Get in shape

Akupunktur mot axelsmärtan & uppvärmning av rotatorcuffen

Igår var jag på akupunktur för smärtan i axeln. Och jag måste vara gjord för akupunktur för axeln "svarade" direkt och musklerna slappnade av så värken kunde släppa sitt krampaktiga tag.

shoulderOrsaken kvar
Smärtan försvann men orsaken - axeln knäpper i ytterläge,  när jag sträcker armen ovanför huvudet eller drar armen bakåt som när man öppnar en dörr. Men nu kan jag i alla fall fungera hyfsat normalt. Att jobba framför skärmen - med de vanliga armrörelserna - hade varit totalt omöjligt i lördags.

Värma upp rotatorcuffen
Hemligheten att hålla axlarna i trim är att värma upp rotatorcuffen. Det görs bäst i "kabelmaskinen" med lätt vikt, så här:

rotatorcuffenTräningsschemat för veckan
Denna vecka ser det inte riktigt ut som vanligt på schemat. Jag är orolig för att skada axeln igen, jag är trött och yr och jag har galet många saker inplanerade. Men träningen ska naturligtvis hinnas med.

Måndag: Ett lätt styrkepass för armar. Powerwalk i 1 timme.
Tisdag: Först ska jag till frissan å fixa barret! Sen är det möte, sitter med i planeringsgruppen för ett lopp som heter Hälsoloppet. Efter det blir det antingen styrketräning eller powerwalk - beroende på vad klockan har hunnit bli. Gymmet stänger vid 21.30.
Onsdags: Styrketräning ben, bröst, triceps - eller powerwalk - beroende på vad jag tränade på tisdagen. Ska även trycka in ett besök hos farbror Ortoped som ska bedöma hur trasiga mina menisker är.
Torsdag: Styrketräning rygg, mage, biceps
Fredag: Halloweenpartaj! Hoppas hinna med lite konditionsträning innan. En halvtimme ska man väl ändå kunna trycka in?
Lördag: Styrketräning ben, bröst, triceps
Söndag: Styrketräning rygg, mage, biceps


Core – för mage, rumpa och lår!

Idag var jag på akupunktur hos en sjukgymnast. Det är faktiskt det enda som har funkat på mina överspända muskler och senor.
En otäckt skön känsla är det. Men man vet att det är skönt efteråt. Lite som med träning. 🙂
Nålarna sattes i höft och lår samt ner på sidan av benet - i ITB-senan. Där gjorde det så överjäkligt ont så hon fick ta ur den och byta till en annan nål. Men riktigt skön effekt blev det ändå trots allt.

Tidig träning
Efter jobbet, vid 16.30 stack jag direkt till gymmet. Hela familjen skulle träna på varsitt håll och jag var den som fick i uppdrag att hämta sonen från sin Flipatrick-gymnastik vid åtta-tiden. Min man och dotter hade fotbollsträning.
Så för att orka (inte svälta ihjäl) träna gjorde jag en före-träning-smoothie innan jag ilade iväg. Bra att redaktionen har en mixer! blåbärssmoothie

Före-träning-blåbärskokossmoothie
1 dl blåbär
1 näve spenat
1 avokado
1 msk havtorn
1/2 dl hallon
1 dl kokosmjölk
en dryg deciliter vatten
1-2 msk proteinpulver vanilj
gojibär som topping

Alltihopa mixades och det blev två stora glas.

träningsrum

Mitt träningsrum som används flitigt. En lyx som jag är riktigt glad över att ha tillgång till. Båda maskinerna är köpta begagnade - ett tips om ni ska köpa!


Core - mage, rumpa, lår

Core-passet jag körde på gymmet var rätt så "lätt" men kändes trots det bra - de flesta övningar var nämligen väldigt lika de övningar jag har fått för min rehabträning. Och rehabövningarna för höften är väldigt bra för snygg rumpa och ridbyxlåren - sidan av rumpa/lår. Bra bonus för att köra rehab 🙂

När jag ändå hade kläderna på
Jag var inte särskilt trött när jag kom hem efter core-passet, jag hade träningskläderna på mig och jag skulle ändå se på Äkta människor på SVTplay (och datorn står i mitt träningsrum) så jag tog en runda på crosstrainern. Man kan nog säga att de 45 minuter jag körde på maskinen var likvärdigt med en lika lång promenad i snömodd. Så det var två ganska lugna pass totalt sett.

Tomatsoppa
Barnen åt ju före träningarna så jag vevade ihop en tomatsoppa. Snabbare soppa kan inte finnas!

Du behöver (bara!):
1 pkt krossade tomater
1 gul lök, gärna en vitlöksklyfta också
Örtkryddor och salt
Vatten eller nån sorts mjölk
Lite fett att fräsa löken i

Hacka lök och värm på svag värme i en kastrull med lite olivolja (som ju egentligen inte ska hettas upp, då blir det transfett av den fina oljan)
Häll i ett paket ekologisk tomatkross.
Släng i så mycket örtkryddor du bara kan hitta. Basilika, oregano, timjan.
Och lite chili förstås. Alltid chili.
Man kan slänga i lite keso, grädde eller nötmjölk - vilket man föredrar - men det fungerar även med bara en skvätt vatten.
Värm den så den precis bara börjar puttra.
Kan med fördel serveras med lite parmesanost ovanpå.

Så snabblagat så jag hann till och med läsa en tidning innan det var dags att hämta sonen på gympan.
Nu sitter jag här, nyduschad och stinker liniment 🙂 Ska titta på sista kvarten av Äkta människor och så stretchar jag väl lite samtidigt. Man får ju passa på!