Get in shape

Variation på fröknäcket

Gick hem en timme tidigare igår. Slängde ihop en smet fröknäcke och dängde in dessa i ugnen och ställde mig själv på crosstrainern en timme under tiden knäcket gräddade sig själv. Hade den underbara serien Downton Abbey att kolla på under träningspasset så jag riktigt längtade! 🙂

fröknäckeJag har använt samma grundrecept som tidigare (se nedan) men i det ljusa brödet slängde jag i en deciliter kokosmjöl och en halv deciliter bovetemjöl samt mer vatten. Slängde även i en skopa chiafrön.
I efterhand kan jag nog konstatera att det behövs lite lite mer fiberhusk också - för att hålla ihop det brödet - för det blev mycket sprödare än det mörka - men gott!

Grundrecept (det mörkare brödet)
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl psylliumfrö
1/2 dl hela linfrön
1 dl bakepro
1 msk fiberhusk
1 msk pofiber
1 msk kokosfett
3 dl vatten
Lite salt
Eventuellt kryddor som rosmarin och oregano

Gör så här
Blanda de torra ingredienserna. Häll i vatten och blanda väl.
Bred ut på två plåtar på bakplåtspapper.
Grädda i 150 grader  i 1 timme Sätt ner graderna till 50 grader och låt stå i ugnen i flera timmar – kanske 4-5 tills det torkar.


Matsäck, fröbröd & längdåkning

I helgen åkte vi - familjen - tillsammans med ett gäng grannar upp till Romme/Borlänge. Alla utom jag ägnade sig åt åkning vertikalt i Romme, men jag tog mina längdskidor och gav mig av i jakten på ett längdspår som funkade. Det hade regnat hela fredagen men på lördag morgon blev det uppehåll och jag hittade både skidspår i Mellsta och Bergebo som fungerade riktigt bra.

Långt med långsamt
Drygt 2 mil på lördagen och (med galet mycket träningsvärk i ljumskar/lår) 1,5 mil på söndagen. Tyvärr inte i den farten jag önskade. Jag inledde med en hel del teknikövningar som att åka utan stavar, samt att åka och balansera så mycket som möjligt på ena skidan. Men jag får inte riktigt till farten jag önskar. Det är helt klart min teknik som är för dålig.

LCHF/Paleo/nyttig matsäck
Jag visste inte om det skulle finnas några matställen i närheten av längdspåren, så jag plockade ihop en matsäck på morgonen innan vi stack. Jag har vansinnigt dålig fantasi när det gäller matsäckar och det är ännu svårare när man försöker äta LCHF/Paleo. Med tanke på att längdåkningen kräver så mycket energi så är detta inte en strikt LCHF-matsäck, utan en matsäck för träning.
inför skidåkningen
Jag tog med mig:
* En smartshake (shaker med fack undertill för pulver) med vatten och en blandning av proteinpulver, nyponpulver och Mighty sport sportdryck i pulverformat (det går utmärkt att blanda dessa pulver).
* En chiapudding med kokosmjölk och blåbär.
* Superfruits superfood-barer. Min favorit är "baobab, goji och camu camu". Den andra, också god, är "vetegräs, spirulina och grönt te".
* Kokta ägg
* Paleo-bröd med frön, se recept nedan.
* En blandning med cashewnötter och aprikoser.
* Och såklart en termos med kaffe.

Min fantasi gällande matsäck är som sagt usel, på sommaren är det ju gott med sallad men på vintern behöver jag tänka till.
Det jag hade kunnat haft med mig ytterligare är:
* Kesoplättar
* Varm soppa i termos

fröbrödPaleo - fröbröd
Detta bröd är inspirerat av Kureras nya gravidbloggare Mia. Hon hade bakat ett idiotsäkert bröd förra veckan - och vem vill inte baka ett sådant?
Här är Mias inlägg om brödet: http://kurera.se/mia-tjarnlund/2014/02/03/magiskt-gott-frobrod/

Nu är det ju så att jag aldrig lyckas hålla mig till ett recept till punkt och pricka. Jag gör alltid på mitt sätt, men det blev supergott. Här är min variant av brödet.

6 dl kokande vatten vatten
2 dl pumpafrö mixat till mjöl
2 dl pumpafrö (hela)
1.5 dl sesamfrö-mjöl
0,5 dl sesamfrön (hela)
2.5 dl mandelmjöl
1 dl solrosfrö (hela)
1 dl solrosfrö mixat till mjöl
1 dl linfrö
3 msk fiberhusk
3 msk psylliumfrön
1 dl pofiber
2 msk chia frö
0,5 dl hampafrön
2 tsk salt
2 tsk bakpulver

Blanda alla torra ingredienser. Häll i vattnet. Blanda allt och häll i en brödform.
Grädda i ca 200 grader i cirka 40 minuter.

 

 

 

 


Frukostvanor och fröknäcke

fröknäcke med äggJag älskar frukost!
Men hur kommer det sig att just till frukost så kan man äta samma sak, dag ut och dag in? Jag brukar variera mig lite genom att antingen äta hembakat fröknäcke med ägg. Eller fröknäcke med avokado. Har jag inte hunnit baka fröknäcke så tar jag finncrisp istället. Mer variation än så är onödigt!

Till det ska det ju självklart vara en stor kopp ekologiskt kaffe.

Ikväll står i alla fall fröknäcket på tork i ugnen. Otroligt lättbakat är det. Och gott.

fröknäckeJag passade på att göra iordning en sats med ingredienser till nästa bak. Kan vara en rolig gå-bort-present också.

Fröknäcke
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl psylliumfrö
1/2 dl hela linfrön
1 dl bakepro
1 msk fiberhusk
1 msk pofiber
1 msk kokosfett
3 dl vatten
Lite salt
Eventuellt kryddor som rosmarin och oregano

Gör så här Blanda de torra ingredienserna. Häll i vatten och blanda väl. Bred ut på två plåtar på bakplåtspapper Grädda i 150 grader  i 1 timme Sätt ner graderna till 50 grader och låt stå i ugnen i flera timmar – kanske 4-5 tills det torkar.

dammsugning

 

Dagens träning - styrka och rehab
Imorgon fyller sonen 13 så jag borde varit hemma och städat, men det är en dag imorgon också. Gästerna kommer klockan tre.
Så jag lämnade dammsugningen och stack till gymmet. En timme och 3o minuters träningstid och då körde jag rehabövningarna som jag fick av sjukgymnasten igår mellan seten. Istället för att vila på maskinen så ställde jag mig upp och körde enkla knäböj och stående höftlyft.