Ni har väl hört att det är viktigt med protein om man vill bli en biff - ja, om man vill bygga muskler alltså.
Det dagliga behovet sägs vara 0,8 g per kilo kroppsvikt. Men om du tränar styrketräning så bygger du muskelmassa snabbare om du ökar mängden protein. Där ligger dagsintaget oftast på 1,2-1,5 - och ända upp till 2,0 gram protein per kilo kroppsvikt.
Då kan man ju, om man är lite nyfiken, kika lite på vad som innehåller riktigt mycket protein per 100 gram. Jag kollade in på sajten Matkalkyl samt Fineli.fi
Topp 12 - gram protein per 100 gram
Och överraskande nog ligger gelatinblad i toppen med 86 gram protein per 100 gram! Haha, det trodde man inte och jag gissar att ni inte kommer börja käka massa gelatinblad för det. Även torrjäst och spirulina ligger högt.
Jag väljer att basera min lista på ett urval av det jag själv kan tänka mig att äta, så jag hoppar bland annat över gelatinbladet, torrjästen, grisfötterna, sojamjölet och duva med skinn, på topplistan.
1. Parmesanost (30% fetthalt) 41,5 gram protein
2. Hårdost (5% fetthalt) 33,9 gram protein
3. Hårdost (10% fetthalt) 32,4 gram protein
4. Italiensk lufttorkad skinka 31,9 gram protein
5. Kycklingbröst utan skinn 23,1 gram protein
6. Griskött typ fläskfilé 25,9 gram protein
7. Oxkött ugnstekt 25,2 gram protein
8. Pumpafrön 24,5 gram protein
9. Kokt lax 24,4 gram protein
10. Tonfisk i vatten 24,1 gram protein
11. Torkade linser 24 gram protein
12. Kokt torskfilé 20,3 gram protein
En bra bit utanför listan hittar man kvarg, keso och ägg som har runt 12 gram protein.
Ett bra sätt att proteinberika sitt mellanmål, tycker jag, är att tillsätta chiafrön - de har nämligen 21 gram protein per 100 gram och 18 av de 20 aminosyrorna.
Nackdelar med protein
Kroppen blir surare och syra-/basbalansen rubbas. När kroppen är surare blir det ökad utsöndring av kalcium från skelettet och ökad osteoporos. Det gynnar också utveckling av många kroniska sjukdomar. Ät mycket grönsaker för att kompensera - grönsaker basar kroppen.
Proteinkällor för vegetarianer
Soja, bönor, linser, baljväxter, quorn, mjölk och ost.