Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Går det att träna bort gäddhänget?

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

När du lyfter upp armen i horisontalt läge och det hänger lös slapp hud i överarmen så brukar man lite skämtsamt kalla detta för gäddhäng. Att huden börjat hänga beror på flera olika saker. Hudens spänst minskar när man blir äldre, om du går upp vikt och om du tappar i muskelmassa kan huden bli slapp. Huden kan också förändras av dålig kost, stress och vanligt är att huden blir lös om du gått ner i vikt alldeles för snabbt.

En del bryr sig inte om det här alls, medan andra gärna vill bli av med så mycket gäddhäng som det bara går. Men är det möjligt, Monika Björn? Och hur ska man då bära sig åt?

– Först skulle jag vilja säga att vi kvinnor är för snabba att benämna olika kroppsdelar på ett mindre smickrande sätt, vilket är synd. Att se kroppen som en helhet och vara mer intresserade av vad den kan utföra tycker jag är bättre och att vi ska göra det bästa med de förutsättningar vi har. Vi behöver acceptera att kroppen förändras av olika yttre faktorer, men vi kan med motion och bra kost påverka våra liv och våra kroppar enormt mycket, säger Monika.

 

LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Få vet vilken träning kvinnor över 40 behöver”

Mindre muskelmassa
Hon tycker att vi ska sätta på oss våra kritiska glasögon på rätt sätt, och först fråga oss hur viktigt är det här? Är det ett problem och vad kan jag i sådana fall göra åt saken?

– Kommer du fram till att du tycker att det är ett problem att huden är för slapp i underarmen, ja, då finns det förstås flera saker du kan göra.

Det är viktigt att känna till att om du vill förändra en redan slapp hud – då är det svårare. Men planerar du att gå ner i vikt, så gör det långsamt och träna under tiden, för du hänger din hud med, förklarar Monika.

– Vi kvinnor är naturligt starka i underkroppen eftersom vi biologiskt är skapta att bära en graviditet. Kvinnor är vanligtvis inte naturligt inte starka i överkroppen och behöver alltså träna styrketräning för att undvika skador och exempelvis benskörhet, säger Monika.

När vi blir äldre minskar muskelmassan och muskelstyrka hos både män och kvinnor. Kvinnor har mindre muskler än män och har därför tuffare förutsättningar.

 

LÄS OCKSÅ: Så tränar du under klimakteriet för att hålla vikten – eller gå ner

Stress- och tröstäter
Sömnproblem och hormonbalans i klimakteriet gör att muskelmassan snabbt går förlorad – om du inte tränar. Men tränar du och äter näringsrik mat bromsas förloppet upp. En del kvinnor stressäter och tröstäter också under menopaus, så det finns många yttre faktorer som påverkar.

– Att endast träna konditionsträning hjälper inte, du behöver träna styrka. Tränar du för ensidigt och dessutom försöker banta och redan har en stressad livsstil, då bryter du bara ner musklerna i stället för fettet. Om du går ner tio-tolv kilo i vätska och muskler får du en pommes frites effekt, det vill säga du blir smal men har inga muskler att fylla ut med. Det ger en slapp hud som är svårare att åtgärda, förklarar Monika.

Nyckeln till framgång är alltså: Vill du gå ner i vikt, låt det ta tid, ät bra och träna styrketräning samtidigt. Då hinner huden dra ihop sig under tiden, och du formar om din kropp istället.

– Det viktigt att poängtera att det inte går att punktförbränna fett, även om de flesta känner till detta. Men muskler ger högre densitet än fett och upplevs därför som bättre utfyllnad.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert Monika Björn visar yogaövningar vid PMS

Olika rörelser
Det finns generellt två rörelsesätt att bygga muskler på armar och överkropp och det är via press och drag. Press är när du pressar något ifrån dig, ett exempel på övning hemma är armhävningar som kan anpassas så att alla kan göra övningen. Allt från att pressa mot en vägg till den jobbigaste varianten – på tå mot golvet.

 

Monika Björn: Att hänga i en stång ger bra belastning för axlar, armar och handleder.

Den andra rörelsen är drag. Då drar du kroppen mot något. Rodd är ett bra exempel eller om du använder gummiband.

– Har du hantlar eller kettlebells hemma kan du använda dom i olika vinklar och variera gärna övningarna och öka repetitionerna när du blir starkare.

– Från 50 år och framåt är det extra noga att tänka på att i möjligaste mån nudda golvet varje dag, samt sträcka armarna över huvudet. Det kan vara allt ifrån att stå i plankan till hundens yogaposition. Det är viktigt att belasta händer, handleder och axlar varje dag och att regelbundet sträcka armarna över huvudet utan eller med vikt så att du bevarar din rörlighet och din styrka. Och att hänga i en stång ger bra belastning för axlar, armar och handleder. Det gör du för att undvika smärta och reumatiska problem, säger Monika.

Och nu när du startar får du ha tålamod. Om du tränar tre gånger i veckan kommer du att känna effekt efter fyra till sex veckor. Det synliga resultatet kommer först efter närmare tre månader.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

 

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.