På fredagar är det många som vill ha något gott. Många har hållit sig till den nyttiga linjen hela veckan men på fredagar och lördagar vill de "unna sig".
Men jag tycker faktiskt inte att "unna sig" är ett bra begrepp när det gäller kost.
Jag vill äta näringsrikt, nyttigt och gott jämt! Och de här choklad-efterrätterna kan faktiskt hålla de tre premisserna.
Tro det eller ej!
Denna chokladpudding är den liten! Man behöver inte äta så ruskigt mycket jämt. Tror att det är där det stupar för många. Antingen äter man onyttigt. Eller så går man över till den nyttiga kosten - men tycker att man då kan äta sååå mycket mer. Och det funkar inte så. Att äta med måtta och aldrig bli riktigt proppmätt är nog en bra måttstock.
Sen innehåller denna chokladpudding nyttiga fetter, som gör dig mätt, som avokado och kokosfett.
Chokladpudding
(4 små glas)
1 avokado
2 msk kakao
1 msk sukrin, agavesirap eller lite honung.
1 dl kokosgrädde - det feta i kokosmjölken
Ev. smaksättning - se nedan.
Ställ ett paket krämig kokosmjölk i kylskåpet ett par timmar. Använd den tjocka delen av kokosmjölken (den som är stelnad) och vispa gräddig.
Mosa avokado och blanda ihop med kokosgrädden. Vispa i sötning och kakao samt eventuellt en smaksättning.
Dekorera med riven mörk choklad och hallon
Du kan prova att smaksätta med maca, vaniljpulver, chili, ingefära, kardemumma, apelsin eller pepparmynta.
Den här chokladsmoothiesen är mer än nyttig. Jag har blandat babyspenat i den, rätt rejält mycket, ändå märks det inte alls på smaken. Kakaon döljer verkligen spenaten! Dock blir den lite syrlig av granatäpplet.
Chokladsmoothie
(3-4 glas)
1 dl kokosmjölk (krämig)
1 msk gojibär och 1 msk raw cacao nibs som läggs i 1 dl vatten
1 msk vaniljprotein
1-2 msk kakao
2 nävar babyspenat
2-3 msk granatäpplekärnor
1-2 tsk granatäpplejuice (koncentrat utan socker)
Toppad med riven mörk choklad och kokos
Mixa alltihop, gojibären och kakaonibsen mår bra av att ligga i blöt en liten stund. Vattnet använder jag i smoothien för att få den lite drickvänligare.
När det kommer till proteinpulver rekommenderar jag verkligen Holistics rena vaniljpulver. Inga konstiga tillsatser, men tillsatta enzymer som är nyttiga för matsmältningen. Inga sötningsmedel. Det ger lite vaniljsmak till smoohiesen och gör den dessutom lite krämigare. Annars går det att välja att sätta till lite äkta vanilj om man inte vill använda protein.

Ett riktigt nyttigt mellanmål...
...trots att det smakar som en efterrätt - låt dig inte luras av chokladsmaken - är denna chiapudding.
Chiafröna gör att det blir krämigt, lite risifrutti-känsla men de ger ingen smak, så gillar man konsistensen på risifrutti så gillar man chiapudding.
(3-4 små glas)
4 msk chiafrön
1 dl kokosmjölk
1 msk vaniljprotein (kan uteslutas)
1 tsk sukrin eller valfri sötning om man inte tycker att kokosmjölken räcker.
Rör ihop och låt stå i kylskåp i ett par timmar.
