Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Längdåkning – kläder, käk och utrustning

Än slank han hit, än slank han dit,  än slank han ner i diket.

Idag var skidåkningen ett mellanting mellan mormors lilla kråka, Bambi på hal is och rysk dans. (Eventuellt också lite domino, så mycket som folk trillade omkring).
Men det var i och för sig inte bara för mig, alla hade det tufft (jag stod iaf på benen hela åkningen). Spåren var usla, vilket förmodligen berodde på en kombo av många åkare, speciellt många småttingar, plusgrader och massor av snö.
Det blev en mil idag med, men betydligt sämre tid än igår.

spårÖvning på att tänka positiv och åka i dåliga spår!
Jag bestämde mig direkt när jag såg hur usla spåren var, att fokusera på att det faktiskt är nyttigt att öva att åka i dåliga spår. Ska jag åka tävlingar framöver så är det ju inte säkert att det blir optimala förhållanden, särskilt inte i senare startgrupper som nybörjare som jag hamnar i.

Ur spår!
Dock blev jag förbannad när folk promenerade i spåret! Jisses, finns det inga andra ställen att gå på än just i skidspåret.
En liten tjej i femårsåldern som skidade utbrast: "Mamma, varför går dom i spåret?"
och det var ju sannerligen en fråga som kan stötas och blötas.
Man kan inte vara positiv jämt 🙂

spårselfie

Grejor att ha med/ha på!
När jag åker iväg till något spår ser jag alltid till att ha med mig detta:
*Uppvärmningsvantar och tunnare vantar
(jag behöver alltid varma när jag startar).
*En väst som jag har under uppvärmningen och sedan slänger av mig.
* Mössa (numera med hål för tofsen, helt perfekt).
* Skidor, stavar, pjäxor - såklart!
* Extra underställströja - eftersom man blir så svettig av riktig längdåkning, om det sedan är kallt ute så är det lätt att bli otroligt frusen (sådär så det känns som man aldrig blir varm). Ombyte är ett måste om man inte har hemmet/huset väldigt nära spåret.
* En shaker med vatten, gärna lite ljummet om det är kallt (eller i termos, om det är väldigt kallt) och ibland även en liten burk proteinpulver som jag blandar med vatten efter träningen.
* En bar med bra innehåll, tex rawfoodbars eller hemgjorda bars, eller en banan - att käka direkt efter träning.
* Massor av papper - i alla fall behöver jag det för jag blir jättesnorigt. Tror det har lite att göra med att jag har köldastma.
* Sport-BH i marinoull (för man blir som sagt så väldigt svettig och då är marinoullen skön, mycket bättre än såna "nyloniga" sport-BHar).

Såhär, när det ligger runt noll till minus fem grader så har jag enbart fodrade tights, en underställströja, samt en sportjacka/träningsjacka. Mindre än så kan jag knappast ha, ändå blir jag sjöblöt. Mycket varmare än när jag joggar (har ungefär likadana kläder då - vid samma temperatur och samma distans)

Ska jag åka längre så tar jag med en liten ryggsäck. Men åker jag ett rundspår på några kilometer så lägger jag grejorna vid starten.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)