Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Löpskola del 12 – Skador och behandlingar

Säg den skada jag inte har haft. Jag gjorde generalfelen - jag sprang för långt, för fort (för mitt eget bästa) och för ofta, samt jag sprang fastän jag var skadad.
Gör inte som jag.
Här är några goda råd gällande skador, som jag tyvärr inte alltid har följt själv.
1. Gör det ont - sluta träna! Allting förvärras av att träna med smärta.

2. Is. Vet man inte vad det är så kan man ändå testa med att lägga på is. Det gör i de allra flesta fall inte skadan värre, men kan snabba på läkningen. (Lägg inte isen direkt på huden bara)

3. Aldrig värme, och inte massage eller stretch på en skada du inte vet vad det är. Värme kan göra en inflammation värre. Likaså att stretcha på tex en muskelbristning.

4. Börja träna väldigt lugnt när du känner dig fri från skadan.

5. Liniment kan du med fördel lägga på skadan - särskilt vid muskelbristningar.

6. Ömma, stela muskler kan behandlas med avslappnande magnesium i form av olja eller lotion.

7. Kompression i form av strumpor eller tights kan fungera bra för att förkorta tiden för läkning/återhämtning.

8. Gurkmeja är antiinflammatoriskt och dämpar smärtan. Bra att äta som ett naturligt alternativ till värktabletter.

skada

Behandlingar
Jag har även prövat en hel del behandlingar. De som verkligen har fungerat bra är dessa:

Stötvågsbehandling mot muskelbristning: Fungerade snabbt och bra för en gammal muskelbristning jag hade haft och känt av under löpning i ett helt år. Efter bara ett par behandlingar blev det betydligt bättre och jag kunde genomföra Lidingöloppets halva (15 km) utan att känna av något alls.

Akupunktur mot löparknä: Jag har visserligen besvär i ITB-senan i höften och inte i knäet, men principen är densamma. Senan som går mellan knä och höft är för spänd. Akupunktur har verkligen gjort musklerna mjukare och följsammare.

Övningar: Små små muskler i rumpan är inaktiva på grund av allt sittande. Jag trodde nog aldrig att det kunde hjälpa med de i mina ögon "meningslösa" övningarna som små knäböj. Men med en duktig sjukgymnast som verkligen kunde tala om för mig varför jag gjorde dem och hur de påverkade - samt att jag verkligen har gjort de varenda dag - så känner jag enorm skillnad i min stabilitet och styrka i höften. Och höften påverkar ju oss så mycket. Den är ju rätt central och med en ostabil höft som inte orkar hålla dig rak under löpning eller annan träning så kan du råka på rätt många skador.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)