För ett par veckor sen testade jag att baka med bovetemjöl - med gott resultat. Nu hittade jag teffmjöl i hälsohyllan och kände att jag måste prova.
Och det måste jag säga - det blev väldans bra! Otroligt goda frallor.
Teff
Teff hör till växtfamiljen gräs. Odlas framförallt i Etiopien. Fröna, som mals till mjöl, har högt näringsvärde och rikt på bland annat järn och kalcium.
Teff är inte kolhydratfritt, men glutenfritt. Fördelen att baka med teff- eller bovetemjöl jämfört med mandel- och kokosmjöl är att man slipper smaken av mandel eller kokos vilken blir alldeles för dominant enligt min åsikt. I bröd kan det fungera med en liten "bismak" av mandel eller kokos men tex i matpaj och pizza (om man vill laga glutenfria sådana) så gillar jag inte alls mandelmjöl/kokosmjöl-smaken. Disharmoni i smakerna. Fy.
Brödrecept
För att få lite lägre kolhydratinnehåll blandade jag i kokosmjöl och frön men i detta fall blev kokossmaken tackochlov inte dominant - brödet smakade bröd. 🙂
4 ägg
50 gram smör
4 dl teffmjöl
4 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
3 msk chiafrön
3 msk linfrön
1/2 dl solroskärnor (spara lite för att ha ovanpå)
1-2 tsk salt
cirka 7-10 dl vatten - ta i lite vatten i taget tills du får en lagom degig konsistens.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen poröst, smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna. Blanda ihop allt.
Häll i vattnet. Du får blanda de sista decilitrarna lite långsamt och se att du får en lagom konsistens på degen.
Låt degen svälla i fem minuter.
Frallor: Rulla till bullar och sätt dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i cirka 18 minuter.
Lite större bröd i form av minibaguette: Forma till en avlång baguette och grädda i minst 25 minuter.
Limpa: Grädda i 60-65 minuter i brödform.