Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Kosten – en salig blandning

lunchsmoothie

Igår glömde jag matlådan hemma. Besvikelse.
Men efter en hel del rotande i redaktionens kyl och frys (ja, jag lovar att ersätta er för den snodda maten kära kollegor) så hittade jag spenat, mandelmjölk, en hel del bär och lite annat smått och gott.
Det blev både förrätt och efterrätt av det jag skrapade ihop. Förrätten blev en spenatsoppa med mandelmjölk och efterrätten blev en smoothie.

Snott-ihop-smoothie
Mandelmjölk
Nyponpulver (antiinflammatoriskt)
Holistics (väldigt rena) vaniljproteinpulver
Frysta blåbär
Frysta havtorn
Frysta hallon
Gojibär (som låg i blöt ett tag)
Raw kakao nibs (även dessa låg i blöt i mandelmjölken)

 

När man tränar mycket känns det viktigt att kosten är riktigt bra! Jag äter bra, ren mat för att få i mig så mycket näring jag kan. Maten ska vara full av vitaminer och mineraler. Helst ekologisk. Och fairtrade om möjligt. 
Tycker dock att det är fel att använda ordet diet. Jag äter för att vara frisk och stark. För att få i mig näring. Men här är i alla fall lite av de "dieter" jag gillar.

LCHF
För ett par år sen testade jag att äta enligt LCHF - och fastnade. Gillar ändå inte pasta, ris och potatis särskilt mycket och får vansinnigt ont i magen av allt som består av vete. Så att utesluta det var inga problem. Gillade verkligen att ersätta riset och pastan med vitkål, blomkål, zucchini och broccoli. Det kändes vettigt på alla sätt! Och jag hade ändå redan många år tidigare slutat med godis och glass. Eftersom jag tränar så äter jag ändå rätt liberalt om man går till LCHFs regelverk. Jag äter morötter, rödbetor, aubergine och kikärtor. Mycket och gärna. Äter även nån frukt då och då, helst apelsiner. Jag älskar apelsiner. Jag märker dock omedelbart att magen blir rundare när jag äter frukt. Inte så kul.

Paleo
Kunde dock konstatera att jag inte gillade det ohämmade fettintaget många förknippar med LCHF. Så min kost har nog mer gått åt Paleo-hållet med åren. Nyttigt fett, bra protein, kolhydrater från grönsaker. Som sagt - gärna lite rotsaker också men inte potatis.

Vego
Har minst en vegetarisk dag i veckan men ser till att få i min protein i form av ägg och keso då. Äter mycket gröna soppor och vegetariska biffar.

Mejerifritt
För övrigt försöker jag, som i Paleo, undvika mejerivaror i så stor utsträckning jag kan på grund av att jag har högt kalcium i hårmineralanalys. Använder kokosmjölk och mandelmjölk.

IFD-maten
Men ytterligare en kost som har utkristalliserat sig är IFD-maten. Inflammation Free Diet. Och det är ju verkligen i ropet just nu. Antiinflammatorisk kost.
Därför kryddar jag gärna med chili, ingefära, gurkmeja och cayenne och dricker massor av nyttiga smoothies. Här hittar ni mer om IFD-kosten http://ifdtabell.se/ och här http://alltomifd.se/

Man kan väl säga att jag har tagit det jag tycker är bäst från LCHF, IFD och Paleo och gjort till min egen kosthållning. Med vegetariska inslag.
Helt enkelt äter jag kött, fisk, fågel, bra fett, mycket grönsaker och mycket goda kryddor. Svårare än så är det inte!

/Malin


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)