Om man ska äta nyttigt så måste nyttigheterna finnas hemma. Och det här ser jag till att ha hemma.
Uppdelningen protein/fett/kolhydrater är inte hundraprocentig eftersom många livsmedel innehåller både fett och protein, eller både kolhydrater och protein och så vidare... men ungefär så här tänker jag:
Protein
Kycklingfiléer – smart att ha i frysen
Köttfärs – frys in i platta paket.
Oxkött – köp gott kött från Gröna gårdar eller liknande. Frys in, tina långsamt eller i vattenbad.
Lax – frys in hel sida, de där redan frysta bitarna är skittrista och torra
Torsk, eller annan vit fisk
Tonfisk (i vatten) – bra att ha i burk, men prova den färska tonfisken (supergott, men lika dyrt som oxfilé)
Keso och kvarg – enbart naturell!
Ägg – ekologiska såklart
Parmesan
Kolhydrater
Bovete
Hirs
Quinoa
Linser
Bönpasta
Bönor
Kikärtor
Frukt
Lingon och blåbär
Tomater
Broccoli
Blomkål
Zucchini
Ärtor
Vitkål
Grönkål
Spenat
Morötter
Rödbetor
Kålrabbi
Ekologiska krossade tomater
Sallad och andra grönsaker
Kryddor/smaksättare
Ingefära
Lime/citron
Koriander
Vitlök
Lök
Basilika
Persilja
Gurkmeja
Äkta vanilj
Fett
Kokosmjölk
Kokosflingor
Mandelmjölk
Mandel/nötter
Avokado
Kokosolja
Olivolja
Rapsolja
Pumpakärnor
Solroskärnor
Kokosflingor
Chiafrön
Halloumi
Fetaost
Tillskott
Omega-3/linfröolja
Järn (eftersom jag ligger lågt i järnvärde)
D-vitamin
Krom
Zink
Magnesium
B-vitaminer
Nyponpulver
Vetegräs
BCAA - när jag tränar
Proteinpulver - komplement när jag äter vegetarisk mat
Japp! Bra lista som jag håller med om i mycket. Ett problem med ekologiska produkter – vi har fått in flygfän två gånger det senaste året, genom ekomandelmjöl och ekoquinoa. 🙁