Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Går det att träna bort gäddhänget?

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

När du lyfter upp armen i horisontalt läge och det hänger lös slapp hud i överarmen så brukar man lite skämtsamt kalla detta för gäddhäng. Att huden börjat hänga beror på flera olika saker. Hudens spänst minskar när man blir äldre, om du går upp vikt och om du tappar i muskelmassa kan huden bli slapp. Huden kan också förändras av dålig kost, stress och vanligt är att huden blir lös om du gått ner i vikt alldeles för snabbt.

En del bryr sig inte om det här alls, medan andra gärna vill bli av med så mycket gäddhäng som det bara går. Men är det möjligt, Monika Björn? Och hur ska man då bära sig åt?

– Först skulle jag vilja säga att vi kvinnor är för snabba att benämna olika kroppsdelar på ett mindre smickrande sätt, vilket är synd. Att se kroppen som en helhet och vara mer intresserade av vad den kan utföra tycker jag är bättre och att vi ska göra det bästa med de förutsättningar vi har. Vi behöver acceptera att kroppen förändras av olika yttre faktorer, men vi kan med motion och bra kost påverka våra liv och våra kroppar enormt mycket, säger Monika.

 

LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Få vet vilken träning kvinnor över 40 behöver”

Mindre muskelmassa
Hon tycker att vi ska sätta på oss våra kritiska glasögon på rätt sätt, och först fråga oss hur viktigt är det här? Är det ett problem och vad kan jag i sådana fall göra åt saken?

– Kommer du fram till att du tycker att det är ett problem att huden är för slapp i underarmen, ja, då finns det förstås flera saker du kan göra.

Det är viktigt att känna till att om du vill förändra en redan slapp hud – då är det svårare. Men planerar du att gå ner i vikt, så gör det långsamt och träna under tiden, för du hänger din hud med, förklarar Monika.

– Vi kvinnor är naturligt starka i underkroppen eftersom vi biologiskt är skapta att bära en graviditet. Kvinnor är vanligtvis inte naturligt inte starka i överkroppen och behöver alltså träna styrketräning för att undvika skador och exempelvis benskörhet, säger Monika.

När vi blir äldre minskar muskelmassan och muskelstyrka hos både män och kvinnor. Kvinnor har mindre muskler än män och har därför tuffare förutsättningar.

 

LÄS OCKSÅ: Så tränar du under klimakteriet för att hålla vikten – eller gå ner

Stress- och tröstäter
Sömnproblem och hormonbalans i klimakteriet gör att muskelmassan snabbt går förlorad – om du inte tränar. Men tränar du och äter näringsrik mat bromsas förloppet upp. En del kvinnor stressäter och tröstäter också under menopaus, så det finns många yttre faktorer som påverkar.

– Att endast träna konditionsträning hjälper inte, du behöver träna styrka. Tränar du för ensidigt och dessutom försöker banta och redan har en stressad livsstil, då bryter du bara ner musklerna i stället för fettet. Om du går ner tio-tolv kilo i vätska och muskler får du en pommes frites effekt, det vill säga du blir smal men har inga muskler att fylla ut med. Det ger en slapp hud som är svårare att åtgärda, förklarar Monika.

Nyckeln till framgång är alltså: Vill du gå ner i vikt, låt det ta tid, ät bra och träna styrketräning samtidigt. Då hinner huden dra ihop sig under tiden, och du formar om din kropp istället.

– Det viktigt att poängtera att det inte går att punktförbränna fett, även om de flesta känner till detta. Men muskler ger högre densitet än fett och upplevs därför som bättre utfyllnad.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert Monika Björn visar yogaövningar vid PMS

Olika rörelser
Det finns generellt två rörelsesätt att bygga muskler på armar och överkropp och det är via press och drag. Press är när du pressar något ifrån dig, ett exempel på övning hemma är armhävningar som kan anpassas så att alla kan göra övningen. Allt från att pressa mot en vägg till den jobbigaste varianten – på tå mot golvet.

 

Monika Björn: Att hänga i en stång ger bra belastning för axlar, armar och handleder.

Den andra rörelsen är drag. Då drar du kroppen mot något. Rodd är ett bra exempel eller om du använder gummiband.

– Har du hantlar eller kettlebells hemma kan du använda dom i olika vinklar och variera gärna övningarna och öka repetitionerna när du blir starkare.

– Från 50 år och framåt är det extra noga att tänka på att i möjligaste mån nudda golvet varje dag, samt sträcka armarna över huvudet. Det kan vara allt ifrån att stå i plankan till hundens yogaposition. Det är viktigt att belasta händer, handleder och axlar varje dag och att regelbundet sträcka armarna över huvudet utan eller med vikt så att du bevarar din rörlighet och din styrka. Och att hänga i en stång ger bra belastning för axlar, armar och handleder. Det gör du för att undvika smärta och reumatiska problem, säger Monika.

Och nu när du startar får du ha tålamod. Om du tränar tre gånger i veckan kommer du att känna effekt efter fyra till sex veckor. Det synliga resultatet kommer först efter närmare tre månader.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

 

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

 

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.