Get in shape

Superboost med vetegräs, nässla, nypon och baobab

supergreensJag brukar försöka börja dagen med en "shot" med superfood-pulver. Självklart blir det lite olika gröna pulver men även nyponpulver och lite extra uppiggande med baobab.
Vetegräs/korngräs: Innehåller mycket klorofyll samt vitaminer och mineraler. Gör kroppen basisk, stärker immunförsvaret och ger energi. Är fritt från gluten.

Baobab: Innehåll mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Bra för mage/tarm och innehåller kalium som är bra för vätskebalansen.

Strandnypon: Bra för lederna, motverkar inflammationer och har bra vitamin/mineralinnehåll.

Nässla: Full med näring och klorofyll. Innehåller kisel som är bra för hår, hud och naglar samt bra för njurarna.

Det bästa är faktiskt att ta en skvätt kokosvatten och en skvätt vanligt kallt vatten och sen skaka ihop allt med pulver i en shaker. Sen är det bara att skynda sig att svälja 🙂

superfood-shot


Super-smoothie-bowl – smoothie i en skål

Min kollega hade gjort en så fin (och förmodligen supergod) acai-bowl (läs på redaktionsbloggen här) så jag blev frestad att testa jag med. Men jag hade ingen acai hemma.
Acai-bowl är något som tydligen är rätt vanligt i USA. Man gör som en egen smaksatt yoghurt med acaipulver - eller som en smoothie, fast i en skål.

Men som sagt... jag hade ingen acai - så jag tog vad jag hade hemma. Det blev en super-smoothie-bowl.

smoothie bowlSuper-smoothie-bowl
Frysta hallon - valfri mängd
Kokosmjölk, cirka 1 dl
1 skopa vaniljprotein, utan sötningsmedel
3 tsk baobab
3 tsk gojibärspulver
2 msk chiafrön
1 msk nyponpulver

Allt mixas - eventuellt lite vatten så att mixandet går bra. Den ska dock vara tjockare än en smoothie.

Jag toppade den med
Hallon
Blåbär
Kokosflingor
Mango
Pumpakärnor
Granatäpplekärnor

 


Superbollar

superfoodbollarHär kommer ett till recept på "Efter-Tränings-Bollar" som jag gillar att ha hemma i frysen, att ta till om man är hungrig efter ett träningspass.

Ingredienserna i dessa bollar:
Pumpafrön (antioxidanter, zink, magnesium, kalium)
Sötmandel (E-vitamin,zink, magnesium)
Några torkade aprikoser (kolhydrater med lågt GI, kalium, järn)
Lite kokosfett (fett som bränner fett och ger energi)
Kokosflingor
Gojibär (antioxidanter, aminosyror, C-vitamin, selen, järn)
Macapulver (energi)
Proteinpulver (behöver du inte om du vill ha bollarna "raw")

Allting mixas ihop till en deg i matberedare eller liknande. Man behöver knivarna så att mandlarna och aprikoserna blir finfördelade. Det ska bli en deg, precis som sådan man gör chokladbollar av. Rulla dem i kokosflingor.


Rawfood chokladkola-bitar

Gjorde en ny omgång raw chokladbars (ibland gör jag de som chokladbollar) att ha efter träning. Denna gång gjorde jag de som små bitar.

raw choklad

8 torkade plommon - antioxidanter som hjälper avgiftningen i kroppen samt är bra för huden och mot åldrandet
6 msk av mitt misslyckade mandelsmör - innehåller E-vitamin och zink
2 msk kokosfett - skyddar mot virus och ökar fettförbränningen
2 msk chiafrön - bra omega-3
2 msk hampafrön - bra protein och fettsyra
1 msk lucumapulver - superfood som ger smak av kola samt lite naturlig sötma

Topping
Raw choklad som jag smält varsamt. Dock smälter den ju vid högre temperaturer så vill man endast ha raw choklad så kan man istället ha chokladen riven i smeten.
Hampafrön strösslade ovanpå

Träningen
Det var ett tag sen jag skrev om träningen, men jag kör på. Cirkelfys varje måndag, hemmaträning på tisdagar, gymmet på onsdagar, sykurs på torsdagar...
Men idag var det sykurs-uppehåll och jag passade på att gå på min grannes - tillika skitduktig PT - spinningpass. Jäklar vad hon körde skiten ur oss (om man får säga så) men det var världens roligaste pass. Att hennes pass blir så roliga beror mycket på att hon kör så varierat. Det är 16 takter sittande, 16 stående, 1 minut intervall, fartökning, lätt snabbt sittande cykling och tungt långsamt (ja, långsamt är relativt förstås, det är inte lätt om man säger så) och sen tvärtom. Sista låten föreställde vi oss att vi sprang hinderbanan i gladiatorerna! Och om inte det är varierat så vet inte jag...

balansbrädaHur många står på balansbräda under tandborstningen?
Jag ska blir bra i höften! Så varenda kväll övar jag på balansbräda för att stärka små, små muskler som ska hålla min höft stabil. Jag har nämligen väldigt lätt att sjunka ner på vänster sida. Jag har stått och lutat mig på ett ben i flera år, så vänster höft är så mycket rörligare och ostabilare än höger sida. Som om vänster sida är uttänjd.
Men jag känner faktiskt resultat av min rehab. Jag har blivit stabilare i hela höften. Hoppas det gör att smärtan minskar på sikt också.


Snacks och syrlig grape-hallonsmoothie

Supergod syrlig smoothie
En nästan overkligen färg blev det på dagens smoothie. Syrlig och fräsch var den.
1 näve hallon
1/2 blodgrape
Ett gäng physalisbär (vet ni att de heter incabär som torkade?)
En skvätt kokosmjölk
Ett par deciliter vatten
Boostade den med L-glutamin som är bra vid läckande tarm - ger frisk tarmflora, boostar immunförsvaret (som ju till stor del kommer från tarmen) särskilt om det är nedgånget av tex träning samt är bra för musklerna.

snacksSupergod superfood-snacksblandning
Hungrig eller bara sugen på nåt... jag brukar ibland slänga i mig en näve av dessa snacks. Och det är just blandningen som är helt fenomenalt god.

Gojibär - innehåller 18 olika aminosyror samt mineraler som järn, kalcium, zink och selen. Innehåller 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner!
Pumpafrön - innehåller massor av antioxidanter och mineraler bland annat zink och magnesium. (Biofoods är outstandning! Mycket godare än alla andra pumpafrön)
Kokosskivor (typ torkad hyvlad kokos)
Solroskärnor (naturella) - innehåller gott om E-vitamin, B1, B6 och Folsyra.