Säg den skada jag inte har haft. Jag gjorde generalfelen - jag sprang för långt, för fort (för mitt eget bästa) och för ofta, samt jag sprang fastän jag var skadad.
Gör inte som jag.
Här är några goda råd gällande skador, som jag tyvärr inte alltid har följt själv.
1. Gör det ont - sluta träna! Allting förvärras av att träna med smärta.
2. Is. Vet man inte vad det är så kan man ändå testa med att lägga på is. Det gör i de allra flesta fall inte skadan värre, men kan snabba på läkningen. (Lägg inte isen direkt på huden bara)
3. Aldrig värme, och inte massage eller stretch på en skada du inte vet vad det är. Värme kan göra en inflammation värre. Likaså att stretcha på tex en muskelbristning.
4. Börja träna väldigt lugnt när du känner dig fri från skadan.
5. Liniment kan du med fördel lägga på skadan - särskilt vid muskelbristningar.
6. Ömma, stela muskler kan behandlas med avslappnande magnesium i form av olja eller lotion.
7. Kompression i form av strumpor eller tights kan fungera bra för att förkorta tiden för läkning/återhämtning.
8. Gurkmeja är antiinflammatoriskt och dämpar smärtan. Bra att äta som ett naturligt alternativ till värktabletter.
Behandlingar
Jag har även prövat en hel del behandlingar. De som verkligen har fungerat bra är dessa:
Stötvågsbehandling mot muskelbristning: Fungerade snabbt och bra för en gammal muskelbristning jag hade haft och känt av under löpning i ett helt år. Efter bara ett par behandlingar blev det betydligt bättre och jag kunde genomföra Lidingöloppets halva (15 km) utan att känna av något alls.
Akupunktur mot löparknä: Jag har visserligen besvär i ITB-senan i höften och inte i knäet, men principen är densamma. Senan som går mellan knä och höft är för spänd. Akupunktur har verkligen gjort musklerna mjukare och följsammare.
Övningar: Små små muskler i rumpan är inaktiva på grund av allt sittande. Jag trodde nog aldrig att det kunde hjälpa med de i mina ögon "meningslösa" övningarna som små knäböj. Men med en duktig sjukgymnast som verkligen kunde tala om för mig varför jag gjorde dem och hur de påverkade - samt att jag verkligen har gjort de varenda dag - så känner jag enorm skillnad i min stabilitet och styrka i höften. Och höften påverkar ju oss så mycket. Den är ju rätt central och med en ostabil höft som inte orkar hålla dig rak under löpning eller annan träning så kan du råka på rätt många skador.