Get in shape

Kokboksrecension – “Maten är min medicin”

diskussionVego - neeeej!
Konversation med tonårsdotter - väldigt sent på kvällen. Jag hade nästan somnat (därav stavningen) då hon undrade vad vi skulle ha med oss som lunch till jobbet dagen därpå. Hon skulle extraknäcka lite.
Grönsaksbiffar var inte populärt.

20130612-181216.jpgMen biffarna var supergoda. Hittade dem i boken "Maten är min medicin" av Janesh Vaidya - en ayurvedabok som fokuserar mycket på hälsa och rawfood. Jag läser aldrig recepten riktigt på riktigt, utan är en riktig slarvmaja och ”jag-tager-vad-jag-haver-Kajsa” så det blev så här:

2 broccolihuvuden 2-3 dl färsk babyspenat 2 dl soltorkade tomater 200 gram fetaost 3 ägg 2 msk fiberhusk 1 msk basilika oregano, svartpeppar, havssalt.

Ansa och koka broccolin lätt. Mixa ihop med ägg, fetaost och fiberhusk. Hacka/klipp de soltorkade tomaterna och spenaten i småbitar och blanda i smeten. Blanda i kryddor.  Låt stå för att ”svälla” i ca 10 minuter.

Här missade jag instruktionerna i receptet – man skulle ju ugnsgratinera biffarna, men jag gjorde  biffar och stekte i en plättlagg. Därför blev de lite "brunare" än de i boken.

20130612-181419.jpg

Här syns receptet från boken.

20130612-181506.jpgBoken innehåller intressanta kapitel och mycket goda recept. Allt är vegetariskt. Även ett kapitel med rawfood-efterrätter.

Man får naturligtvis tips om hur man ska äta för den ayurveda-typ man är. Men jag tycker att det är svårt att hitta sin vata-pitta-kapha-personlighet. Känns som om jag är lite av varje. Skulle vara spännande att gå på en analys utifrån ayurveda.

Boken får 4 av 5 plus och jag kommer definitivt laga fler recept ur boken.

 


One comment on “Kokboksrecension – “Maten är min medicin”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]