Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Gör rätt – och spänn din stjärt – på crosstrainern

Man kan träna crosstrainer - och så kan man träna crosstrainer. Det är rätt lätt hänt att man bara står och går... "såsar" som jag brukar säga. Mycket till träning är det inte. Kanske jämförbart med en lättare promenad. Att du blir svettigare är inte för att det är jobbigare utan det blir så av att du inte är ute i friska luften. Man blir nästan alltid svettigare inomhus.

crosstrainer

En timme har jag tränat crosstrainer, inklusive 12 enminutersintervaller. Och rumpan har jag spänt till i steget! 🙂

 

Men ska man göra rätt på crosstrainern ska man tänka på detta:

1. Stolt och rak hållning med axlarna på rätt plats. Rulla bak axlarna innan du börjar träna.

2. Höften fram, precis som  i löpning. Du ska alltså inte stå med rumpan bakåtskjuten, som att du sitter.

3. Svanka inte. Ha ryggen i en neutral position. Häng inte heller framåt! Åter igen - rak hållning!

4. Spänn till core-partiet innan du börjar träna. Sug in naveln.

5. Höften ska inte sjunka ner åt sidan på varje steg. Du ska inte "vanka som en anka". Samma sak gäller i löpningen. Försök hålla höften stilla.

6. Jobba med benen och rumpan. Sträck ut höften i frånskjutet. Tryck till med foten.

Aktivera rumpan!
Just sista punkten är en riktig bonus vad det gäller crosstrainer jämfört med löpning. Här kan du verkligen aktivera rumpmusklerna - om du vill! Om du bara "står och går" på crosstrainern så är du ganska inaktiv i rumpan, men tryck till med benen!
Lägg handen på rumpan och känn att du spänner till den litegrann i varje steg.

Samma som i löpning
Många av punkterna är samma som i löpning och eftersom många använder just crosstrainern för rehab, så kan du lika bra passa på att öva på hållning och löpsteget även på crosstrainern. Det har du nytta av sen när du är tillbaka i löpspåret.

Intervaller
Sen lovordar jag intervaller. Det kan räcka med 5 korta - enminutersintervaller. Bara du får upp flåset litegrann under varje träning. Sen kan du utöka och köra längre och/eller fler intervaller varje gång, tillslut orkar du köra hela passet i betydligt snabbare tempo. Passet känns dessutom som om det går fortare när du kör intervallerna.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)