Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Detox: Sopprecept

Upplägget på nästa veckas detoxtema är alltså soppor och smoothies de tre första dagarna. Det kommer att komma ett inlägg med smoothie-recept lite senare idag.

Fyra soppor kommer här (samt ett bonusrecept). Man kan, om man vill, byta ut mot någon annan favoritgrönsak. Självklart ekologiska ingredienser så långt som det är möjligt

morotssoppaMorotssoppa
500 gram morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning (Kung Markatta)
2 dl kokosmjölk
1 msk ingefära
1 tsk chili (jag använder kryddan "chili explosion")
1 msk gurkmeja
koriander
havssalt
smör

Gör så här
Hacka lök och vitlök och fräs i lite smör i en kastrull. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Häll i vatten i kastrullen och koka bitarna med buljongtärning och salt tills de blivit mjuka. Mixa allt och tillsätt kokosmjölk samt smaksätt med kryddorna. Tillsätt hackad färsk koriander i den mängd du önskar.

-------------------------------------------

Broccolisoppa
Cirka 2 stånd broccoli. Eventuellt kan man även slänga i grönkål, sparris, selleri, ärtor, zucchini i bitar eller ruccola.
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Cirka 5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning (Kung Markatta)
Örtsalt Trocomare
Chili
Ingefära (valfritt)
Ev någon dl mandelmjölk eller kokosmjölk (annars ev. lite mer vatten)
Smör

Gör så här
Hacka lök och pressa vitlöken och fräs lätt i lite smör i en kastrull. Ansa och skär broccoli i mindre bitar. Häll i vatten samt broccoli i kastrullen och koka tills de blivit mjuka. Mixa allt och tillsätt eventuellt mandelmjölk samt smaksätt med kryddorna.
Broccolisoppan kan man toppa med lite äkta fetaost om man vill.

-------------------------------------------

Gul- eller rödbetssoppa
1 kg gul- eller rödbetor (jag hade ekologiska gula)
Cirka 1 liter vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Örtsalt Trocomare
1 grönsaksbuljongtärning (Kung Markatta)
Chili (några vevtag på kryddan "chili explosion")
Timjan (smaka av tills du tycker det blir lagom)
Eventuellt lite gurkmeja
Smör

Gör så här
Hacka lök och pressa vitlöken och fräs dem lätt i lite smör i en kastrull. Skala och skär betorna i mindre bitar. Låt dem koka ihop med buljongtärningen och örtsalt tills de blivit mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med chili och timjan.

linssoppa

Linssoppa
Linser är proteinrika, fettsnåla och består av långsamma kolhydrater. Dessutom innehåller de mängder med nyttiga vitaminer och mineraler som folsyra, B1, B3, B6, järn, kalium, magnesium, zink och selen. De har även låg miljöpåverkan. Så ät och  njut med gott samvete.
2 dl torkade röda linser
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk chili
1tsk ingefära
1 liter vatten
1 tsk röd currypaste (kolla att den är utan tillsatser)
400 ml kokosmjölk
1 msk kokosolja
Salt

Gör så här
Skala och hacka lök, pressa vitlök  och fräs dem med kryddorna i kokosolja i en stor kastrull. Tillsätt currypasta och låt fräsa med någon minut. Skölj linserna i en sil. Tillsätt linserna i kastrullen och häll på vatten. Låt koka cirka 25 minuter med lock. Ta kastrullen från värmen och mixa soppan slät med stavmixer. Rör ner kokosmjölk och smaka av med lite salt.

tomatsoppa

Blixtsnabb tomatsoppa
Är det något av dessa recept som inte riktigt passar dig? Då finns det även en tomatsoppa som jag har haft med tidigare på bloggen. Den är riktigt god, snabb och superenkel att laga till.
Fräs en lök och en eller två vitlöksklyftor på svag värme i olivolja (inte hög värme när man använder olivolja).
Häll i två förpackningar ekologisk tomatkross (funkar även med passerade tomater)
Krydda med basilika, timjan, trocomare örtsalt, oregano och chili.
Späd med lite vatten om du vill  ha soppan lite ”tunnare”. Denna soppa kan även spädas ut med kokosmjölk. Den behöver heller inte mixas så därmed blir den extra snabb.


4 comments on “Detox: Sopprecept

 1. charlotte on

  hej
  jag tänkte vara med på detox veckan. jag har varit till en naturläkare och fått en kur med magnesium, zink och b vitaminer på grund av stress och utmattning. Ska jag äta dom under detoxen eller skippa dom

  Svara
  • Webbredaktör on

   Hej!
   Kul att du vill hänga med på detoxen! Magnesium, zink och B-vitaminer är absolut inget problem att äta samtidigt! Det är bara bra att du får i dig de vitaminerna/mineralerna.
   /Malin

   Svara
 2. My on

  Hejsan! Ser riktigt gott ut, alltihopa. Hur många portioner är de beräknade till? Du kan skicka svar till my_hartman @ hotmail.com 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)