Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Nyttigt vs Onyttigt – vad är rätt?

Idag blir vi överösta av kostråd. En uppsjö av olika åsikter som debatteras i media, och på arbetsplatser och i bekantskapskretsar. Vad är egentligen att äta "nyttigt" - eller "onyttigt".

Socker
Ja... vissa sanningar finns det förstås. Att läsk gör oss feta och inte innehåller något nyttigt är väl en sanning. Och att vitt socker inte innehåller något vi behöver. De som äter socker gör det för att de tycker att det är gott.

Är det dödligt farligt?
Jag vet inte... morfar och farmor är 93 respektive 94 år och de har ätit socker, pasta och potatis samt kroppkakor, söndagsstek med gräddsås, kålpudding, falukorv, kassler och stekt fläsk - det är den maten jag förknippar med mina mor- och farföräldrar.
Morfar är ganska senil men farmor är pigg som satan. Inga kända sjukdomar.

Vad åt dom inte?
Det som morfar och farmor absolut inte har ätit är pizza och friterad mat som chicken nuggets och pommes frites - och förstås inte alla dessa helfabrikat som finns, sånt som man bara värmer i mikron. Mikro, nä det har de inte ens. Inga teflonpannor heller.
De har aldrig ätit så gigantiska portioner som vi gör och de drack inte läsk - i alla fall inte i närheten av vad vi gör. Kan väl ha varit en sockerdricka nångång per år på sin höjd.

Statistik?
Men självklart är ju det jag baserat mig på bara två personer - man kan ju inte dra någon slutsats av det. Men inte sjutton är våra äldre släktingar så feta!?

matFett
Efter socker är väl fett det ämne som de flesta träter om. Själv väljer jag att tro att vi inte bör äta galet stora mängder animaliskt fett som i bacon och ost. Men det verkar ju inte vara så farligt med fett som de flesta trodde på 90-talet. Vi behöver fett. Men det ska ju helst vara fett av den goda sorten - omega3, som hämmar inflammationer.

Mjölkprodukter
Oj, det nya stora ämnet att diskutera är visst mjölkprodukter. Svenskarna äter ju stora mängder kalcium och det "slår ju ut" eller konkurrerar med magnesiumet. Mjölk bygger heller inte "starka ben". Vi svenskar har hög andel benskörhet och det finns många andra orsaker till det som brist på D-vitamin, A-vitamin och K-vitamin. Det finns gott om artiklar om det här på Kurera: Överläkare rekommenderar A-vitamin mot benskörhet  och Ger mjölk starka ben?

Mjölk kan vara irriterande för tarmen  även om man inte är laktosintolerant. Om det inte bryts ner av enzymer (enzymer som vi kanske har förstört med munskölj eller liknande) så kan laktosen jäsa i tarmen och vi får gaser och smärta. Mjölken är dessutom slembildande och innehåller tillväxthormon ger en insulinliknande tillväxtfaktor som kan bidra till att cancer utvecklas, särskilt bröstcancer och prostatacancer.

Kolhydrater
Några tycker att vi inte behöver kolhydrater alls. Och de verkar ju leva fortfarande 🙂 men det som är relativt säkert är att vi inte behöver produkter som innehåller socker och vetemjöl. Pasta och vitt ris innehåller inte speciellt mycket av det vi behöver. Men rotsaker och grönsaker - det är väl ingen tvekan om att de har ett bra vitamin/mineralinnehåll som är nyttigt för oss. Jag väljer i alla fall att tro på det.

Protein
En byggsten för kroppen och detta är väl det enda ämnet som det faktiskt inte diskuteras så mycket om. Skönt 🙂

Salt
Nytt trätoämne nu i sommar. Det är väl inte bra att stoppa i sig massor av natrium bara... vi behöver ju balansen med kalium också. Natrium höjer blodtrycket för många, tydligen inte alla, men bör alltså balanseras med kalium för att man ska må bra. Det processade saltet är dock ingen höjdare, det är man väl ganska överens om. Välj havssalt som är mer naturligt.

Köttätare, vegetarian eller vegan?
Har läst en studie (någonstans, har den tyvärr inte tillgänglig) att de som mår sämst är vegetarianer. Det beror på att de ofta (inte alltid) väljer produkter som pasta, soja och mycket mjölkprodukter. Det tycks inte vara bra för kroppen. De som mår bäst och har bäst värden är veganer. Kött och fisk bör man välja från bra producenter som låter till exempel kossorna och grisarna äta gräs - inte djur som fått massa konstgjort foder. Laxen är ju inte längre lika omega3-rik pga att den matas med "fel" foder, inte sånt som de äter naturligt.

Vad jag väljer att äta
Socker: Jag äter inget socker. Visst, jag vet att jag ibland får i min socker när man äter på restaurang - de använder ju oftast socker som tex i wok, men för övrigt - så länge jag kan kolla innehållsförteckningen så äter jag inget socker.
Fett: Gillar inte ens bacon och korv och feta charkprodukter och äter inte speciellt mycket ost (gillar dock fetaost och halloumi). Fettet jag får i mig är nog mestadels från tex nötter, frön, oliver och kokosmjölk.
Mjölkprodukter: Mjölk smakar hemskt illa tycker jag, jag slutade med mjölk redan som barn. Eftersom mjölkprodukter kan irritera tarmen även om man inte är laktosintolerant så undviker jag även andra mjölkprodukter som fil och ost. Jag äter turkisk yoghurt ibland men försöker hålla det på rimlig nivå.
Kött: Vill gärna äta kött från Gröna gårdar, närproducerat. Oftast äter jag fisk eller fågel. Väljer också att äta helt vegetariskt - grönsakssoppor och grönsaksbiffar - flera dagar i veckan.
Kolhydrater: Jag äter inte snabba kolhydrater, socker och gluten. Jag väljer från "bra källor" så som grönsaker och rotsaker. Äter eventuellt en frukt per dag (älskar apelsiner). Jag tycker att maten har blivit så mycket lyxigare sen jag slutade med pasta och ris. Nu äter jag goda grönsaker till varje måltid istället. Supergod zucchinipasta, blomkålsris, ugnsrostad kålrabbi. Mums!
Protein: Ja, protein är bra men jag får höga njurvärden om jag äter för mycket. Jag försöker hålla mig kvar på samma proteinnivå som jag alltid har ätit. En kycklingfilé, en laxbit, en skiva kött.
Salt: Väljer havssalt.


One comment on “Nyttigt vs Onyttigt – vad är rätt?

  1. Katrine on

    Härligt att läsa att fler väljer att äta som mig/oss. Ibland känner jag mig enormt ensam med våra val men samtidigt mår vi ju så mycket bättre nu än vad vi gjorde i vårt “förra” liv

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)