Get in shape

Test: Aktivitetsarmband Vivofit från Garmin

vivofit garmin

Nu har jag testat Garmins aktivitetsarmband Vivofit i snart två månader. Och jisses - jag trodde jag gick många fler steg i vardagen än vad jag uppenbarligen gör.
Här kommer en liten kort utvärdering.

Fördelar
* Jag blir verkligen peppad att gå ut på powerwalks, på kvällen eller på lunchen - bara för att komma upp i det antalet steg som krävs. Jag har gått mycket mer än vanligt de senaste två månaderna.
* Det är hyfsat diskret så armbandet utmärker sig inte så mycket.
* Superbra att ha en klocka när man står i duschen på morgonen! Armbandet är vattentätt och jag brukar aldrig ha koll på klockan i vanliga fall.
* Har man stillasittande barn så tror jag det är ett perfekt sätt att få dem att röra sig.
* Man kan få statistisk per vecka, månad och år hur mycket man har rört sig.

pw

Statistik - oktober, så här mycket har jag gått.


Halvbra

* Man kan koppla ihop enheten med mobilen så man ser när det ringer och man får sms. Detta hamnar väl någonstans mittemellan bra och dåligt - kan stressa ibland, men skönt om man ser vem som ringer om mobilen ligger långt borta och man måste springa. För långt borta funkar dock inte för då räcker inte bluetoothuppkopplingen.
* Bandet talar om när man ska röra sig, och det är ju en bra påminnelse - om man inte sitter på möte eller av nån annan anledning inte kan upp och röra sig. Då blir det bara irriterande. Dessutom förstår jag mig inte riktigt på det -  många gånger har jag rört mig och det säger ändå till. Lite märkligt.
* Enkel ihopkoppling med mobilen så att man kan se statistik direkt.

Inte lika bra
* Den visar kaloriförbrukning vilket jag inte direkt är intresserad av.
* Tränar man på gym så får man ingen speciell indikation om det - man kan välja att starta en aktivitet men det är enbart kilometer som räknas. Jag hade gärna velat ha möjlighet att starta andra aktiviteter och få dessa registrerade. Nu kan man ju tro att jag är en latmask.
* Man måste manuellt säga när man sover. Då mäter bandet istället rörelser under sömnen.  När man inte har något att jämföra med så känns det lite meningslöst. Jag verkar röra mig som tusan under sömnen. Eller... är det normalt?

sömn

Bandet registrerar sömn när man själv tryckt det i viloläge. Det är alltså inte säkert att jag sovit exakt 8 timmar och 19 minuter.

Slutsats
Jag skulle gärna ha ett aktivitetsarmband, men skulle nog vilja ha funktioner för att registrera att jag är på gymmet eller tränar något annat än just powerwalks/gång eller löpning.
Men sen undrar jag över om dessa aktivitetsarmband inte kunde designas lite mer spännande. De kunde ju - istället för att bara vara diskreta - verkligen vara grymt snygga på armen.


3 steg mot axelsmärta

Igår höll axeln på att ta livet av mig. Eller, jaa nästan i alla fall. Jag hade jäkligt ont.

På kvällen tog jag fram överlevnadskittet mot smärta:
spikmatta

* Spikmatta - får upp blodcirkulationen i området
* Happy trigger - behandlar triggerpunkter som smärtar
* Ice Power - kylande och smärtstillande kräm

Spikmattan - fasiken vad fantastisk den är! Jag låg med axeln tryckt mot den i säkert en timme. Området blir alldeles varmt och man känner verkligen hur genomblödningen börjar fungera.
Idag var axeln mycket mjukare och gjorde inte lika ont.
Jag tror själv att det är muskler och senor som är spända i axeln och då funkar denna behandling fenomenalt. Happy trigger använder man i 20-30 sekunder på onda triggerpunkter man hittar. Och jag hittade en rejäl på baksidan av axeln.

Tog det lugnt på gymmet
Trots att axeln var bättre så körde jag enbart ben och mage på gymmet idag. Skulle gissa att axeln behöver minst en lugn vecka innan den blir bättre.

powerwalkTog en powerwalk ner till gymmet - och hem igen. Färgglad denna ganska soliga höstdag till ära!


Tvingad till powerwalk – av tekniken

Har fått möjlighet att testa ett aktivitetsarmband, eller sportarmband, Vivosmart från Garmin.
Jag har varit lite nyfiken på såna här band, och redaktionen har tidigare varit inbjuden till tex releasen av konkurrenten Jawbone, men då hade vi inte tid att gå.

Hursomhelst så slog jag igång Vivosmart vid lunch igår. Eftersom onsdag är min vilodag så visade armbandet bara på 2000 steg när klockan var 20.00.

Bara 2000 steg...
... det går ju inte! sa jag till min familj och klädde helt sonika på mig och gick ut.

powerwalk

Målet är 10.000
Minst 10.000 ska man gå innan armbandet är nöjt. Så det var bara att gå.
1 timme och 15 minuter - och 8 kilometer - blev resultatet.

Både jag och Vivosmart var nöjda 🙂

steg

Nu är ju Vivosmart mer än bara en stegräknare, men jag får kolla upp funktionerna lite bättre under testperioden. Hursomhelst blir det nog fler powerwalks under den här tiden som jag får testa aktivitetsarmbandet. Det är nog bara att ta med sig gympadojjorna till jobbet och gå på lunchen. Man vill ju inte att armbandet är missnöjt!