Gjorde ett gäng egna protein-energi-bars för att ha när jag åker längdskidor. Blir galet hungrig av just längdåkning.
Blir inte alls hungrig av löpning eller styrketräning - då mår jag nästan illa efter träning istället och har svårt att äta något, men när jag åker längd måste jag ha fickorna fulla av käk 🙂
Jag gjorde en grundsmet och delade upp den i tre delar, sedan smaksatte jag varje del på olika sätt. Bra när man vill variera sig.
Grundrecept
3 dl mandel
3 dl kokosflingor
2 dl solrosfrön
3 dl vaniljproteinpulver utan sötning (Holistics)
4 dl russin (ekologiska)
1 dl kokosolja
cirka 3 dl vatten (smeten ska ha samma konsistens som chokladbollssmet)
Mindre mängd kolhydrater
Om man inte önskar så mycket energi/kolhydrater som russin ger så kan man välja att byta russin mot:
* Torkade aprikoser som har lite långsammare GI
* Proteinpulver med sötning
* Valfritt sötningsmedel som sukrin/stevia
Vill man ha dem Raw-food kan man välja:
* Hampaprotein istället för vassleprotein
* Honung som sötning (torkad frukt fungerar förstås också, men sötningsmedel är inte raw)
Jordnötsbars
Tillsätt 1/2-1 dl jordnötssmör utan salt
Chokladbars
Tillsätt ca 2 msk kakao (gärna raw)
Ett kryddmått vaniljpulver (äkta vanilj) kan även vara gott.
Lakritsbars
Tillsätt ca 3 tsk lakritspulver från Kung Markatta (smaka gärna av smeten och välj själv hur mycket du vill ha)
Undrar om du bakar dessa i ugn eller om du bara breder ut smeten i långpanna och kyler i kylskåpet?
Hej! De görs som chokladbollar, fast platta 🙂 Man lägger dem endast i kylskåp/frys alltså. /Malin
Hej! Är smaksättningarna tänkta för en tredjedel av grundsmeten var? Blandar du i smaksättningarna när du gjort hela grundsmeten klar? Lina
Hej! Smaksättningarna är tänkta för en tredjedel av grundsmeten – det stämmer. Jag gör grundsmeten och delar upp den i olika bunkar. Sen smaksätter jag.
* Ett tips – jag har efter mycket testande märkt att kokos i smeten ger en bismak. Vet inte om det alltid är så men ofta. Vet inte vad det beror på, men ett förslag är att använda havregryn alternativt mixade cashewnötter istället för kokosflingor. Så slipper du bismaken. Tror att samma mängd som kokosflingorna blir bra. Dvs att bara byta ut rakt av.