Get in shape

Behöver man koka hallonen?

För någon vecka sedan blev både jag och dottern dåliga i magen. Dottern kräktes men jag mådde istället dåligt i två dygn. Vi blev sjuka samtidigt och vi hade inte träffat några personer som kunde smittat oss - vi hade helt enkelt inte träffat samma personer. Vi hade inte heller ätit samma saker... varken till frukost, lunch eller middag.... trodde jag, tills jag kom på att hon gjorde en hallonsmoothie och jag åt lite hallon i en skål. Frysta hallon.

hallon

Kräksjuka i hallonen?
Så hallonen hamnade i karantän. Jag kokade allihopa så fort jag bara hade tid.
Men hur gör man? Var anmäler man sånt? Ska man lämna in påsen för analys?
Det var ju inte så länge sen man blev varnad för kräksjukebaciller i hallon. Men sen när de hittat källan så blir man ju "slö" igen och börjar äta frysta hallon som vanligt. Det är ju så jobbigt att behöva koka dem. De blir ju inte lika goda då heller.

Frys i glasburk eller som istärningar
Mitt tips är i alla fall att koka hallonen och när de svalnat lite - hälla dem i små glasburkar (typ små sillburkar) som man kan värma i vattenbad när man behöver dem, eller i istärningslådor - för att sen ploppa ut dem ur istärningslådan och förvara dem i en glasburk i frysen.

Svenska hallon
Läste på Livsmedelsverkets sida att magsjukeviruset aldrig hade drabbat svenska hallon - så nu gav jag mig ut på hallonjakt. Jag har även planterat egna hallonbuskar hemma, men de har inte börjat ge ordentlig skörd än. Men fy, vad dyrt det är med svenska hallon. 120 kronor kilot kostade de jag hittade. Inte ens eko.

Nä jag går över till blåbär nu! Svenska blåbär. Mycket mer prisvärt.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]