Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Skador och rehab

från boken "Löpare - ett släkte för sig" av Johan Ovefelt & Petteri Pohjalainen

från boken "Löpare - ett släkte för sig" av Johan Ovefelt & Petteri Pohjalainen

Lite sammanfattat om mina skador och min rehab
-
mest så ni har en bakgrundsinfo om jag refererar till dessa i senare inlägg.

Ja, som ni kanske har läst i mina tidigare inlägg så kanske jag överdriver lite i min träning ibland.
Eller var det nån som sa ofta?
Så först åkte jag på en rejäl muskelbristning som absolut inte läkte (nä, de gör inte det om man inte vilar).

Meniskskador både till höger och vänster
2011 fick jag en meniskskada i vänster knä. I samma veva fick jag ont i höften. Det tog ett par månader innan jag, i september, pallrade jag mig iväg till en läkare för höften men då gjorde högra knäet så djävulskt ont så läkaren fokuserade mest på det. En magnetröntgen visade att menisken låg i småbitar i knävecken (ja, jag hade tyckt att det var konstiga saker som kändes i knävecket, men kände inte alls någon smärta i själva menisken).

Järnbrist
Mellan alla skador åkte jag på en rejäl järnbrist. Sommaren och hösten 2011 gick som i ett snurrigt töcken. Man blir trött och yr, benen känns som cement och hela kroppen började klia (myrkrypningar). Lyckades trots järnbristen -  eftersom jag hade anmält mig tidigare -  springa Lidingöloppet 15km på 1,20,03.  Då grät jag mig i mål för jag mådde så dåligt  och hade så ont i knän och höft. Kunde knappt springa de sista 8 kilometrarna upprätt på grund av yrseln.
Felet är att jag inte ger mig. Hade jag brutit loppet så kanske skadorna hade varit mer begränsade.

Rehab både här och där
Meniskoperationen i juni 2012 gjorde att jag fick rehabträna i drygt ett halvår, men trots det så smärtade höften direkt när jag försökte sätta igång med löpningen i april 2013.
Jag har gjort precis alla övningar jag fått från sjukgymnaster och naprapat för att stärka höft och rygg men inget har hjälpt.

Jag har under de här tre åren:
slätröntgat
magnetröntgat
tagit akupunktur
stötvågsbehandlat

Gått hos:
tre sjukgymnaster
idrottsläkare
sportmassör
två naprapater
kiroprator

Drömmer om smärtan
Ingen vet vad det är! Höftsmärtan sitter runt höften och in  djupt i magmuskeln på vänster sida - vilken är spänd som en fiolsträng - samt ut på ryggen och ibland ner mot låret.
Ju mer höften behandlas desto värre blir det. Löpning och gång förvärrar. Stretch gör det ännu sämre. Jag drömmer till och med om smärta på nätterna.

Hur som helst så ser allt inombords, enligt alla röntgenplåtar, bra ut förutom lite utläckt ledvätska i höftleden men läkaren tror inte att det kan orsaka den jäkla smärtan jag har.

Löparskorna på hyllan
Så nu har jag, med stor sorg, lagt löparskorna på hyllan. Det är ingen idé att hoppas mer. Dock kan jag inte riktigt ge mig i mitt letande efter orsaken till smärtan. Jag har idag till och med svårt att gå ett par kilometer och det tycker jag inte är acceptabelt när man är 43 år ung. Jag hoppas att gymträningen kan stärka mina muskler så att jag blir av med en del värk.

det gör inget om du är långsamLängd
Men förra året hittade jag längdskidåkningen! Underbart. Plöjde 11 mil bara på sportlovet (ja det där med att överdriva är ju min melodi). Men klarade det utan någon som helst smärta! Underbar sport.
Och även om jag inte är så snabb ännu - tekniken är inte helt lätt och jag är jäkligt svag i armarna och då går stakandet lite sisådär - så kan jag trösta mig med ordspråket här!

/Malin


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)