Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Känner mig som nedslängd i en cementblandare – är det järnbrist?

Känner mig som om någon slängt mig i en cementblandare. Benen är som betong, jag är yr i skallen och jag har de senaste fyra dygnen sovit tio timmar per natt!

cementblandare

Är det järnbristen som är tillbaka?
Precis så här började det för fyra år sen - jag minns att det var i april 2010. Hela sommaren gick jag med yrsel. Tröttheten var enorm. Träningen gick åt skogen - jag var andfått och seg, fick mjölksyra vid minsta rörelse. Under sommaren kom myrkrypningarna! Fruktansvärt. Hela kroppen kröp! Inte kliade - myrkryp känns annorlunda. Obeskrivligt!
I slutet av augusti konstaterades bristen. Då var ferritinvärdet rekordlågt för mig. Men HB-värdet, det som vårdcentralen helst mäter - det låg hyfsat normalt. Visserligen ligger jag "normalt" väldigt högt i HB. Runt 150. Men värdet gick inte lägre än 125 och det såg inte vårdcentralen som något konstigt. Ända tills de mätte ferritinet.

Orkar inte gå dit igen
Men jag orkar bara inte gå dit igen - be dom kolla värden som de inte vill kolla. Har bytt läkare (hon slutade) sen dess också så jag måste ta allt från början igen! Orkar inte.

Järn kan man bara inte äta hursomhelst
Järn är ju tyvärr inte nyttigt att stoppa i sig hursomhelst. Överskott är rent farligt.
När jag hade brist åt jag 200 mg per dag. Gränsvärdet på sånt som säljs i hälsokostbutiker är 20 mg! Man måste ju nästan svälja en hel burk för att komma upp i den höga dosen som vården rekommenderar. :S
Det tog ändå 4 månader - med 200 mg per dag - innan jag ens var uppe på halvnormala värden. Fy... det var ingen rolig tid. Det var nästan ett helt år som försvann i en trötthetsdimma.

Yrsel kan bero på annat
Jag hoppas verkligen att det är något annat. Trötthet och yrsel behöver ju inte betyda järnbrist. Jag får försöka käka lite extra järn framöver och se om det blir bättre.

Intressant studie på järn och fysisk träning
Varför får jag då järnbrist - jo det finns ny forskning som visar på att träning utsöndrar hormonet hepcidin och det i sin tur blockerar järnupptaget. Hur knäppt är det! Här kan ni läsa studien som är från Sahlgrenska/Göteborgs universitet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)