I helgen åkte vi - familjen - tillsammans med ett gäng grannar upp till Romme/Borlänge. Alla utom jag ägnade sig åt åkning vertikalt i Romme, men jag tog mina längdskidor och gav mig av i jakten på ett längdspår som funkade. Det hade regnat hela fredagen men på lördag morgon blev det uppehåll och jag hittade både skidspår i Mellsta och Bergebo som fungerade riktigt bra.
Långt med långsamt
Drygt 2 mil på lördagen och (med galet mycket träningsvärk i ljumskar/lår) 1,5 mil på söndagen. Tyvärr inte i den farten jag önskade. Jag inledde med en hel del teknikövningar som att åka utan stavar, samt att åka och balansera så mycket som möjligt på ena skidan. Men jag får inte riktigt till farten jag önskar. Det är helt klart min teknik som är för dålig.
LCHF/Paleo/nyttig matsäck
Jag visste inte om det skulle finnas några matställen i närheten av längdspåren, så jag plockade ihop en matsäck på morgonen innan vi stack. Jag har vansinnigt dålig fantasi när det gäller matsäckar och det är ännu svårare när man försöker äta LCHF/Paleo. Med tanke på att längdåkningen kräver så mycket energi så är detta inte en strikt LCHF-matsäck, utan en matsäck för träning.

Jag tog med mig:
* En smartshake (shaker med fack undertill för pulver) med vatten och en blandning av proteinpulver, nyponpulver och Mighty sport sportdryck i pulverformat (det går utmärkt att blanda dessa pulver).
* En chiapudding med kokosmjölk och blåbär.
* Superfruits superfood-barer. Min favorit är "baobab, goji och camu camu". Den andra, också god, är "vetegräs, spirulina och grönt te".
* Kokta ägg
* Paleo-bröd med frön, se recept nedan.
* En blandning med cashewnötter och aprikoser.
* Och såklart en termos med kaffe.
Min fantasi gällande matsäck är som sagt usel, på sommaren är det ju gott med sallad men på vintern behöver jag tänka till.
Det jag hade kunnat haft med mig ytterligare är:
* Kesoplättar
* Varm soppa i termos
Paleo - fröbröd
Detta bröd är inspirerat av Kureras nya gravidbloggare Mia. Hon hade bakat ett idiotsäkert bröd förra veckan - och vem vill inte baka ett sådant?
Här är Mias inlägg om brödet: http://kurera.se/mia-tjarnlund/2014/02/03/magiskt-gott-frobrod/
Nu är det ju så att jag aldrig lyckas hålla mig till ett recept till punkt och pricka. Jag gör alltid på mitt sätt, men det blev supergott. Här är min variant av brödet.
6 dl kokande vatten vatten
2 dl pumpafrö mixat till mjöl
2 dl pumpafrö (hela)
1.5 dl sesamfrö-mjöl
0,5 dl sesamfrön (hela)
2.5 dl mandelmjöl
1 dl solrosfrö (hela)
1 dl solrosfrö mixat till mjöl
1 dl linfrö
3 msk fiberhusk
3 msk psylliumfrön
1 dl pofiber
2 msk chia frö
0,5 dl hampafrön
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
Blanda alla torra ingredienser. Häll i vattnet. Blanda allt och häll i en brödform.
Grädda i ca 200 grader i cirka 40 minuter.