Hade jag inte redan bestämt mig (eller om ni inte hade ögonen på mig här i bloggen 🙂 ) så kanske jag hade struntat i att träna idag.
Tyckte inte att jag hade tid.
Sonen fyller tonåring, så morgonen började med sång och paket. Därefter bakade jag tre kakor - samtidigt.
Här gällde det att hålla isär bunkarna. I den ena var det LCHF-morots-chokladkaka, den andra var en kladdkaka och den tredje en äppelpaj. Huset har storstädats och två maskiner tvätt har tvättats och lakan i sängarna har bytts.
Men träna hann jag ändå - för medan kakorna gräddades så hann jag intervallträna!
Peak8 - intervallträning som går snabbt!
Träningen som kallas Peak8 går ut på att man kör 8 set med 30 sekunders intervallträning och 90 sekunders lugnare träning. Totalt kör man 8 x 2 minuter och med en lätt uppvärmning så är man klar på 20 minuter - helt slut!
Jag körde crosstrainer och började med 10 minuters uppvärmning. Sen körde jag i 30 sekunder allt jag orkade. Därefter tog jag det lugnt i 1,5 minut - då jag bara körde lätt och långsamt. Åtta såna "set"/omgångar vilket gör träningen väldigt effektiv på kort tid.
Ingen maskin hemma?
Har man ingen crosstrainer eller träningscykel hemma så kan man köra andra pulshöjande aktiviteter i samma intervall-set. Hopprep, upphopp, höga knän eller burpees - som kan varvas med 1,5 minut lugnare styrka som situps, höftlyft och liknande.
Har man möjlighet att springa så passar ju även Peak8 väldigt bra.
Inpackad och klar
Träna hemma har två fördelar; dels kan man titta på vilket tv-program man vill - jag såg tredje delen på "Dancing on the edge" på SVTplay - dels kan man passa på att ha inpackning i håret. Jag körde Weledas nya inpackning och satte upp håret i en knut medan jag tränade.
Chokladmorotskaka med chokladtryffelglasyr
Det här är ju inte någon bakblogg och egentligen undviker jag sötsaker även om de är LCHF - alltså utan vanligt socker och vetemjöl. Jag tycker att de triggar sötsuget och är onödiga. Men idag fyller ju som sagt sonen år och därför bakade jag en morotskaka med choklad.
Ingredienser
kakan
4 ägg
2 dl sukrin
150 gram smält smör
4 msk kakao
4 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
4 morötter
chokladtryffeln
ca 200 gram mörk choklad, minst 70%
1 dl grädde
50 gram smör
1 msk sukrin
Gör så här
Ugn 175 grader
Smält smöret, knäck äggen och vispa ihop med sukrin och smöret. Sikta ner de torra ingredienserna och finriv morötterna och rör ned dem i smeten. Häll i ca 1 dl vatten.
Grädda i 40-60 minuter beroende hur bred form du har. Jag hade min kaka inne i ugnen i 60 minuter men jag hade en liten hög form och den ville inte riktigt stelna. Så känn på kakan efter 40 minuter och kör sedan tills den verkar klar.
Låt kakan svalna.
Gör chokladtryffeln genom att värma grädden, hacka och smält chokladen (vattenbad eller mikro) och blanda i chokladen i grädden. Blanda i 50 gram smör och lite sukrin.
Låt chokladglasyren svalna lite och bred den sedan över kakan. Låt den svalna, jag ställde den i kylskåpet ett tag innan gästerna kom.