Vi har fruktansvärt mycket äpplen i år. Superhärligt! Så jag passade på att göra äppeljuice, och när man gör det så det massa "frukt-rester" över. Det som blir kvar i centrifugen.
Eftersom jag var duktig och kärnade ur äpplena innan juiceandet (jag visste att jag ville ta tillvara äppel"moset" som blir) så kunde jag använda det direkt som det var.
Så jag slängde det i en pajform och gjorde en smuldeg med bovetemjöl. Det blev kanongott!
Äppelmoset som blir efter juicening, eller ca 10 skalade äpplen i skivor.
100 gram smör eller (om man följer tex paleo) kokosfett, rumsvarmt men inte smält
2,5 dl bovetemjöl
1/2 msk fiberhusk
2 msk sukrin
2 msk vatten
kanel och ev lite sukrin att pudra över äppel"moset"
Sätt ugnen på 225 grader.
Äpplena läggs i en smord pajform och pudras med kanel och eventuellt lite sukrin.
Blanda alla andra ingredienser - gärna med elvisp så det blir smuligt. Ta inte för mycket vatten för då blir det en deg istället för "smul" så häll i lite försiktigt tills det är lagom smuligt.
Grädda i 30 minuter.