Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Get in shape

Hjärtklappning och kramp i benen

Är huvudet dumt får kroppen lida!
Man får betala dyrt när man inte sköter sig. Jag vet det, och ändå så bara blir det såhär.

Jag var uppe i fjällen förra veckan. Det blev många  mil i längdspåren och jag kör på rätt tufft. Med det menar jag nödvändigtvis inte att jag är snabb, men jag kör så jag är helt slut efter.

750 ml vatten på 4 timmar
En dag körde jag i fyra timmar i sträck. Och trots att jag visste att jag måste fylla på med energi - så gjorde jag inte det. Jag kan bara inte äta när jag är ute och tränar kondition.
Jag kan inte svälja, har ingen saliv och kan inte få ner "födan".
Jag trodde i min enfald att "denna gång kommer jag kunna äta energibars när jag tränar" men jag vet inte vad jag fick det ifrån eftersom det inte har gått förut.
Dessutom svettas jag ihjäl just när jag åker längd. Värre än löpning faktiskt, då svettas jag inte alls särskilt mycket, tröjan brukar vara torr efter en löprunda även på sommaren.

Men fyra timmars träning, och jag fick bara i mig en flaska vatten på cirka 750 ml. Dumt ja! Jag vet!

Slut i två dagar
När jag kom till stugan fanns inte heller något vidare ätbart, käkade lite gulaschgryta och en rawfood-bar. Dagen efter köpte vi bananer och apelsiner, men det tog två dagar innan jag hade "käkat upp mig i energinivåer" så att jag kände mig hyfsat normal.

benpressMåste ha förlorat elektrolyter eller vitaminer
Tyvärr är jag fortfarande dålig. Jag har haft hjärtklappning sen dess, svårt att andas - sådär så man går och drar djupa andetag så att alla runt omkring en tror att man suckar. Och benen krampar.
Var på gymmet och körde benpass, men benen krampade hela tiden så att jag knappt kunde göra övningarna.

Vad kan jag ha tappat för näringsämnen?
* Elektrolyter - förmodligen har jag svettats ut massor, och det är rent livsfarligt att inte ersätta dom. Magnesium, kalium och natrium svettas man ut. Och utan dom får man lätt kramper. De påverkar även hjärtat.
* Q10 - i musklerna,  förbrukas i stora mängder vid intensiv träning och brist  kan ge muskelsvaghet och utmattning.
* Järn - jag ligger konstant lite lågt i järn och järn förbrukas under träning har studier visat. Medför sänkt prestationsförmåga.

Återställare
Nu har jag försökt återställa balansen. Jag har tyvärr inte hittat någon tablett med just elektrolyterna i. Förstår inte varför det inte verkar existera på marknaden.
Har även försökt leta upp en sportdryck som innehåller både aminosyror (protein), kolhydrater och elektrolyter så att jag kan ha den under hård träning eftersom jag så uppenbart inte klarar att få i mig annat. Den jag har hittat heter Hydrapro och kommer från Eiselt. Återkommer när jag har provat den.

Elektrolyter - hade ett paket Resorb Sport i skåpet hemma. Inte mina. Apoteksprylar litar jag inte på 🙂 men det får duga för tillfället.
Magnesium - tar trippla doser och använder även magnesiumspray på benen.
Natrium/kalium - saltar med Seltin mineralsalt.
Q10 - använder Pharma Nords som jag tycker är bäst, eftersom det finns mängder med studier på dom.
Järn - tar jag alltid. Tar dubbel dos, men med järn ska man passa sig, det är inte bra att ha för högt.

Så nu för hjärtat och kramperna lugna ner sig! Jag blir trött på det här!


2 comments on “Hjärtklappning och kramp i benen

    • Malin on

      Tack! Ja, det här bådar inte gott för eventuell Vasaloppsåkning nästa år. Måste komma på hur jag ska bibehålla energin fast utan fast föda 🙂

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Test av aktivitetsarmband vivoactive

Blogginlägg

Jag har länge haft en dyr Garmin GPS-klocka. Den har jag haft på armen när jag löptränar. Funkar utmärkt vid löpning. Sen är det inget mer med den. Men i vintras fick jag för mig att jag skulle försöka minska några kilon i kroppsfett, och inte i muskelmassa. Planen att promenera mer, köpa månadskort till kollektivtrafiken – […]

Träna igen efter förkylningen

Blogginlägg

Jag har legat däckad i en förkylning. Det händer verkligen inte ofta men nu jobbar min tonårsdotter på förskola och såklart kommer det hem en hel del virus som inte jag är van vid. NoNo! Att träna med ont i halsen är verkligen inte att rekommendera. Man kan dra ner skiten i lungorna och bli […]

3 hjälpredor för viktnedgång

3 hjälpredor för viktnedgång

Blogginlägg

Som jag skrev i förra inlägget så har träningen blivit ganska mycket sämre under 2015 jämfört med 2014. Jag känner även att jag har lagt på mig några onödiga kilon fett som jag inte riktigt trivs med. Från att ha börjat antyda magrutor så har det gått tillbaka till att det inte syns alls. Alldeles för […]

Fet eller fit? Viktuppgång av styrketräning

Blogginlägg

Gaaaaaahhhh! …eller något liknande, utbrast jag när jag ställde mig på vågen hos hälsoföretaget Concept for Life. TRE kilo upp under sommaren! Jag trodde jag skulle smälla av. Men tagga ner, säger du – alla går väl upp under sommaren. Mindre träning och massa vin och grillat. Men nej. Det kan jag inte skylla på! […]

B3 för muskler, hud och hår!

Blogginlägg

Ibland när jag läser om vitaminer och mineraler så blir jag helt fascinerad av vad de kan göra för vårt välbefinnande. Samt hur illa en brist kan göra oss. Naturlig doping Nyligen läste jag om B3, niacin hos Martina. Hon skriver att B3 är som en naturlig doping. Man får extra utsöndring av tillväxthormon tre-fyra timmar efter intag och […]

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Kroppskompositionsmätning – smal och muskulös!

Blogginlägg

Hur nöjd blir man inte efter en kroppskompositionsmätning när den visar att min metabola ålder är 30 (15 år yngre än mina årsringar 😉 ) och att den visar att jag är mager och muskulös. Men vad är nu egentligen det här? Kroppskompositionsmätning? Ja, till att börja med så finns det ju väldigt många olika […]

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

Nyttigt – alltid i min kyl, frys och skafferi!

kost

Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma. Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare… men ungefär så här tänker jag: Protein Kycklingfiléer – smart att ha i frysen Köttfärs […]

Var är alla? Gymmet står tomt!

Var är alla? Gymmet står tomt!

styrketräning

Fredagsfys Lördag morgon – tre personer på gymmet Visserligen är många ute och joggar nu, men med all säkerhet har en stor del av dem som på nyårsafton lovade att bli vältränade och gå ner i vikt lagt av nu. De sitter i solen och grillar och dricker vin för fulla muggar. På fredagkvällen var vi nog 6-7 tappra […]

Frukost med egen glutenfri granola

Frukost med egen glutenfri granola

Blogginlägg

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost. Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra. Granola 2 dl pumpakärnor […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)