Våffeldagen och familjen vill ju förstås käka våfflor. Familjen Halvfabrikat (de som jag lever med 🙂 ) vill naturligtvis ha våffelmix av känt märkte. Innehållande vetemjöl, skummjölkspulver (högt inflammatoriskt värde), heläggspulver (låter väl inte så trevligt), bakpulver, salt och E471 (ja, de där E-medlen - som här - emulgeringsmedel, de kommer man inte ifrån)
Jo, man tackar (...helst inte ja till de våfflorna)
Nä, vi lagade familjens våfflor först och sen gjorde jag mina egna. Fyra stycken goda och supernyttiga paleo-våfflor blev det. Jag vräkte i mig två av dem, med varma hallon till. Vill man så kan man ju vispa lite kokosgrädde att toppa med också.
Nyttig våffla
50 gram smör eller kokosfett utan smak
2 ägg
1 dl bovetemjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 msk chiafrön (kan uteslutas)
en gnutta salt
3-4 dl mandelmjölk (ev kan man byta ut någon deciliter mot vatten)
Smält fettet. Vispa äggen. Blanda ihop dessa.
Blanda de torra ingredienserna och bakpulver (jo, det är ju torrt, bakpulvret - men jag glömmer tusan alltid att ha i det i mjölblandningen)
Häll i mandelmjölk och blanda. Det blir lite tjockare än vanlig våffelsmet.
Ja, sen gräddar man som vanligt. Sylten är endast varma hallon som jag värmer försiktigt i en kastrull.
Våfflorna är ju både glutenfria och (om man väljer kokosfett) laktosfria.