Går det att träna bort gäddhänget?

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

När du lyfter upp armen i horisontalt läge och det hänger lös slapp hud i överarmen så brukar man lite skämtsamt kalla detta för gäddhäng. Att huden börjat hänga beror på flera olika saker. Hudens spänst minskar när man blir äldre, om du går upp vikt och om du tappar i muskelmassa kan huden bli slapp. Huden kan också förändras av dålig kost, stress och vanligt är att huden blir lös om du gått ner i vikt alldeles för snabbt.

En del bryr sig inte om det här alls, medan andra gärna vill bli av med så mycket gäddhäng som det bara går. Men är det möjligt, Monika Björn? Och hur ska man då bära sig åt?

– Först skulle jag vilja säga att vi kvinnor är för snabba att benämna olika kroppsdelar på ett mindre smickrande sätt, vilket är synd. Att se kroppen som en helhet och vara mer intresserade av vad den kan utföra tycker jag är bättre och att vi ska göra det bästa med de förutsättningar vi har. Vi behöver acceptera att kroppen förändras av olika yttre faktorer, men vi kan med motion och bra kost påverka våra liv och våra kroppar enormt mycket, säger Monika.

 

LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Få vet vilken träning kvinnor över 40 behöver”

Mindre muskelmassa
Hon tycker att vi ska sätta på oss våra kritiska glasögon på rätt sätt, och först fråga oss hur viktigt är det här? Är det ett problem och vad kan jag i sådana fall göra åt saken?

– Kommer du fram till att du tycker att det är ett problem att huden är för slapp i underarmen, ja, då finns det förstås flera saker du kan göra.

Det är viktigt att känna till att om du vill förändra en redan slapp hud – då är det svårare. Men planerar du att gå ner i vikt, så gör det långsamt och träna under tiden, för du hänger din hud med, förklarar Monika.

– Vi kvinnor är naturligt starka i underkroppen eftersom vi biologiskt är skapta att bära en graviditet. Kvinnor är vanligtvis inte naturligt inte starka i överkroppen och behöver alltså träna styrketräning för att undvika skador och exempelvis benskörhet, säger Monika.

När vi blir äldre minskar muskelmassan och muskelstyrka hos både män och kvinnor. Kvinnor har mindre muskler än män och har därför tuffare förutsättningar.

 

LÄS OCKSÅ: Så tränar du under klimakteriet för att hålla vikten – eller gå ner

Stress- och tröstäter
Sömnproblem och hormonbalans i klimakteriet gör att muskelmassan snabbt går förlorad – om du inte tränar. Men tränar du och äter näringsrik mat bromsas förloppet upp. En del kvinnor stressäter och tröstäter också under menopaus, så det finns många yttre faktorer som påverkar.

– Att endast träna konditionsträning hjälper inte, du behöver träna styrka. Tränar du för ensidigt och dessutom försöker banta och redan har en stressad livsstil, då bryter du bara ner musklerna i stället för fettet. Om du går ner tio-tolv kilo i vätska och muskler får du en pommes frites effekt, det vill säga du blir smal men har inga muskler att fylla ut med. Det ger en slapp hud som är svårare att åtgärda, förklarar Monika.

Nyckeln till framgång är alltså: Vill du gå ner i vikt, låt det ta tid, ät bra och träna styrketräning samtidigt. Då hinner huden dra ihop sig under tiden, och du formar om din kropp istället.

– Det viktigt att poängtera att det inte går att punktförbränna fett, även om de flesta känner till detta. Men muskler ger högre densitet än fett och upplevs därför som bättre utfyllnad.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert Monika Björn visar yogaövningar vid PMS

Olika rörelser
Det finns generellt två rörelsesätt att bygga muskler på armar och överkropp och det är via press och drag. Press är när du pressar något ifrån dig, ett exempel på övning hemma är armhävningar som kan anpassas så att alla kan göra övningen. Allt från att pressa mot en vägg till den jobbigaste varianten – på tå mot golvet.

 

Monika Björn: Att hänga i en stång ger bra belastning för axlar, armar och handleder.

Den andra rörelsen är drag. Då drar du kroppen mot något. Rodd är ett bra exempel eller om du använder gummiband.

– Har du hantlar eller kettlebells hemma kan du använda dom i olika vinklar och variera gärna övningarna och öka repetitionerna när du blir starkare.

– Från 50 år och framåt är det extra noga att tänka på att i möjligaste mån nudda golvet varje dag, samt sträcka armarna över huvudet. Det kan vara allt ifrån att stå i plankan till hundens yogaposition. Det är viktigt att belasta händer, handleder och axlar varje dag och att regelbundet sträcka armarna över huvudet utan eller med vikt så att du bevarar din rörlighet och din styrka. Och att hänga i en stång ger bra belastning för axlar, armar och handleder. Det gör du för att undvika smärta och reumatiska problem, säger Monika.

Och nu när du startar får du ha tålamod. Om du tränar tre gånger i veckan kommer du att känna effekt efter fyra till sex veckor. Det synliga resultatet kommer först efter närmare tre månader.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.