Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Gå ner i vikt med spenat

Fakta

Aptiless är ett spenatpulver med högt innehåll av thylakoider. Thylakoiderna i Aptiless hjälper till att minska hunger och sötsug.

Produktionsprocessen säkerställer att thylakoiderna blir tillgängliga då man äter produkten, vilket är den avgörande skillnaden mot att äta färsk spenat.
Thylakoider från spenat fördröjer nedbrytning och upptagning av det fett som finns i mat, vilket leder till att tarmhormoner frigörs och skickar mättnadssignaler till hjärnan. Därigenom ges en förlängd mättnad och suget efter mellanmål eller för stora matportioner minskar.

Spenatpulvret blandas i kall dryck och intas ihop med måltid. För att thylakoiderna ska hinna verka under dagen rekommenderas att pulvret intas till frukost eller lunch.

Det är det ständiga småätandet som ligger bakom svenskarnas övervikt och ohälsa. Det menar professor Charlotte Erlanson-Albertsson, expert på aptitreglering. Hon har tagit fram ett spenatpulver som minskar hunger och sötsug mellan måltiderna.

Idag är nästan hälften av alla svenskar feta eller överviktiga. På tio år har andelen feta ökat från 11 procent till 14 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. Våra kostvanor förändras också. Enligt Jordbruksverket äter vi förvisso betydligt mer frukt och grönt än för 30 år sedan. Men vi äter också 79 procent mer kött och 76 procent mer choklad och konfektyrvaror idag än 1980. Och vårt dagliga energiintag har ökat med 10 procent under samma tidsperiod.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi och expert på aptitreglering. Hon menar att många svenskar äter för mycket socker och för mycket mat överlag.
– Ett stort problem är att vi äter för många gånger om dagen, säger hon. Vi småäter när vi istället borde äta på det franska sättet – tre gånger om dagen.

 

CharlotteErlansonAlbertsson03

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi och expert på aptitreglering

Svängande blodsocker
För några år sedan hävdade många kostexperter att överhoppade mellanmål kunde leda till katastrofala hungerattacker. Charlotte Erlansson-Albertsson menar tvärt om att det är extramaten mellan lunch och middag som är katastrofal.
– Ja, jag menar faktiskt det! Mellanmål gör att blodsockret sticker iväg för att sedan sjunka. Ett svängande blodsocker är det bästa sättet att bli hungrig på.

Överkörda aptitsignaler
Charlotte Erlanson–Albertsson menar att överätande delvis beror på att aptitsignaleringen inte fungerar bra. Det gör den nämligen inte när kosten innehåller för mycket fett och snabba kolhydrater.
– Mat med mycket fett och socker tilltalar vårt belöningssystem. Eftersom belöningssystemets signaler är mycket starkare än signalerna för hunger och mättnad leder det lätt till att vi äter för mycket. Aptitsignaleringen blir överkörd, förklarar Charlotte.

Mer nöjd efter hunger
Charlotte återkommer till den gyllene regeln om mat tre gånger om dagen, utan småätande emellan. Det är viktigt eftersom det gör att vi hinner bli hungriga mellan varje måltid.
– Man säger ju att hungern är bästa kryddan. Och det är faktiskt vetenskapligt bevisat. Våra smakreceptorer blir mer känsliga när vi är hungriga. Då tycker vi att maten är verkligt god och får en stark känsla av tillfredsställelse när vi äter. Om vi inte är hungriga när vi äter behöver vi ”ösa på” med mer socker och fett för att få samma belönande effekt.

Två vetenskaper gifte sig
Nu har Charlotte Erlanson-Albertsson utvecklat ett kosttillskott för ökad mättnadskänsla, gjort av spenat. Idén kom till när två vetenskapliga discipliner gifte sig hemma vid köksbordet.
– Min man Per-Åke Albertsson är också forskare vid Lunds universitet, men han forskar om växter, berättar Charlotte. En jul berättade jag om våra senaste laboratorieförsök. Vi hade sett att galaktolipider saktade ner matsmältningen hos försöksdjur och fick dem att äta mindre. Därför letade vi efter en naturlig källa till ämnet som man kunde testa på människor. ”Men det finns ju jättemycket i spenat!” sa Per-Åke.
Och så var bollen i rullning.

Spenattillskott och ”fransk diet”
Galaktolipiderna i spenat kallas thylakoider. Och de visade sig fungera aptithämmande, precis som Charlotte Erlanson-Albertsson hade trott. Hennes spenattillskott Aptiless har nu testats på människor i vetenskapliga försök. Där kombinerades tillskottet med en diet. Alla försökspersoner åt tre måltider om dagen med ett kaloriintag 15 procent under sin normala energiförbrukning.

 

På två månader tappade Aptilessgruppen sex kilo och kontrollgruppen fem kilo var. Båda grupperna sänkte både blodsocker och blodfetter, men förbättringen var mer markant hos gruppen som ätit spenattillskott.
– Vi såg också att de som hade ätit Aptiless inte hade tappat någon muskelmassa, utan bara fett, säger Charlotte Erlanson-Albersson. Nu gör vi nya försök där vi tittar på om thylakoider stimulerar fettförbränningen. Vi tror nämligen att det kan vara förklaringen.

Fördröjer matsmältningen
Försökspersonerna som åt spenattillskott upplevde mindre hunger och sötsug mellan måltiderna. Det beror på att thylakoiderna får nedbrytningen av fettet i maten att gå långsammare. Mättnadssignalerna håller då i sig längre.
– Den västerländska kosten innehåller för mycket vitt ris, vitt mjöl och socker, säger Charlotte Erlanson-Albersson. Det har gjort tarmen ”arbetslös”. Maten bryts ner innan den hinner ner till tarmarna, vilket gör att mycket av mättnadssignalerna uteblir.

Är inte risken med Aptiless att människor fortsätter med sin dåliga kosthållning, istället för att byta till en kost som ger mättnadskänsla på naturlig väg?
– Det finns alltid sådana risker. Därför vill vi också ge ut kokböcker för att lära folk att äta rätt. Hälsosamma matvanor är grunden.

Av Maja Sönnerbo


Fakta

Aptiless är ett spenatpulver med högt innehåll av thylakoider. Thylakoiderna i Aptiless hjälper till att minska hunger och sötsug.

Produktionsprocessen säkerställer att thylakoiderna blir tillgängliga då man äter produkten, vilket är den avgörande skillnaden mot att äta färsk spenat.
Thylakoider från spenat fördröjer nedbrytning och upptagning av det fett som finns i mat, vilket leder till att tarmhormoner frigörs och skickar mättnadssignaler till hjärnan. Därigenom ges en förlängd mättnad och suget efter mellanmål eller för stora matportioner minskar.

Spenatpulvret blandas i kall dryck och intas ihop med måltid. För att thylakoiderna ska hinna verka under dagen rekommenderas att pulvret intas till frukost eller lunch.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

 

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

 

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

 

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

 

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

 

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.