Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Chiafrö-omelett med keso till frukost

Sen jag slutade med vanligt bröd, för många år sen, så är frukost alltid lite svårt. Jag brukar i vanliga fall baka fröknäcke och koka två ägg - men nu sen semestern så har jag kommit av mig. Inte orkat ställa mig och baka knäcket. Och två ägg blir jag inte mätt på.

Därför funderade jag lite på hur man enkelt kunde göra en mättande omelett. Charkvaror är absolut inget alternativ. På morgonen vill jag ha ganska "lite smaker". Det ska vara enkelt och fräsch och passa ihop med kaffe!

chiaomelettChiafrö-omelett
Jag tänkte helt enkelt: "Vad blir man mätt av?" Och så slängde jag ihop detta:

2 ägg
1 msk vatten
*vispa!
1/2 dl keso
1 msk chia
1 msk psylliumfrö
*vispa och stek på svag värme

Det blev supergott.

Kalorier in och ut
Just det där med att bli mätt är ju ett kapitel för sig. När man tränar hårt - särskilt intervaller eller långpass - gör man av med mycket energi, och jag blir verkligen superhungrig. Har svårt att få i mig lika mycket som jag gör av med. Det blir bara dyrt när jag måste ersätta alla förbrukade kalorier! 🙂

Viktnedgång
Nu är ju inte mitt mål att gå ner i vikt. Mina mål är dels att få bättre kondition och dels att bli starkare. Men när jag verkligen skulle gå ner i vikt, efter min andra graviditet, så fungerade absolut promenader bäst!
Tro det eller ej.
Jag och min jobbarkompis gick enkelt ner 10 kg var genom att promenera 30 minuter varje lunch. Oftast gick vi stavgång och i riktigt rejält tempo. Dessutom promenerade jag flera gånger i veckan även nån timme på kvällen.
Lite småförbättringar gjorde vi nog med kosten också, men ingen av oss åt särskilt "dåligt" så det fanns inte utrymme för några stora förändringar.

Varför funkade det då?
Jo, vi gjorde såklart av med mer kalorier än om vi bara suttit inne på lunchen och dessutom blev vi inte hungriga av promenaderna. Som jag var inne på ovan så blir i alla fall jag väldigt hungrig av intensiv träning. Och då äter jag mer. Vilket naturligtvis inte resulterar i någon viktminskning. Kalorier ut som ersätts med kalorier in.

LCHF säger ni...
Många LCHF-anhängare säger att kalorier inte längre räknas. Jag äter ju själv ganska likt LCHF förutom att jag väljer bra fett och lägger på väldigt mycket bra kolhydrater i form av grönsaker. Men jag är helt övertygad om att de som gått ner på LCHF ändå har minskat sitt energiintag rejält. De flesta som varit överviktiga har nog fått i sig rätt mycket tomma kalorier - som inte mättar - genom läsk, godis och snacks. När de slutar med sånt och istället äter mat som mättar bättre så sjunker kaloriintaget på ett naturligt sätt, gissar jag, och de går ner i vikt på grund av det. De som inte går ner äter väl fortfarande för mycket kalorier.
Visst, jag förstår allt det där om att blodsockret stiger och lagrar in fett och så vidare, det är ju därför jag väljer att äta som jag gör, utan alla snabba kolhydrater... men ändå - jag är helt övertygad att de som slutar med tomma kalorier som inte mättar går ner i vikt.
Man äter ju när man är hungrig.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)