Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Topp 12 – proteinrika livsmedel

Ni har väl hört att det är viktigt med protein om man vill bli en biff - ja, om man vill bygga muskler alltså.

biffDet dagliga behovet sägs vara 0,8 g per kilo kroppsvikt. Men om du tränar styrketräning så bygger du muskelmassa snabbare om du ökar mängden protein. Där ligger dagsintaget oftast på 1,2-1,5 - och ända upp till 2,0 gram protein per kilo kroppsvikt.
Då kan man ju, om man är lite nyfiken, kika lite på vad som innehåller riktigt mycket protein per 100 gram. Jag kollade in på sajten Matkalkyl samt Fineli.fi

Topp 12 - gram protein per 100 gram
Och överraskande nog ligger gelatinblad i toppen med 86 gram protein per 100 gram! Haha, det trodde man inte och jag gissar att ni inte kommer börja käka massa gelatinblad för det. Även torrjäst och spirulina ligger högt.
Jag väljer att basera min lista på ett urval av det jag själv kan tänka mig att äta, så jag hoppar bland annat över gelatinbladet, torrjästen, grisfötterna, sojamjölet och duva med skinn, på topplistan.

1. Parmesanost (30% fetthalt) 41,5 gram protein

2. Hårdost (5% fetthalt) 33,9 gram protein

3. Hårdost (10% fetthalt) 32,4 gram protein

4. Italiensk lufttorkad skinka 31,9 gram protein

5. Kycklingbröst utan skinn 23,1 gram protein

6. Griskött typ fläskfilé 25,9 gram protein

7. Oxkött ugnstekt 25,2 gram protein

8. Pumpafrön 24,5 gram protein

9. Kokt lax 24,4 gram protein

10. Tonfisk i vatten 24,1 gram protein

11. Torkade linser 24 gram protein

12. Kokt torskfilé 20,3 gram protein

En bra bit utanför listan hittar man kvarg, keso och ägg som har runt 12 gram protein.
Ett bra sätt att proteinberika sitt mellanmål, tycker jag, är att tillsätta chiafrön - de har nämligen 21 gram protein per 100 gram och 18 av de 20 aminosyrorna.

Nackdelar med protein
Kroppen blir surare och syra-/basbalansen rubbas. När kroppen är surare blir det ökad utsöndring av kalcium från skelettet och ökad osteoporos. Det gynnar också utveckling av många kroniska sjukdomar. Ät mycket grönsaker för att kompensera - grönsaker basar kroppen.

Proteinkällor för vegetarianer
Soja, bönor, linser, baljväxter, quorn, mjölk och ost.


One comment on “Topp 12 – proteinrika livsmedel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)