Igår gjorde jag en fantastiskt god granola som är både utan socker och gluten. Och inga konstiga tillsatser. Man får det som man vill när man gör egen!
Nyttig granola
2 dl boveteflingor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl hackad mandel
1 dl hackade hasselnötter
2 krm vaniljpulver (äkta vanilj)
1-2 tsk kanel
1-2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1/2 dl torkade aprikoser, hackade i småbitar
1,5 dl vatten
30 gram smör eller kokosolja
Så här enkelt fixar du granolan!
Hacka de ingredienser som ska hackas; mandeln, hasselnötterna, aprikoserna. Smält fettet och blanda alla ingredienser, häll på vattnet och rör om. Bred ut på en två plåtar och grädda i ca 25-30 minuter på 175 grader. Rör om emellanåt och kolla att det inte blir bränt i slutet.
Chiapudding till frukost
Jag blandade cirka 1 dl mandelmjölk och med 3 msk chiafrön på kvällen. Efter en timme rörde jag runt och kollade att den verkade bli lagom tjock. Annars är det läge att späda ut med mer mandelmjölk eller, om den är tunn, hälla i lite mer chiafrön.
Sen får den stå i kylskåpet under natten.
Bären tillsätter jag alltid på morgonen, det blir fräschast så.
Man kan antingen röra ner bären i chiapuddingen eller lägga dem ovanpå.