Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Glutenfritt bröd av teffmjöl

För ett par veckor sen testade jag att baka med bovetemjöl - med gott resultat. Nu hittade jag teffmjöl i hälsohyllan och kände att jag måste prova.
Och det måste jag säga - det blev väldans bra! Otroligt goda frallor.

Teff
Teff hör till växtfamiljen gräs. Odlas framförallt i Etiopien. Fröna, som mals till mjöl, har högt näringsvärde och rikt på bland annat järn och kalcium.

Teff är inte kolhydratfritt, men glutenfritt. Fördelen att baka med teff- eller bovetemjöl jämfört med mandel- och kokosmjöl är att man slipper smaken av mandel eller kokos vilken blir alldeles för dominant enligt min åsikt. I  bröd kan det fungera med en liten "bismak" av mandel eller kokos men tex i matpaj och pizza (om man vill laga glutenfria sådana) så gillar jag inte alls mandelmjöl/kokosmjöl-smaken. Disharmoni i smakerna. Fy.

teffbrödBrödrecept
För att få lite lägre kolhydratinnehåll blandade jag i kokosmjöl och frön men i detta fall blev kokossmaken tackochlov inte dominant - brödet smakade bröd. 🙂

4 ägg
50 gram smör
4 dl teffmjöl
4 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
3 msk chiafrön
3 msk linfrön
1/2 dl solroskärnor (spara lite för att ha ovanpå)
1-2 tsk salt
cirka 7-10 dl vatten - ta i lite vatten i taget tills du får en lagom degig konsistens.

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen poröst, smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna. Blanda ihop allt.
Häll i vattnet. Du får blanda de sista decilitrarna lite långsamt och se att du får en lagom konsistens på degen.
Låt degen svälla i fem minuter.

Frallor: Rulla till bullar och sätt dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i cirka 18 minuter.
Lite större bröd i form av minibaguette: Forma till en avlång baguette och grädda i minst 25 minuter.
Limpa: Grädda i 60-65 minuter i brödform.

teffbröd


23 comments on “Glutenfritt bröd av teffmjöl

  • Webbredaktör on

   Hej Bea!
   Vad konstigt. Ja, jag har gjort exakt så som det står MEN – just när man håller på med kokosmjöl verkar det vara extremt känsligt, för kokosmjölet suger åt sig galet mycket vatten. I alla fall det jag använder. Mitt råd är att ta vattnet i omgångar tills du får en lagom konsistens på degen. Det _ska_ vara en deg. Ingen smet.
   Jag ska skriva till det i receptet.

   Svara
 1. Mira Tegvik on

  Det blev väldigt smarriga brödbullar. Jag bytte kokosmjöl mot rismjöl, gillar inte kokos i någon form. Rekommenderar varmt receptet!!!

  Svara
  • Malin on

   Hej! Jo, bakpulver är det i. Det står med mitt i alla ingredienser (jag hittade det knappt själv när jag skulle kolla, men det finns där 🙂 )
   /Malin

   Svara
 2. Carin on

  Jag testade detta recept i form men det blev lite för kompakt och kladdigt. Ditt bröd ser mera luftigt ut. Vad har jag gjort för fel tror du? 🙂 Jag hade brödet inne i 65 min.

  Svara
  • Veronica on

   Hej! Nu var det länge sedan frågan ställdes men bara som tips om någon annan undrar så kan man ersätta linfrön med samma mängd chiafrön. Personligen tycker jag bättre om chiafrön, linfrön smakar lite som gräs.

   Svara
  • Malin on

   Hej!
   Jag har faktiskt ingen aning, jag har bakat helt utan och det brukar gå bra men just i detta recept vet jag inte! Vad brukar du ta? För jag gissar att du inte tål ägg?
   /Malin

   Svara
 3. Bibbi on

  Hej. Kanongoda bullar. =) Jag tog dock bara 1 dl kokosmjöl, och istället 2 dl Pofiber, så det blev 3 dl totalt. Bullarna var lätta att göra,. Jag kom hem 16, skulle ha soppa till middag, men hade inget bröd. Klockan 17 åt vi spenatsoppan med nybakta bullar. Lyxigt, så här en tisdagkväll. Dom är lite torrare och kompaktare än vanligt bröd, men smaken var så god. Mitt första, men ej sista smakmöte med Teff.
  Vet du om man kan byta Teff rakt av när det står vetemjöl i receptet? Eller hur gör du när du gör pajdeg? Tack för receptet.

  Svara
  • Malin on

   Ja, jag tror det är rätt lika dosering mellan vetemjöl och teffmjöl. Jag vet att kokosmjöl och pofiber suger åt sig mycket mer vätska, så om man ökar på dessa mjöl så måste man även öka vätskan i receptet men det är de enda grejorna jag märkt skillnad på.

   Svara
 4. Nina on

  Hej. Jag testade detta recept o smaken är det inget fel på men frallorna blev ganska kompakta o kletiga inuti. Undrar på vilket ställe i ugnen dom bör gräddas i? Nu hade jag första plåten nere o andra i mitten men båda var lika kletiga inuti. Dessutom använde jag vassla från bondost istället för vatten så kanske det också inverkade.

  Svara
  • Malin on

   Ganska kompakta blir dom nog, tycker tyvärr att det är så med många glutenfria bröd. 🙁 Jag brukar skära i ett bröd och kolla om de behöver stå fem minuter till. Ibland stämmer inte riktigt tiden (även om jag tycker att jag gör dem likadant varje gång) – så mitt råd är att kolla och låta dem gräddas några minuter till om de inte känns färdiga. Mitten av ugnen har jag dem i.

   Svara
 5. Veronica on

  Det blir lätt kompakta om man använder psylliumfrö ist f Fiberhusk. Jag har också märkt att om man har två plåtar så blir bröden på nedre plåten plattare än de på övre. Jag provade att ha i hälften av kokosmjölet och mer Teff samt tog den mindre mängden vatten. De blev jättegoda!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)