade sig fungera aptithämmande, precis som Charlotte Erlanson-Albertsson hade trott. Hennes spenattillskott Aptiless har nu testats på människor i vetenskapliga försök. Där kombinerades tillskottet med en diet. Alla försökspersoner åt tre måltider om dagen med ett kaloriintag 15 procent under sin normala energiförbrukning.

 

På två månader tappade Aptilessgruppen sex kilo och kontrollgruppen fem kilo var. Båda grupperna sänkte både blodsocker och blodfetter, men förbättringen var mer markant hos gruppen som ätit spenattillskott.
– Vi såg också att de som hade ätit Aptiless inte hade tappat någon muskelmassa, utan bara fett, säger Charlotte Erlanson-Albersson. Nu gör vi nya försök där vi tittar på om thylakoider stimulerar fettförbränningen. Vi tror nämligen att det kan vara förklaringen.

Fördröjer matsmältningen
Försökspersonerna som åt spenattillskott upplevde mindre hunger och sötsug mellan måltiderna. Det beror på att thylakoiderna får nedbrytningen av fettet i maten att gå långsammare. Mättnadssignalerna håller då i sig längre.
– Den västerländska kosten innehåller för mycket vitt ris, vitt mjöl och socker, säger Charlotte Erlanson-Albersson. Det har gjort tarmen ”arbetslös”. Maten bryts ner innan den hinner ner till tarmarna, vilket gör att mycket av mättnadssignalerna uteblir.

Är inte risken med Aptiless att människor fortsätter med sin dåliga kosthållning, istället för att byta till en kost som ger mättnadskänsla på naturlig väg?
– Det finns alltid sådana risker. Därför vill vi också ge ut kokböcker för att lära folk att äta rätt. Hälsosamma matvanor är grunden.

Av Maja Sönnerbo


Fakta

Aptiless är ett spenatpulver med högt innehåll av thylakoider. Thylakoiderna i Aptiless hjälper till att minska hunger och sötsug.

Produktionsprocessen säkerställer att thylakoiderna blir tillgängliga då man äter produkten, vilket är den avgörande skillnaden mot att äta färsk spenat.
Thylakoider från spenat fördröjer nedbrytning och upptagning av det fett som finns i mat, vilket leder till att tarmhormoner frigörs och skickar mättnadssignaler till hjärnan. Därigenom ges en förlängd mättnad och suget efter mellanmål eller för stora matportioner minskar.

Spenatpulvret blandas i kall dryck och intas ihop med måltid. För att thylakoiderna ska hinna verka under dagen rekommenderas att pulvret intas till frukost eller lunch.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk studie: Hundägare lever längre

Hjärt- kärlhälsa

En grupp forskare har studerat sambandet mellan hundägande och hjärt-kärlhälsa hos över 3,4 miljoner tidigare svenskar i åldern 40-80 år utan tidigare problem med hjärt-kärlsjukdom. Resultatet visar att hundägare hade lägre risk att dö av hjärtsjukdom eller andra orsaker.

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.

tjej med ont i magen

Så blir du vän med din IBS-mage

Kost

Stress och allergier är vanliga anledningar till en ledsen mage, men när problemen inte går över då kan det bero på något annat. Lider du av illamående, ont i magen, gaser och diarré? Då kan du ha IBS, Irritable Bowl Syndrome.

 

“Vad är det som driver denna galenskap?”

Krönikan

Är det verkligen så jädra roligt?  I den här krönikan skriver Jessica Odén Strand, ledarskapskonsult om drivkraft, stress och själens plats i arbetslivet. Hon ställer frågan vad som skulle hända om vi skulle göra ett försök att höra hemma i världen istället för att försöka äga den.