Annons
Annons

Gå till botten med din allergi

Siffror visar att alla former av allergier ökar. Allt från pollen till matintolerans – och husdjursallergier. Men vad beror det på? Och går det att bli fri från allergin? Ja, menar naturterapeuten Stein Flaatrud, som hjälpt tusentals att bli bättre med hjälp av mat som läker tarmen och tillskott som kan förhindra en antihistaminreaktion.

Inger Palm

19 april, 2023
Gå till botten med din allergi
Dela inlägget

Siffror visar att alla former av allergier ökar. Allt från pollen till matintolerans – och husdjursallergier. Men vad beror det på? Och går det att bli fri från allergin? Ja, menar naturterapeuten Stein Flaatrud, som hjälpt tusentals att bli bättre med hjälp av mat som läker tarmen och tillskott som kan förhindra en antihistaminreaktion.

Stein Flaatrud är naturterapeut och verksam i Oslo. Han har i mer än 40 år jobbat med närings- och kostbehandlingsprogram och födoämnesintoleranstester och har gjort cirka 17 000 hårmineralanalyser under åren. Nu har hans klinik också börjat göra gentester för att spåra genetiska svagheter: Testerna innebär en nyckel till framtiden och gör att det finns möjlighet att förebygga sjukdomar, allergier och intoleranser.

En majoritet av de som söker sig till Stein Flaatrud har någon form av intolerans eller allergi, och det har fått honom att fundera över varför så många lider av allergier och vad som orsakar uppkomsten av dem.

– Det finns inte en individ som är lik den andra. Därför är alltid behandlingarna individuella, men en sak har alla med allergier gemensamt – orsaken går att finna i mage och tarm, och detta måste man komma till rätta med för att kunna lindra och kanske helt bli av med allergisymtomen., säger Stein Flaatrud.

LÄS OCKSÅ: Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Mage och tarm

Att så många har problem med magen och att allergierna ökat tror Stein Flaatrud har med flera saker att göra. En av de dominerande orsakerna är att många äter en näringsfattig mat, där bristen på vitaminer och mineraler är det som underminerar hälsan.

Stein Flaatrud

En annan orsak är, enligt Stein Flaatrud, att det finns rester av miljögifter i kosten och att det tillsätts ämnen i färdig mat som ska göra att den håller längre, något kroppen reagerar emot.

– Det kan finnas extra mycket gluten i vete, vilket kan påverka magen. En sak man kanske inte tänker på är att den mjölk vi dricker idag inte är den samma som för hundra år sedan. Nu har vi en pastöriserad industriprodukt på våra matbord.

– Det är också viktigt att veta att det oftast inte är en sak som gör oss sjuka. Skälet till att magen är olycklig, bottnar i påverkan från flera håll, säger Stein Flaatrud.

Han påpekar dock att om vi dricker opastöriserad mjölk från en eko-ko så kan den slinka ner utan att magen protesterar.

– Efter 40 år i den här branschen så skulle jag vilja påstå att all allergi börjar i magen. Det allra flesta har också candidasvamp i tarmen som behöver behandlas. Man måste alltså få ordning på tarmen, och när den läkt brukar oftast allergierna bli bättre. Det här är faktiskt enklare att åtgärda än vad folk tror, säger Stein Flaatrud.

LÄS OCKSÅ: Allt fler blir allergiska: “För lite bakterier i kroppen”

Tillskott som komplement

När Stein skräddarsytt en kostplan till sin klient brukar han också tillsätta mjölksyrabakterier, olika eteriska oljor, vitaminer och mineraler och ett kosttillskott med antihistamineffekt.

– Jag har själv haft gräs- och björk-pollenallergi, och förutom att jag slutade med mjölk, gluten och havre, så använde jag ett kosttillskott med den japanska örten perilla som har en antihistamin-
effekt. Den blev det där lilla extra som tog bort de sista symtomen – ungefär som ett plåster som lägger locket på, förklarar Stein Flaatrud.

När en allergisk reaktion uppstår i kroppen reagerar den på harmlösa ämnen som den av någon anledning tycker är farliga. Då frigörs bland annat histaminer men också andra inflammatoriska ämnen för att bekämpa de ämnen som kroppen tycker gör intrång. Det är frisättningen av histamin som gör att det kliar i ögonen, vi nyser och blir snuviga.

Perilla är en japansk ört som har använts inom den österländska medicinen i hundratals år. Den är rik på antioxidanter och har en naturlig antihistamineffekt.

En klinisk studie från 2004 visade att örten blockerade frisättningen av histamin. I mastcellerna finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och när de frigörs startar en inflammatorisk reaktion. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen. Mastcellerna är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp.

LÄS OCKSÅ: 5 tips för att lyckas med allergivänlig bakning

Genetiska svagheter

Stein Flaatrud berättar att de gentest han utför visar på 167 olika genvarianter där det bland annat går att se om kroppen kan bryta ner histamin ordentligt. Gör inte kroppen det så utvecklas allergier lättare. Och ju äldre man blir desto tydligare blir svagheterna man bär på. Den svaga genen kan slå på av annat än ålder, men genom förändrad livsstil via kostbehandling kan man ibland kringgå att den genen slås på.

– När man fått en allergi, och för den delen även hudutslag och eksem, ska man veta att orsaken går att finna i mage och tarm, och det är också där man kan åtgärda problemet. Men det tar tid att läka tarmen. Man får räkna med minst tre månader när man satt sig själv på en strikt diet innan en förbättring känns av. Efter ett halvår kan symtom som olika former av allergier vara tydliga och vissa blir helt kvitt sina symtom. Kombinerar man då kosten med ett tillskott med antihistamineffekt kan resultatet bli riktigt bra.

Stein påpekar att man inte kan gå tillbaka till den kost som skapade problemet – för då kommer symtomen tillbaka.

– Sköter man kosten mår man sannolikt också bra. Är man pollenallergiker kan man behöva komplettera med ett särskilt pollentillskott under sommarhalvåret för att må bra.

Av Inger Palm

Fakta

Perilla

… är en japansk bladmynta (Perilla frutescens) som liknar en nässla. Perilla är rika på antioxidanter och flavonoider samt har en naturlig antihistamineffekt.

En studie från 2004 på Pernilla visade att rosmarinsyran i örten minskade rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda.

Perilla kan:

Motverka pro-inflammatoriska cytokiner som bidrar till allergiska reaktioner och pro-inflammatoriska leukotriner som bidrar till astma.

Motverka att antikroppar bildas som ”känner igen” allergener som skadliga ämnen och på så sätt förhindrar extrakt av örten att en allergisk reaktion uppstår.

Minska sveda vid kliande myggbett.

Studier på möss visade att perilla minskade symtom på anafylaktisk chock.

Annons
Annons