Idag blir vi överösta av kostråd. En uppsjö av olika åsikter som debatteras i media, och på arbetsplatser och i bekantskapskretsar. Vad är egentligen att äta “nyttigt” – eller “onyttigt”.
Socker
Ja… vissa sanningar finns det förstås. Att läsk gör oss feta och inte innehåller något nyttigt är väl en sanning. Och att vitt socker inte innehåller något vi behöver. De som äter socker gör det för att de tycker att det är gott.
Är det dödligt farligt?
Jag vet inte… morfar och farmor är 93 respektive 94 år och de har ätit socker, pasta och potatis samt kroppkakor, söndagsstek med gräddsås, kålpudding, falukorv, kassler och stekt fläsk – det är den maten jag förknippar med mina mor- och farföräldrar.
Morfar är ganska senil men farmor är pigg som satan. Inga kända sjukdomar.
Vad åt dom inte?
Det som morfar och farmor absolut inte har ätit är pizza och friterad mat som chicken nuggets och pommes frites – och förstås inte alla dessa helfabrikat som finns, sånt som man bara värmer i mikron. Mikro, nä det har de inte ens. Inga teflonpannor heller.
De har aldrig ätit så gigantiska portioner som vi gör och de drack inte läsk – i alla fall inte i närheten av vad vi gör. Kan väl ha varit en sockerdricka nångång per år på sin höjd.
Statistik?
Men självklart är ju det jag baserat mig på bara två personer – man kan ju inte dra någon slutsats av det. Men inte sjutton är våra äldre släktingar så feta!?
Fett
Efter socker är väl fett det ämne som de flesta träter om. Själv väljer jag att tro att vi inte bör äta galet stora mängder animaliskt fett som i bacon och ost. Men det verkar ju inte vara så farligt med fett som de flesta trodde på 90-talet. Vi behöver fett. Men det ska ju helst vara fett av den goda sorten – omega3, som hämmar inflammationer.
Mjölkprodukter
Oj, det nya stora ämnet att diskutera är visst mjölkprodukter. Svenskarna äter ju stora mängder kalcium och det “slår ju ut” eller konkurrerar med magnesiumet. Mjölk bygger heller inte “starka ben”. Vi svenskar har hög andel benskörhet och det finns många andra orsaker till det som brist på D-vitamin, A-vitamin och K-vitamin. Det finns gott om artiklar om det här på Kurera: Överläkare rekommenderar A-vitamin mot benskörhet och Ger mjölk starka ben?
Mjölk kan vara irriterande för tarmen även om man inte är laktosintolerant. Om det inte bryts ner av enzymer (enzymer som vi kanske har förstört med munskölj eller liknande) så kan laktosen jäsa i tarmen och vi får gaser och smärta. Mjölken är dessutom slembildande och innehåller tillväxthormon ger en insulinliknande tillväxtfaktor som kan bidra till att cancer utvecklas, särskilt bröstcancer och prostatacancer.
Kolhydrater
Några tycker att vi inte behöver kolhydrater alls. Och de verkar ju leva fortfarande 🙂 men det som är relativt säkert är att vi inte behöver produkter som innehåller socker och vetemjöl. Pasta och vitt ris innehåller inte speciellt mycket av det vi behöver. Men rotsaker och grönsaker – det är väl ingen tvekan om att de har ett bra vitamin/mineralinnehåll som är nyttigt för oss. Jag väljer i alla fall att tro på det.
Protein
En byggsten för kroppen och detta är väl det enda ämnet som det faktiskt inte diskuteras så mycket om. Skönt 🙂
Salt
Nytt trätoämne nu i sommar. Det är väl inte bra att stoppa i sig massor av natrium bara… vi behöver ju balansen med kalium också. Natrium höjer blodtrycket för många, tydligen inte alla, men bör alltså balanseras med kalium för att man ska må bra. Det processade saltet är dock ingen höjdare, det är man väl ganska överens om. Välj havssalt som är mer naturligt.
Köttätare, vegetarian eller vegan?
Har läst en studie (någonstans, har den tyvärr inte tillgänglig) att de som mår sämst är vegetarianer. Det beror på att de ofta (inte alltid) väljer produkter som pasta, soja och mycket mjölkprodukter. Det tycks inte vara bra för kroppen. De som mår bäst och har bäst värden är veganer. Kött och fisk bör man välja från bra producenter som låter till exempel kossorna och grisarna äta gräs – inte djur som fått massa konstgjort foder. Laxen är ju inte längre lika omega3-rik pga att den matas med “fel” foder, inte sånt som de äter naturligt.
Vad jag väljer att äta
Socker: Jag äter inget socker. Visst, jag vet att jag ibland får i min socker när man äter på restaurang – de använder ju oftast socker som tex i wok, men för övrigt – så länge jag kan kolla innehållsförteckningen så äter jag inget socker.
Fett: Gillar inte ens bacon och korv och feta charkprodukter och äter inte speciellt mycket ost (gillar dock fetaost och halloumi). Fettet jag får i mig är nog mestadels från tex nötter, frön, oliver och kokosmjölk.
Mjölkprodukter: Mjölk smakar hemskt illa tycker jag, jag slutade med mjölk redan som barn. Eftersom mjölkprodukter kan irritera tarmen även om man inte är laktosintolerant så undviker jag även andra mjölkprodukter som fil och ost. Jag äter turkisk yoghurt ibland men försöker hålla det på rimlig nivå.
Kött: Vill gärna äta kött från Gröna gårdar, närproducerat. Oftast äter jag fisk eller fågel. Väljer också att äta helt vegetariskt – grönsakssoppor och grönsaksbiffar – flera dagar i veckan.
Kolhydrater: Jag äter inte snabba kolhydrater, socker och gluten. Jag väljer från “bra källor” så som grönsaker och rotsaker. Äter eventuellt en frukt per dag (älskar apelsiner). Jag tycker att maten har blivit så mycket lyxigare sen jag slutade med pasta och ris. Nu äter jag goda grönsaker till varje måltid istället. Supergod zucchinipasta, blomkålsris, ugnsrostad kålrabbi. Mums!
Protein: Ja, protein är bra men jag får höga njurvärden om jag äter för mycket. Jag försöker hålla mig kvar på samma proteinnivå som jag alltid har ätit. En kycklingfilé, en laxbit, en skiva kött.
Salt: Väljer havssalt.