De tre första dagarna så har jag, som ni säkert vet, rekommenderat soppor och smoothies.
Går man riktigt hårt ut så juicefastar man. Kan rekommendera Renée Voltaires bok Juice Power & detox till den som vill juicefasta. Mycket bra tips och goda juicer.
Vill man veta mer om kost och hälsa och få tips om mat som passar, både under detoxen, men även som livsstil och som läkande kost så ska man absolut köpa Sannas matbok. Sanna Ehdin är en riktig guru inom hälsa och det hon inte vet är nog inte värt att veta 🙂
Recept för fredag-söndag
På fredag börjar jag införa lite "vanlig" mat igen. Det som rekommenderas under detox är att äta mycket vegetariskt samt fisk och kyckling.
Fredag: Min familj äter gärna en blodig biff - då väljer jag dessa fräscha grönsaksbiffar. Går att laga med broccoli eller zucchini - men byt ut parmesanosten i mitt recept till äkta fetaost istället. Och skippa zucchinisalladen - servera biffarna ihop med en fräsch sallad. https://kurera.se/getinshape/2014/02/24/kottfri-mandag/
Är det taco-fredag hos er? Skippa köttfärsen och bröden/chipsen och gör en god sallad av tillbehören. Lägg till lite extra avokado och kanske lite fetaost.
Lördag: Lax i ugn med ugnsrostade rotsaker som rödbetor, morötter och palsternackor. Hos mig skriker de efter potatis men då slänger jag med några potatisar och låter bli att ta dem bara.
Laxen kan gärna kryddas med chili och havssalt. Undvik den så populära citronpepparn - den har inte schyssta ingredienser (om de inte ändrat det sen jag kollade senast, då var det flera E-nummer i den).
Söndag: Jag har två goda varianter på fisk som dessutom passar bra att frysa in och ha i matlåda. Här är ett (scrolla ner i detta inlägg) https://kurera.se/getinshape/2014/02/16/tranings-snacks/
Och här är mitt favoritrecept - curry - namnam! 🙂 https://kurera.se/getinshape/2014/01/20/101/
Vill man hellre ha kyckling så har jag gjort ett enkelt recept här (scrolla ner även i detta inlägg) https://kurera.se/getinshape/2014/02/11/kvallslasning-och-chiapudding/
Eller så satsar man på en god kycklingwok.
1 msk kokosolja att steka i.
1 kg kycklingfilé, skuren i mindre bitar
1 morot
1 broccolikvist
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
sockerärtor
ingefära efter smak
chili efter smak
röd eller grön curry paste (sådan i burk, de brukar inte innehålla e-medel och skumma saker, men kolla ingredienserna för säkerhets skull)
1 paket kokosmjölk
Stek kycklingen, ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs allting och krydda det efter smak. Tillsätt kokosmjölk och låt puttra tills kycklingen är genomvarm/klar.
Jag brukar äta denna som någon slags soppa men min familj får ris till.