Get in shape

Fri från vuxenakne

Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan om näring för träning och håranalys -  och idag ska jag berätta lite om min egen hårmineralanalys.
Jag såg nämligen att min bloggkollega Mia skrev om sin hårmineralanalys  för ett tag sedan och då kom jag att tänka på att jag inte har berättat om hur jag blev av med aknen som jag fick när jag var 30 år.

Tio år med vuxenakne
Jag var 30 år när finnarna började komma. Speciellt hakan var full av stora, röda, inflammerade bölder. Jag kunde ha sju, åtta aknebölder på samma gång. Immunförsvaret fick jobba stenhårt och jag hade ofta svullna lymfkörtlar på halsen.
Jag, som inte ens hade särskilt mycket akne i tonåren - varför fick jag helt plötsligt massor av finnar?

Tio år senare, jag hade precis fyllt 40, gjorde jag min första hårmineralanalys. Jag var skeptisk då, visste inte riktigt om jag skulle tro på det.
Resultatet visade speciellt på högt koppar och lågt järn.

Järnbrist
Jag tog inte riktigt analysen på allvar. Men det fick jag bara inom något år veta att jag skulle ha gjort. För då var nämligen mina järndepåer tömda. Jag uppvisade glasklar järnbrist med symptom som:
* myrkrypningar
* trötthet
* andfådd
* yrsel
* håravfall
* svaghet

Dock hade jag inte så lågt HB. Det var depåerna som var tomma. Fyra månader tog det - med höga doser järn - innan värdena var så gott som återställda.
I min första analys - som jag gjorde när jag var 40 år var kopparhalterna var höga!

hårmineral1

Aknen försvann
För att få bukt med aknen rekommenderades jag att äta mycket zink som skulle sänka kopparhalten. Jag tog "kuren" som rekommenderades. Under 3 månader skulle jag äta ganska många tabletter med olika mineraler och vitaminer anpassade för mig.
Det tog inte mer än cirka sex veckor så var finnarna helt väck.

Rekommendationer för akne
Zink
Krom
Betakaroten
Selen
C-vitamin
E-vitamin
Omega-3

Borta för alltid?
Nu är jag 44 år. Och jag har fortfarande inte fått tillbaka aknen. Jag äter fortfarande lite zink men jag tar inte de doserna som jag gjorde under "balanseringen".

Låga nivåer av allt
I min andra analys hade jag mycket bättre balans på mineralerna. Dock ligger jag lågt på allt. Jag som äter så bra! Jag ligger fortfarande lågt i järn, eftersom jag tränar mycket så gör min kropp visst av med väldigt mycket järn. Nu är det ett tag sedan jag gjorde min andra analys också och nu äter jag oftast ett järntillskott varje dag, men det kanske är dags att göra en tredje analys och se vart jag ligger idag.

hårmineralanalys

Mangan
Intressant är att jag är så tankspridd och läser man om mangan står det så här: Tankspridda och glömska människor kan ha brist. Mangan förbättrar minnet.

Större bröst?
Följande går att läsa Näringsmedicinska uppslagsverket: "Det har rapporterats att mangan kan öka bröststorleken hos kvinnor."
Haha, är det min manganbrist som gör att jag har så små bröst då? Hmmm... får nog peta i mig lite mer mangan. Eller inte tro på allt jag läser ändå 🙂


Optimera träningsresultaten med rätt näring

För att verkligen må bra och få ut det bästa av sin kropp behöver vi näring.
Det är väldigt vanligt att man hör sånt som: "Jag får i mig tillräckligt genom kosten, jag äter så allsidigt".

näring för musklerMen hur bra stämmer en sån kommentar?
Jag skulle säga - inte alls! I alla fall inte om du på något sätt mår dåligt. Trött? Sjuk ofta? Ont i huvudet? Trasiga, sköra naglar? Dålig hy med akne? Dåliga träningsresultat? Högt kolesterol eller blodtryck? Titta på ditt näringsintag i lupp - eller i en analys - så inser man snabbt att det är inte så enkelt som att "äta bra".
Jag äter bra. Jag äter väldigt mycket grönsaker. Alltid hemlagat. Fisk, fågel och kött. Ändå såg min första hårmineralanalys ut på detta sättet. Staplarna ska vara samlade precis på mitten i det vita fältet för att det ska vara "bra".

hårmineral1

Några saker som gör att vitaminer och mineraler "går åt" i kroppen - eller att man får överskott är:

* Vi svenskar äter oproportionerligt mycket mejeriproduktioner, vilket gör att vi får högt kalcium vilket i viss mån slår ut magnesium, även om båda behövs för upptaget.
* Stressad? Det är väl det flesta? Det går åt otroligt mycket mer vitaminer/mineraler om vi stressar. Bland annat B-vitaminer.
* Löpare? Väldigt vanligt att det går åt mycket järn när vi tränar löpning. Löpare och fotbollsspelare, särskilt tjejer, har ofta järnbrist. Järnupptaget blir sämre om man äter mycket mejerier.
* Saltar för mycket? Då riskerar du att få lågt kalium eftersom de mineralerna motarbetar varandra.
* Solar du mycket under vinterhalvåret - nej, det är ju lite svårt i Sverige. D-vitaminbrist är ofta ett faktum.
* Bor du i ett gammalt hus med gamla vattenledningar? Risken finns att du får överskott av koppar. Inte alls bra för kroppen!
* Svettas du mer än "normalt" - till exempel om du tränar - då gör du av med extra mycket av tex natrium, kalium och krom.

Mineraler för träning
Här kommer en kort sammanfattning där jag tagit ut det viktiga för varje mineral av de som ingår i hårmineralanalysen.

* Kalcium: Spelar en viktig roll muskeltillväxt. Har man lågt kalcium kan man få slapp muskulatur. Paradoxalt nog så kan både magnesiumbrist och kalciumbrist ge muskelkramper. Brist kan ge domningar i armar och ben. Brist kan bero på intag av läsk (pga högt fosforinnehåll) och kaffe.

* Magnesium: Verkar kramplösande på kroppens inre och yttre muskler och minskar bildning av mjölksyra vid hård träning. Magnesiumförbrukningen ökar även vid fysisk och mental stress.

* Natrium: Natrium och kalium utgör elektrolyter som reglerar vätskebalansen i kroppen. Det motverkar värmeslag och uttorkning. Natrium och kalium hjälper till med musklernas kontraktion och avslappning. Brist kan ge muskelkramper. Vanligast är dock att vi har överskott.

* Kalium: Se till att hålla natrium och kalium i balans. Brist kan ge muskelkramper och muskelsvaghet, dålig muskelkontroll och trötthet. Både natrium och kalium försvinner när man svettas. Man kan oftast öka kaliumvärdena genom ökat intag av frukt och grönsaker.

* Koppar: Mycket koppar slår ut zink. Zink och koppar har ett viktigt förhållande - liksom natrium och kalium.

* Zink: Vanligt att vi har brist. Zink krävs för att kroppen ska kunna göra sig av med mjölksyra och för att transportera koldioxid från cellerna genom blodet till lungorna. Zink är bra för sårläkning och är viktigt för vårt immunförsvar.

* Fosfor: Finns alldeles för mycket i kosten - speciellt i snabbmat och läsk! Stor risk för att få överskott vilket till exempel gör att magnesium binds och blir otillgängligt för kroppen. Kalcium och zink störs också av fosfor. Överskott av fosfor kan ge andfåddhet och oregelbundna hjärtslag,

* Järn: Ger bättre prestationsförmåga, uthållighet och motståndskraft. Brist kan göra dig andfådd och trött. Överskott är dock inte alls bra så järntillskott är inget man ska äta om man inte vet att man har brist.  För lite eller för mycket järn orsakar problem med immunförsvaret.

* Mangan:  Är en viktig komponent i en smörjsubstans för lederna som heter hyaluronsyra. Ger bra muskelreflexer och är viktig för upptaget av magnesium. Är stärkande för ledband och skelett. För stort intag stör järnupptaget.

* Krom: Minskar sötsuget och kan öka fettförbränningen. Kan användas vid hård träning och bodybuildning för att påskynda fettförbränningen och öka muskelmassan. (ta 400–600 µg). Vid hård träning ökar behovet. Brist kan ge muskelsvaghet.

* Selen: Selen stärker vävnadens elasticitet samt kroppens immunförsvar. Stärker hjärtats och musklernas funktioner.

Övrig intressant fakta
All nattlig benkramp orsakas inte av kalcium- och/eller magnesiumbrist. Viss kramp kan bero på dålig cirkulation och kan ofta avhjälpas med extra tillskott av E-vitamin.