Get in shape

Kampen mot ballongmagen: Hos dietisten

De senaste veckorna har jag försökt att på egen hand ta bort saker man enligt "Fodmap" - en ny metod mot IBS - inte bör äta. Men det är galet tufft. Och svårt.
Och inte ett dugg roligt.
Men magen gör fortfarande ont. Jag har bara blivit lite mer medveten om vad det är som den reagerar mot.

Fodmap-dietist
Så idag var jag på mitt första besök hos en dietist som är specialist på Fodmap. Man ska alltså ta bort alla de kolhydrater som jäser i tarmen. Och det är många.

Det som ryker (av mina favoriter) nu är:
Avokado
Rödbetor
Frukt (särskilt päron och äpple)
Kål/broccoli
Keso
Kikärtor
Gul lök
Vitlök
Purjolök
Nötter
Torkad frukt

(Och då har jag ju redan tidigare slutat med vete, råg, mjölk, fil, ost, sötningsmedel, bönor, linser med mera... listan är oändlig känns det som)
Jag ska skriva en matlista över vad jag äter och hur svåra besvären blir. Så för att gå ut hårt med detta så lagade jag en fodmap-vänlig fiskgryta som blev massor med matlåda. Bra mat att frysa in.

fiskgrytaFodmap- och paleovänlig fiskgryta
2 paket torsk eller annan vit fisk
500 gram morötter
1 squash (zucchini)
2 förpackningar krossad tomat (eko)
2 förpackningar kokosmjölk
vatten
koriander (fryst) - ganska mycket!
chili
salt

Skala och skiva morötterna, fräs de lite. Häll i vatten och lägg i fisken så den får puttra ett tag. Häll i krossad tomat och kokosmjölk, krydda och låt puttra. Lägg till sist i zucchinin, som du har skurit i mindre bitar.

Jättegod! sa min man. Ett toppenbetyg från honom när det gäller fisk.

Får man störa på yogan?
Igår var jag på yoga. Yogainstruktören släckte belysningen i taket och tände ljus. Bad oss slappna av liggande på golvet. ...
ja, vad händer. Jo, en försenad människa stormar in och fixar med både väska, matta och går över hela rummet för att ta en plats.
Jag har svårt att koppla av så jag börjar titta runt.

Just när jag har börjat koppla av igen, tio minuter in i passet. ...
ja, men va tusan - då kommer en försenad människa till. Jag blir ännu mer stirrig.

30 minuter har gått i passet och vi är mitt i nån stående hund eller solhälsning. ...
näääe! Det kommer en till försenad människa.
Då gav jag upp min andning och avslappning! Jäklar alltså - jag behöver den. Det är enda anledningen att jag går på yogan.

Ikväll var jag på cirkelfys och där kom inte en enda människa försent!
Jag tycker faktiskt att om man kommer försent på ett sånt pass som yoga - då går man inte in och stör. Alla andra pass, cirkelfys, spinning och bodypump,  är jag likgiltig om folk stormar in och ut, om det ringer eller om det kommer en ambulans körande genom rummet - det rör mig inte i ryggen. Men på yogan måste jag ha lugn.
Vad tycker ni? Är jag bara grinig?

 

 


Kampen mot ballongmagen!

Nu är jag innerligt trött på min mage som ständigt gör ont! Det är dags att ta upp kampen mot ballongmagen.

mageFörmiddagarna går bra men efter lunch börjar magen trilskas. Den gör ont, är uppblåst, jag känner mig rund och spänd i magen. Oftast känns det som kramp.
Förmodligen är det en släng av IBS jag har, men vi har Crohns i släkten så det skulle tyvärr kunna vara det. Ärligt talat tror jag att vi är en riktig ont-i-magen-släkt

Jag har läst på om kost som gör att magen gör ont och det som jag ska testa att utesluta ett par veckor framöver är:

Lök och vitlök

Ärtor, sockerärtor, bönor, jordnötter och kikärtor

Linser (brukar jag inte äta särskilt ofta)

Vitkål, blomkål och brysselkål (om magen fortsätter trilskas så kommer jag även undvika grönkål och broccoli ett tag)

Gluten

Mjölk, fil och ost*

Nötter och frön

Kolsyrat vatten (läsk dricker jag aldrig, men det ska man också undvika)

Soja och majs går också bort - men det hör till de saker jag aldrig äter.

Äpple och päron

Svamp

Jordärtskocka

Socker och sockerfritt
Dessutom ska man undvika socker - som jäser i magen - och sockerfria tuggummin och halstabletter (med sötningsmedel) men det vet jag redan med säkerhet att min mage inte tål så det äter jag aldrig!

Om... 
magen ändå trilskas så blir det även nolltolerans mot paprika, tomat, aubergine och potatis samt *mejeriprodukter (utöver fil,mjölk, ost som jag redan undviker), men jag avvaktar lite med dessa, men det skulle ju isåfall inkludera smöret som jag steker i samt grädde.

Äta igen?
Om magen däremot blir bättre så kommer jag testa att äta ovanstående livsmedel ett i taget. Många av dem äter jag ändå inte särskilt ofta. Det som kommer bli svårt för mig att avstå är lök, vitlök, vitkål, nötter och frön. Även svamp hör till favoriterna att ha i tex grytor.

Risdiet - worst case scenario 🙂
Det vore ju så skönt att slippa att ha en mage som är i uppror varenda dag! Häng med på min kamp mot ballongmagen du också - om du har samma problem. Jag kommer skriva löpande hur detta experiment med mig själv går. 🙂 Blir det ingen bättring så får det väl blir ris-diet i fyra dagar och omstart av magen. En drastisk strategi men som sagt, i nödfall.