Get in shape

Inspiration – nya träningskläder

Vårinspiration? Nja... våren får lysa med sina färger själv. Jag känner att jag är rätt less på glada färger på träningskläderna.
Jag tränar ofta i rosa och orangea kläder men känner att jag alltmer vill gå tillbaka mot svart och grått. 🙂
Det är väl i november när vädret är grått och deppigt som man behöver de riktigt glada träningskläderna. Här kommer i alla fall lite inspiration - vårigt eller ej.

träningskläder
1. Sport-BH med ursnygg rygg från Nelly.com
2. Träningstights från Stronger.se
3. Träningslinne från Only Play
4. Träningstights från MXDC
5. Handskar från Stronger.se
6. Hoodie från Stronger.se


Träningsinspiration som lyser upp i höstmörkret

sportmodeNu är verkligen tiden för att sätta på sig färgglada kläder!
Jag älskar verkligen Kari Traas träningskläder - kombinationen orange och rosa som är helt galen... och underbar - och jag har köpt en hel del från det märket på senaste tid. Tightsen i mitten, tröjan uppe i höger hörn och linnet nere i vänster hörn har jag klickat hem från olika webbshoppar.

Reflexväst
Inte nog med de snygga kläderna - jag har även lagt beslag på en reflexväst från Röhnisch! Så snygg!
reflexväst

 


Få bort äcklig sur lukt på träningskläder

Har ni haft problemet med sura träningskläder nån gång? Vi fick det vid ett tillfälle när jag tror att någon hemma hos oss hade slarvat en aning. Jag vet inte hur det gick till, men istället för att allt blev rent när jag tvättade - och började lukta gott - så "smittade" de sura kläderna precis allt annat. Så det blev bara värre. Och värre.

Och så var det den perioden på året då det inte blivit riktigt kallt, så värmen hade inte slagit igång i huset - men det var inte heller torkväder ute. Så allt torkade långsamt. Vilket gjorde sitt till att problemet blev gigantiskt.

Ättika är ett husmorsknep
Det jag gjorde då var att lägga allt i ättiksbad. Och tvätta med ättika istället för sköljmedel (som jag iofs inte använder) och dessutom ha i eteriska oljor i sista sköljningen. Fick hålla på så jättelänge innan allt försvann. Råkade man missa en sur tröja så var det lätt att allting i hela maskinen luktade surt igen.
Men nyligen hittade jag ett tvättmedel som går att använda för att få bort dålig lukt. Jag menar; ättika funkar ju men det i sig luktar ju ganska otäckt och starkt.

Träningströjan som stank
Förutom den där gången jag berättade om så brukar jag inte ha några särskilda problem med sur tvätt. Men jag har en tröja som bara luktar gott precis när man tar på sig den. Materialet gör att bara man har haft den i fem minuter så luktar den illa. Vet inte hur det går till  - den verkar tusan reagera med luften bara. Har varit nära att kasta den flera gånger för jag har blivit så sur att den luktar surt. Nu hade jag i alla fall detta medel, Basefresh, i när jag tvättade den - och tjohhooo, det är en helt ny tröja. Nu luktar den gott (dvs normalt) igen. Det har den inte gjort sen den var ny. Knappt då. Tvättmedlet var dock ganska dyrt så jag tar det bara i nödfall - när man råkar på de där kläderna som inte blir fräscha.

odör-dödare

Något dött i väskan?
Och på tal om stank. På mitt gym lägger alla väskorna i en speciell hylla inne i gymlokalen. Där kan man verkligen få en näs-chock ibland. Fy fan vad vissas träningsväskor luktar. Skit faktiskt.
Tvättar dom inte? För inte alls länge sen undrade jag om någon hade nåt dött med sig i väskan. Det gick inte att gå närmare än två meter från väskhyllan.

Min väska luktar istället supergott. Inte bara för att den är ny - utan för jag har hittat en doftkudde - som faktiskt är miljövänlig och tar bort otäck doft.  Innehållet i påsarna absorberar fukt och neutraliserar PH-balansen och det gör att bakterier inte kan växa till sig på samma sätt. Den är fri från farliga kemikalier och skonsam för miljön.

Eteriska oljor
Som jag skrev så har jag ofta några droppar eterisk olja i sköljmedelsfacket. Först var jag lite rädd att få fettfläckar på kläderna - och jag har inte i det när jag tvättar mina absolut finaste kläder - men när jag tvättar handdukar, t-shirts och strumpor så är det perfekt att droppa i några droppar "Cool&Clean" eller "Frisk luft" från Crearome. Det doftar superfräscht och naturligt, på ett helt annat sätt än de vidriga syntetiska sköljmedelsdofterna.


Skor för gymmet

Jag hade faktiskt inga bra skor för att träna på gymmet. Det var några gamla, lite för små (felköp) joggingskor som fick hänga med till gymmet länge och väl.
Men nu har jag tränat i snart 10 månader - visst var jag väl värd ett par riktiga gymskor. (Denna fråga avslutar jag med en punk, inte med frågetecken - ni hajjar 🙂 )

När jag hittade skor i min favorit-färg-kombo; orange och rosa - ja då var jag bara tvungen att slå till.

På bilden ser tyvärr det oranga lite mer gult ut. Men det är orange, tro mig. Eller min man, hans kommentar var: "Du vet att de är rosa och orangea va"? med väldig skepsis i tonen. (Han har inte riktigt hängt med på att det är min favoritkombo)

skor1
Skorna är ett par Nike Free, men inte med "Run" på slutet. Denna modell heter Bionic.

skor2

 

 


Supersnygg jobb- och träningsväska

Hittade Väskan med stort V igår! Supersnygg - som jag kommer ha till vardags. Hängde så perfekt så man nästan glömde att man hade den på axeln. Och allt får plats. Smarta fack för plånbok på insidan.

väska2Handväskor!
I mitt väskförråd finns sen tidigare bara handväskor. Har massa snygga väskor men det är såna "ha-till-finkläder-väskor" och det går inte att proppa ner träningskläderna hur mycket man än försöker.

Denna, nyinköpta passar perfekt som träna-efter-jobbet-väska. Jag vill ändå ha en väska som är snygg till jobbet. Som inte ser fel ut om man går i kjol, jeans eller klänning. Men träningskläderna ska få plats så man kan sticka iväg direkt till träningen. (Sen väljer jag att ha träningkläderna i en påse, tex en tygkasse, inuti väskan ändå). Väskan är så neutral så den passar till vad som helt och vem som helst!

bagOch var köpte jag den då - undrar ni kanske.
På Granit, där det även fanns andra i liknande modeller.


Coola träningströjor med text

Jag älskar citat och uttryck. Särskilt ironiska sådana. 🙂

Mina favoritcitat
Jag försöker leva lite efter "Det som inte dödar det härdar" och "Bara döda fiskar flyter med strömmen"

Träningskläder med text
Igår hittade jag en webbsida som säljer träningskläder med olika citat och uttryck. Sååå cooola. Jag vågar inte uttala mig om kvalitén på kläderna, eftersom jag inte köpt någon ännu. Vet inte om jag ens är tillräckligt tuff för att gå med dessa på gymmet men visst är de kaxiga 🙂

tröjor med text

Tröjorna kommer från stronger.se - och bilderna är lånade därifrån.
Ska jag köpa någon så blir det nog denna, nedan. Haha, bicepsen är "importanter" än utbildning.

tröja

Eget tröjtryck
Jag är lite sugen på att trycka en egen tröja.
Jag gillar bland annat:

* Det omöjliga tar bara lite längre tid - Winston Churchill
* Do something today that your future self will thank you for
* If you're tired of starting over - stop giving up!
* A year from now you will wish you had started today (den som jag har i blogg-headern ovan här)
* Life has no remote - get up and change it yourself
* If you still look cute at the end of your workout - you didn-t train hard enough (passar mig perfekt, för jag har alltid håret i ett stort rufs och mascaran rinnande under ögonen 🙂 )
* If it's important you will find a way - if not, you will find an excuse
* Don't be upset by the results you didn't get with the work you didn't do
* There are 1440 minutes in a day. Can't you spare 30 of them for exercise?
* A goal without a plan is just a wish!

citat

Vad är ditt favorit-citat?


Joggingskor med lågt häl till tå-dropp

Jag älskar mina Saucony Mirage. De är verkligen skor som passar mig.

De kombinerar barfotaskornas (dvs "barfotaskor" i stil med tex Nike Freerun. De ska inte jämföras med skor som Fivefingers, som är ganska extrema och knappt kan kallas skor i min värld) låga "heel drop" med de traditionella skornas dämpning. Mina knän och höfter behöver alltså inte lida (mer än de redan gör) för att jag vill ha skor med låg häl-dropp (häl till tå-dropp)

Saucony Mirage 4

Mina Saucony Mirage 4 tillsammans med mig, min löparkjol och bra musik - på Gotland förra sommaren.

Häl-dropp - vad sjutton pratar hon om?
Vad är nu det här med "häl-dropp" (heel drop) då, undrar ni.
Jo, det är när hälen på skon inte är uppbyggd så fasansfullt mycket.
Siffran på häl-droppet är i millimeter och anger skillnaden mellan skons häl och tå. Så om hälen på dina skor är 12 mm och tårna är 4 mm så är heel-drop 8. Detta påverkar ju hur du sätter i foten och det blir lättare att springa på fram- eller mellanfoten - istället för att landa på hälen.

Traditionella till platta
De traditionella skorna har en uppbyggnad på cirka 12 millimeter. Saucony har skor som är uppbyggda både 8 millimeter samt som mina Mirage - 4 millimeter. Jag minns inte nu om Nike freerun är uppbyggda 4 millimeter eller 0 millimeter - dvs helt platta, men de skorna har lite för lite dämpning för min smak. Däremot är Nikes skor både skitsnygga och perfekta att ha på gymmet.

saucony mirage

Köpa nya skor?
Nu måste jag erkänna att jag är bra sugen på att köpa nya skor. Men jag vet inte riktigt hur jag ska resonera. Ska jag köpa ett par Nike Freerun som är galet snygga på gymmet, eller ska jag köpa ett par nya Saucony Mirage - eller kanske Kinavara som också har lågt häl-dropp, som jag skulle kunna springa i om bara knäna och höften håller? Åh, svårt. Egentligen borde jag ju vänta men de är ju så snygga! Orangea - som jag älskar!

skor saucony

Orangea Saucony Kinavara och Mirage (längst fram)

Nike Free run, mer röd-orange kanske, men ack så snygga!

Nike Free run, mer röd-orange kanske, men ack så snygga!

 


Kompressionstights – gör de någon nytta?

kompression

Nya mys-hemmakvälls-kläderna? Ja, jag brukar faktiskt gå i träningskläder hemma, rena förstås 🙂

 

Läste en väldigt intressant artikel idag om kompressionskläder, som duktiga Jacob Gudiol har skrivit. Jag läser förresten hans bok "Forma kroppen och maximera din prestation" just nu - men mer om det i ett senare inlägg.

Fakta och studier
Jacob Gudiol verkar iallfall vara en kille som inte lämnar något åt slumpen. Böcker och artiklar baseras på fakta. Och det ska inte vara vilken fakta som helst utan det ska finnas riktigt bra studier bakom.

Återhämtningen
Det intressanta var att det faktiskt fanns belägg för att kompressionskläderna gjorde nytta på fyra punkter. Samtliga punkter gällde återhämtningen efter ett pass och det som mättes var styrka, explosivitet, smärta och kreatinkinas. Det var emellertid inte stor effekt. Men det fanns en effekt.

Efter träningen
Men grejen är alltså - du ska använda kompressionskläderna efter träning. Att de tycks hjälpa är på grund av att de minskar svullnad i musklerna samt förbättrar blodcirkulationen. Men läs hela artikeln här - Jacob förklarar det där mycket bättre än vad jag gör. 🙂

Sköna
Jag måste i alla fall säga att kompressionstajten är sköna! Det känns som om det går fortare att springa i dem för att de sitter så tajt, men jag tror inte jag har märkt några resultat på tiden, men det är alltid bra med lite placeboeffekt om inte annat.

För tror man att det ska gå jäkligt bra - ja då gör det ju det!


Färgglada träningskläder i höst

orange rosa träningskläder

Jag älskar orange och rosa. Helst i kombination!

Här är lite inspiration på höstnyheter. Du behöver garanterat inte vara tråkig på träningen i höst! 🙂

1. Inspiration från Nelly. Hoodtröja från Only Play. Short från samma märke.

2. Sport-BH från Kari Traa, som har väldigt mycket snyggt i just orange/rosa. Denna BH kommer från Nelly.

3. "Power tights" från Puma. Finns även i grönt. De rosa hittar du här.

4. Linne från H&M - finns i flera färger. Här.

5. "Lavvu print tights" från Peak Performance. Hittar du på Sportamore.

6. Shorts från Under Armour. Hittas här.