Har man lyxen att ha ett eget äppelträd så ska man absolut se till att göra något av all frukt. Jag dricker själv inte juice men barnen gillar det. Då blir man inte så glad när man läser att vanliga juicer från butiken innehåller mögelgifter. Uhhh.... Läs mer på Kurera här.
Egen juice
Vi har plockat in fallfrukten varje dag den senaste veckan, och gjort egen juice på den. Jag har ingen råsaftcentrifug men vi kör med den tillsatsen i matberedaren.
Morotskaksjuice
En dag testade jag att lägga i lite extra nyttigheter till juicen, det smakade morotskaka 🙂
2 morötter
1 bit ingefära
1 citron
Ett par äpplen
Allt körs i centrifugen.
Äppelmust utan tillsatser
Och i helgen gav vi bort äpplen till en man som skulle åka till Värmdö Musteri och göra egen juice. Eller must, som de kallar det. Lyxigt när det kom tillbaka en 3-liters tetra med nypressad juice utan tillsatser. Barnen ääääälskade det!
Våra äpplen
Det roliga var att man verkligen kände på smaken att det var våra äpplen. Och det som var riktigt roligt var att vi fick veta vad de heter. Manglemer. En dansk äppelsort.
Lite fakta om att göra egen must på musteriet
2 kg äpplen blir ca 1 liter must
Råmust håller sig 4-5 dagar i kylskåp
Pastöriserad must kan man få i bag-in-box, då håller den i 8 månader.