För ett par veckor sen testade jag att baka med bovetemjöl - med gott resultat. Nu hittade jag teffmjöl i hälsohyllan och kände att jag måste prova.
Och det måste jag säga - det blev väldans bra! Otroligt goda frallor.
Teff
Teff hör till växtfamiljen gräs. Odlas framförallt i Etiopien. Fröna, som mals till mjöl, har högt näringsvärde och rikt på bland annat järn och kalcium.
Teff är inte kolhydratfritt, men glutenfritt. Fördelen att baka med teff- eller bovetemjöl jämfört med mandel- och kokosmjöl är att man slipper smaken av mandel eller kokos vilken blir alldeles för dominant enligt min åsikt. I bröd kan det fungera med en liten "bismak" av mandel eller kokos men tex i matpaj och pizza (om man vill laga glutenfria sådana) så gillar jag inte alls mandelmjöl/kokosmjöl-smaken. Disharmoni i smakerna. Fy.
Brödrecept
För att få lite lägre kolhydratinnehåll blandade jag i kokosmjöl och frön men i detta fall blev kokossmaken tackochlov inte dominant - brödet smakade bröd. 🙂
4 ägg
50 gram smör
4 dl teffmjöl
4 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
3 msk chiafrön
3 msk linfrön
1/2 dl solroskärnor (spara lite för att ha ovanpå)
1-2 tsk salt
cirka 7-10 dl vatten - ta i lite vatten i taget tills du får en lagom degig konsistens.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen poröst, smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna. Blanda ihop allt.
Häll i vattnet. Du får blanda de sista decilitrarna lite långsamt och se att du får en lagom konsistens på degen.
Låt degen svälla i fem minuter.
Frallor: Rulla till bullar och sätt dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i cirka 18 minuter.
Lite större bröd i form av minibaguette: Forma till en avlång baguette och grädda i minst 25 minuter.
Limpa: Grädda i 60-65 minuter i brödform.
Jag undrar bara hur mänga frallor alt. limpor blir det av teffdegen
jag tyckte det blev så mycket deg.
Hej!
En brödform med limpa blev det för mig. Jag tror jag får ut 12-14 frallor.
Hej! Jag har följt receptet exakt, men det blir SÅ rinningt… Ska det vara 10 dl vatten???
Hej Bea!
Vad konstigt. Ja, jag har gjort exakt så som det står MEN – just när man håller på med kokosmjöl verkar det vara extremt känsligt, för kokosmjölet suger åt sig galet mycket vatten. I alla fall det jag använder. Mitt råd är att ta vattnet i omgångar tills du får en lagom konsistens på degen. Det _ska_ vara en deg. Ingen smet.
Jag ska skriva till det i receptet.
Jag blev väldigt nöjd med recepten, så det blev 7 st avlånga baguetter.
Det blev väldigt smarriga brödbullar. Jag bytte kokosmjöl mot rismjöl, gillar inte kokos i någon form. Rekommenderar varmt receptet!!!
Hej! Vad roligt att du gillar dom! Håller dock med om att just kokosmjölet inte är så gott, fast jag gillar kokos i övrigt. 🙂
Behövs det ingen jäst eller bakpulver? Jag frågar för att jag måste undvika jäst!
Hej! Jo, bakpulver är det i. Det står med mitt i alla ingredienser (jag hittade det knappt själv när jag skulle kolla, men det finns där 🙂 )
/Malin
Tror du det fungerar att baka med endast äggvitor? Nyfiken på detta då jag inte tål gulan.
Det gör det säkert. Jag bakar faktiskt många bröd utan ägg och det brukar bli bra.
Jag testade detta recept i form men det blev lite för kompakt och kladdigt. Ditt bröd ser mera luftigt ut. Vad har jag gjort för fel tror du? 🙂 Jag hade brödet inne i 65 min.
Min mage klarar inte linfrön riktigt, kan man ersätta det med något annat?
Hej! Jag tror att det går bra att bara utesluta och ta lite mer av något annat (någon av ingredienserna)
/Malin
Hej! Nu var det länge sedan frågan ställdes men bara som tips om någon annan undrar så kan man ersätta linfrön med samma mängd chiafrön. Personligen tycker jag bättre om chiafrön, linfrön smakar lite som gräs.
Hej! vad tar man istället för ägg?
Hej!
Jag har faktiskt ingen aning, jag har bakat helt utan och det brukar gå bra men just i detta recept vet jag inte! Vad brukar du ta? För jag gissar att du inte tål ägg?
/Malin
Hej. Kanongoda bullar. =) Jag tog dock bara 1 dl kokosmjöl, och istället 2 dl Pofiber, så det blev 3 dl totalt. Bullarna var lätta att göra,. Jag kom hem 16, skulle ha soppa till middag, men hade inget bröd. Klockan 17 åt vi spenatsoppan med nybakta bullar. Lyxigt, så här en tisdagkväll. Dom är lite torrare och kompaktare än vanligt bröd, men smaken var så god. Mitt första, men ej sista smakmöte med Teff.
Vet du om man kan byta Teff rakt av när det står vetemjöl i receptet? Eller hur gör du när du gör pajdeg? Tack för receptet.
Ja, jag tror det är rätt lika dosering mellan vetemjöl och teffmjöl. Jag vet att kokosmjöl och pofiber suger åt sig mycket mer vätska, så om man ökar på dessa mjöl så måste man även öka vätskan i receptet men det är de enda grejorna jag märkt skillnad på.
Lite sent nu, men 750g teff är som 1kg fullkornsmjöl 🙂
Och som ägg ersättning kan man använda chiafrö!
Hej. Jag testade detta recept o smaken är det inget fel på men frallorna blev ganska kompakta o kletiga inuti. Undrar på vilket ställe i ugnen dom bör gräddas i? Nu hade jag första plåten nere o andra i mitten men båda var lika kletiga inuti. Dessutom använde jag vassla från bondost istället för vatten så kanske det också inverkade.
Ganska kompakta blir dom nog, tycker tyvärr att det är så med många glutenfria bröd. 🙁 Jag brukar skära i ett bröd och kolla om de behöver stå fem minuter till. Ibland stämmer inte riktigt tiden (även om jag tycker att jag gör dem likadant varje gång) – så mitt råd är att kolla och låta dem gräddas några minuter till om de inte känns färdiga. Mitten av ugnen har jag dem i.
Det blir lätt kompakta om man använder psylliumfrö ist f Fiberhusk. Jag har också märkt att om man har två plåtar så blir bröden på nedre plåten plattare än de på övre. Jag provade att ha i hälften av kokosmjölet och mer Teff samt tog den mindre mängden vatten. De blev jättegoda!