Get in shape

Biblioteket – en guldgruva för träning

Nejnej, jag menar inte att du ska träna i biblioteket.
Men steppa iväg till ditt närmsta bibliotek och kolla avdelningen för träningsböcker! Det finns ju allt. Näringslära och träning. Övningar och motivation.

effektiv bodybuildingEffektiv bodybuilding
Jag var nyligen på biblioteket och kom hem med en bunt böcker. En av dem hade jag aldrig någonsin köpt om jag sett den på nån online-bokhandel, men jisses - den var faktiskt super!
Kanonbra om du verkligen vill veta hur övningarna ska utföras. Rätt och fel. Tips för att få maximal muskeltillväxt. Den ser onekligen ut som något från 80-talet, vilket den förmodligen är, men texterna är lika aktuella idag och jag tycker inte man ska skrämmas av att boken riktar sig till bodybuilders.
Du lär inte få Ove Rytters muskler på nolltid ändå 🙂

bodybuilding

Ta i lite - tjejer!
Och på tal om det! Varför vågar inte tjejer ta i ordentligt på gymmet?
Gäller inte alla såklart, ser många superstarka tjejer också, men det finns de som tar 20 kg i benpress. Herrejistanes som min farmor skulle sagt, de väger ju minst 60 kg och i praktiken betyder ju det att de inte ens skulle orka böja på knäna! Alltså - sin egen vikt bör man klara i benpress. Ta i tjejer! Risken att få stora muskler är inte överhängande jag lovar. Det krävs mycket jobb och många timmar för att få en muskulös kropp.

scary


 


Kokboksrecension: Hello Green

Raw food är ju hett (eller, tja... inte mer än 42 grader förstås) just nu och Josefine Jäger är en otroligt duktig rawfoodsinspiratör. Jag har fått äran att smaka hennes rätter tidigare, på Holistics kokosfest förra året. Kanongott!
Boken Hello Green innehåller många recept som jag vill prova och de flesta verkar inte vara alltför svåra. Dessutom får man bra beskrivningar om vilken utrustning man har nytta av, vilka superfoods man kan använda och vad man ska tänka på i rawfoodsammanhang. Det finns även beskrivningar hur man gör nötmjölk och listor på vad man bör ha hemma i sitt rawfoodskafferi.

Hello greenJag föll för en koriander- och kokos-soppa. Jag bara ääääälskar koriander så det var ju givet att det skulle bli en höjdare. Dock var jag fräck och frångick en liten detalj i receptet. Jag struntade i curryn. Jag ville inte att currysmaken skulle konkurrera med min älskade koriander så jag råkade bara "glömma" den.

korianderkokossoppaJag hällde soppan i små glas (ljuslyktor från IKEA) och tog med mig på påskbuffébordet hos grannen. Det var knytis. Tyvärr hade jag glömt att köpa krasse att dekorera med så min blev ju inte riktigt lika tjusig som Josefines.

koriandersoppa

 


Kokboksrecension – “Maten är min medicin”

diskussionVego - neeeej!
Konversation med tonårsdotter - väldigt sent på kvällen. Jag hade nästan somnat (därav stavningen) då hon undrade vad vi skulle ha med oss som lunch till jobbet dagen därpå. Hon skulle extraknäcka lite.
Grönsaksbiffar var inte populärt.

20130612-181216.jpgMen biffarna var supergoda. Hittade dem i boken "Maten är min medicin" av Janesh Vaidya - en ayurvedabok som fokuserar mycket på hälsa och rawfood. Jag läser aldrig recepten riktigt på riktigt, utan är en riktig slarvmaja och ”jag-tager-vad-jag-haver-Kajsa” så det blev så här:

2 broccolihuvuden 2-3 dl färsk babyspenat 2 dl soltorkade tomater 200 gram fetaost 3 ägg 2 msk fiberhusk 1 msk basilika oregano, svartpeppar, havssalt.

Ansa och koka broccolin lätt. Mixa ihop med ägg, fetaost och fiberhusk. Hacka/klipp de soltorkade tomaterna och spenaten i småbitar och blanda i smeten. Blanda i kryddor.  Låt stå för att ”svälla” i ca 10 minuter.

Här missade jag instruktionerna i receptet – man skulle ju ugnsgratinera biffarna, men jag gjorde  biffar och stekte i en plättlagg. Därför blev de lite "brunare" än de i boken.

20130612-181419.jpg

Här syns receptet från boken.

20130612-181506.jpgBoken innehåller intressanta kapitel och mycket goda recept. Allt är vegetariskt. Även ett kapitel med rawfood-efterrätter.

Man får naturligtvis tips om hur man ska äta för den ayurveda-typ man är. Men jag tycker att det är svårt att hitta sin vata-pitta-kapha-personlighet. Känns som om jag är lite av varje. Skulle vara spännande att gå på en analys utifrån ayurveda.

Boken får 4 av 5 plus och jag kommer definitivt laga fler recept ur boken.