ris choklad

“GI-dieten – verkningslös för viktminskning”

När hörde du talas om att någon följde GI-dieten senast? Tänkte väl det. Det beror kanske inte bara på trendväxling utan troligare är kanske att allt fler upptäckt att den inte fungerar.

Allteftersom dieter som LCHF och periodisk fasta vunnit mark har GI-dieten försvunnit allt längre bak i kulisserna. Det är lätt att tro att det hela beror på nyhetens behag och att den mer extrema LCHF-dieten var nästa dagslända men forskare påstår nu att GI inte fungerar.

Höjer blodsockret långsamt
Teorin som GI bygger på är att ju snabbare en kolhydraterna omvandlas till glukos – alltså socker – i kroppen desto mer bidrar den att öka vårt blodsocker vilket i förlängningen leder till viktökning. Att gå med konstant högt blodsocker anses dessutom leda till metabolt syndrom och diabetes. Denna syn har legat till grund för rekommendationerna att äta livsmedel med lågt glykemiskt index alltså mat som tar längre tid på sig att omvandlas till socker som till exempel bönor och linser. Och har satt livsmedel som pasta, vitt ris, bröd och potatis i skamvrån, istället fick vi bön- och linspasta.

 

Snabba kolhydrater näringsfattiga
De som tog det till sin ytterlighet valde att helt utesluta kolhydrater och vips var LCHF uppfunnet även om den länge hetat Atkins och funnits betydligt längre än GI. Många instämde i logiken att snabba kolhydrater var dåliga, något som rimmade väl med att de är näringsfattiga och därför kan anses vara mer eller mindre onödiga. GI blev därför snabbt en populär diet men nu visar det sig att de antaganden som dieten bygger på inte stämmer.

LÄS OCKSÅ: Amerikanska trenden: Banta med Gud

Skillnad på möss och människor
Djurstudier har visat att kost med lågt glykemiskt index kan vara gynnsam för de med diabetes men det saknas forskning som tyder på att det skulle innebära några hälsofördelar för friska personer, skriver Tim Spector professor vid Kings College i London på vetenskapssajten The Conversation. Medan studier visar att GI kan påverka blodsockret finns det inget som stödjer att det skulle ha en inverkan på vikten, något som kan bero på att möss och människor har olika metabolism. Att de som följer dieten inledningsvis går ned i vikt förklaras nu istället med att de helt enkelt äter bättre och tänker mer på vad de äter snarare än att dieten i sig skulle få dem att gå ned i vikt.

Flera faktorer påverkar
Istället har nya studier visat en stor variation på hur deltagarna reagerade på mat med olika glykemiskt index, där bland annat ålder och vikt spelade in hur försökspersonerna reagerade på vad de åt. Men det var först när man tittade på hur det stod till i tarmen på deltagarna som man förstod vad som låg bakom skillnaden i resultat.

LÄS OCKSÅ: Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Stor variation 
Vår bakteriesammansättning är helt individuell och skiljer sig avsevärt från person till person, även inom samma familj. Mikroberna i våra tarmar lever av de fibrer som når nedre delen av tarmen och forskarna fann att variationen av mikrober hos deltagarna var det som avgjorde hur snabbt maten bröts ned  och omvandlades till socker som gick att mäta i blodet. En del kunde äta potatis utan att det påverkade blodsockret nämnvärt medan andra knappt kunde se åt en potatis utan att blodsockret sköt i höjden.

När rätt mikrober
Men bakteriefloran går att påverka och forskarna modifierade kosten hos de med mindre gynnsam flora. Resultaten kan komma att kullkasta mycket av det vi håller för sanning inom nutrition och göra att vi rör oss från kalorihets och GI-tänk mot en kost som är mer anpassad efter hur den samverkar med vår bakterieflora. Vi bör istället fokusera på fibertyp och dess förmåga att utgöra näring åt våra mikrober.

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

Choklad bättre än ris
Mat rik på polyfenoler är särskilt gynnsam som till exempel potatis med lila eller blått skal, de innehåller tre gånger så mycket av ämnet som vanlig potatis. Vitt ris saknar helt polyfenoler medan mörk choklad till exempel har rikligt av dem och orsakar därför inte blodsocker-toppar. Så istället för att undvika all mat som kan vara skadlig och istället skaffa oss en bild av hur tarmen är befolkad kan vi ta reda på om potatis är något vi bör äta eller avstå ifrån och genom att modifiera kosten därefter kan vi så småningom komma att tåla sådant som tidigare var olämpligt för oss.

Översättning av Nina Törmark

Källa: Texten är en fri översättning av artikeln “GI diets don’t work – gut bacteria and dark chocolate are a better bet for losing weight” av Tim Spector professor vid Kings College i London ursprungligen publicerad på brittiska vetenskapssajten The conversation.
The Conversation
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

The Conversation


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Läkaren som skriver recept på växtbaserad kost

Kost

Åsikterna om vad som är den optimala kosten för människan går isär, paleo säger vissa, LCHF säger andra och medan några går så långt som att påstå att vi är karnivorer, det vill säga renodlade köttätare menar andra att vi mår bäst av en helt växtbaserad kost. En av dem är läkaren Tobias Schmidt Hansen vars bok ”Den växtbaserade kosten” som han skrivit ihop med dietisten Maria Felding nyligen kom ut på svenska.

9 tecken på att du är på väg in i väggen

9 tecken på att du är på väg in i väggen

Mental hälsa

Stressrelaterad psykisk ohälsa är ett växande problem, både i Sverige och globalt.  Symtomen kommer smygande och att sätta stopp i tid är för många svårt – men oerhört viktigt. Tidiga insatser kan förhindra allvarlig sjukdom. Här är några viktiga signaler på att dina marginaler håller på att ta slut.

Min kropp säger att nyponen är bra

Hälsa

När man är så aktiv som Claes  så är det viktigt att kroppen hänger med och fungerar. När han märkte att kroppen blev allt stelare på morgnarna och kände sig orörlig och trög valde han att prova att äta strandnypon, trots att han var skeptisk.

olika strumpor

Rocka gärna sockorna – men tänk på det här

Krönikan

Susanne Wide skriver om en annan aspekt av  "rocka sockorna" – och uppmanar föräldrar och övriga vuxna att ta tillvara dagen som (ännu) en chans att prata med sina barn om att kanske låta flickan som gungar ensam få vara med, eller se den lilla pojken som kastar sten för sig själv i ett hörn. Och som gör det just för att de är, eller av någon anledning anses vara, annorlunda... Något som i verkligheten tyvärr bara är konstigt och allt annat än okej, menar hon.

Du rockar väl sockorna? Det här är Downs syndrom

Du rockar väl sockorna? Det här är Downs syndrom

Allmänt

Varje år föds omkring 120 barn med Downs syndrom i Sverige. Det motsvarar ett barn på cirka 800 födslar och är den vanligaste kromosomavvikelsen.  FN har utlyst 21 mars till Internationella Världsdagen för Downs syndrom. Dagen har blivit synonym med fenomenet "Rocka sockorna", där många sätter på sig eller barnen olika strumpor – för att hylla människors olikheter och stå upp för vårt lika värde.

Tävla och vinn boken “Den växtbaserade kosten”

Tävling

Tävla och vinn boken "Den växtbaserade kosten" där du kan lära dig mer om fördelarna av att äta växtbaserat från läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding. I boken tar de upp myter och missförstånd och besvarar de vanligaste frågorna om vad det innebär att äta växtbaserat samt ger en praktisk introduktion.

Lär känna de fyra olika sömnfaserna

Hälsa

Visste du att alla människor går igenom fyra olika faser av sömn och att vi gör detta i cykler på mellan 90 och 120 minuter - flera gånger per natt? Sömnforskaren Christian Benedict förklarar allt om de fyra sömnfaserna.

Hjärnträning hjälper utmattade

Forskning

Många som drabbas av utmattningssyndrom får också problem med minne och koncentration. Nu visar ny forskning att det är möjligt att förbättra sina kognitiva funktioner – och att detta även kan ha positiva effekter på återhämtningsförloppet.

sågspån och trästockar

Sågspån – den nya maten?

Forskning

Nu ska sågspån och halm omvandlas till livsmedel.  Det är Miljö- och energidepartementet som nu gör en mångmiljonsatsning på klimatsmart mat – närmare bestämt på ett forskningsprojekt där trä ska göras ätbart genom fermentering. Satsningen skulle i förlängningen kunna innebära vinster för Sveriges skogs- och lantbruk.

3 superknep vid förkylning

3 superknep vid förkylning

Förkylning

Vid den här tiden på året, när våren står precis bakom dörren och vädret ser olika ut från dag till dag, är det lätt att bli förkyld. Vilket många gånger faktiskt är helt onödigt.  För de virushämmande knepen finns där – och ser man bara till att ta hand om sig i övrigt är chansen att hålla sig frisk större än många tror.  Här är infon som hjälper dig på vägen. 

Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Kost

Det ökade intresset för miljö, etik och hälsa har lett till ett växande intresse för veganism och en mer växtbaserad kost. Många frågar sig om det verkligen är hälsosamt att bara äta mat från växtriket, mycket tyder på att de som äter växtbaserat löper lägre risk för många vanliga folksjukdomar. Det menar läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding som skrivit boken "Den växtbaserade kosten".

“Vinterkräksjukan sprids via luften”

Mage

Det är högsäsong för vinterkräksjukan, och stora som små drabbas. Nu tror forskare att det smittsamma viruset kan transporteras i mycket små vattendroppar. Det gör att det i fortsättningen kan komma att räknas som luftburet och att det kan behövas andra metoder än vi hittills trott för att begränsa spridningen.

ögg

Nu är ägg farligt – igen

Forskning

Först var det farligt, sedan var det inte farligt, sedan var det farligt igen.  Äggens vara eller inte vara som livsmedel har diskuterats i decennier. Anledningen? Jo, huruvida ägget – på grund av sin mängd kolesterol, i främst gulan – är farligt för oss eller inte. Buden har varit olika. De senaste åren har ägg ansetts ofarliga på grund av tesen att kroppen faktiskt förmår kontrollera kolesterolmängden i blodet. Men – nu är de alltså farliga igen, enligt en ny studie presenterad i tidskriften Jama.

D-vitamin

Så länge räcker ditt lager av D-vitamin

Naturlig hälsa

Nu när solen är tillbaka, innebär det att du kan lägga undan burken med D-vitamin? undrar du. Eller tog du kanske aldrig fram den – eftersom du solgassade en hel del när du var i Thailand i julas – och tänker att ditt lager nog fortfarande räcker? Ja, det är inte helt lätt att veta hur det står till med kroppens D-vitamindepåer – så låt oss reda ut saken.

Nu slipper Marita nätter med värmevallningar

Hälsa

När Marita kom in i klimakteriet fick hon kraftiga värmevallningar och orolig sömn. Hon vaknade blöt av svett nästan varje natt. I somras började Marita ta ett växtbaserat läkemedel för klimakteriebesvär och efter ett tag var svettningarna i princip helt borta.

Skönhetspanelen testar: Ansiktsrengöring

Hud

Att tvätta ansiktet är något de flesta gör åtminstone en gång om dagen, vanligen på kvällen då vi vill bli rena från den smuts vi samlat på oss under dagen och ta bort eventuell make-up. Det finns många olika sorters rengöring att välja på men experter menar att krämer och geler är att föredra framför att tvätta sig med vanlig tvål som riskerar torka ut huden. Kureras skönhetspanel har testat fyra populära märken inom naturlig hudvård och utsett en favorit.

kvinna på soffa tar sig åt ryggen

En av tio har tyst njursjukdom

Allmänt

En av tio svenskar lider av kronisk njursjukdom, en sjukdom som både sänker livskvaliteten och kan bli livshotande. Men de flesta vet inte om att de är drabbad, trots att tidig upptäckt kan leda till att utvecklingen hinner bromsas. Det handlar om en tyst folksjukdom som ofta missas av vården – men helt i onödan, enligt experterna.  Det finns nämligen några enkla sätt att få en indikation på huruvida man är drabbad eller ej. Vilka får du veta mer om här.

Sallad med romantisk touch

Recept

Rödbetor, röda äpple och gojibär sprider ett rosa skimmer över denna enkla men goda sallad, varför inte bjuda på en både nyttig och välsmakande överraskning vid nästa romantiska tillfälle.

öga

Behandling vid glaukom – ögonsjukdomen många missar

Hälsa

Glaukom anses vara en lömsk sjukdom. Förloppet går så långsamt att många inte förstår att de är drabbade. Skulle de få diagnosen i tid skulle de sannolikt lyckas bromsa sjukdomen – som annars riskerar att göra dem blinda.  I och med Världsglaukomveckan 10-16 mars poängterar därför Glaukomförbundet vikten av att kontrollera sina ögon regelbundet – och Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om naturliga knep som kan förbättra läget för dem som fått sjukdomen konstaterad.

kvinna med selleriknippe och sellerijuice i glas

Hört talas om trenden sellerijuice? Detta sägs det vara bra för

Trendspaning

Din syster gör det, Robert DeNiro gör det, till och med din läkare gör det. Din granne gör det däremot ABSOLUT inte, avfärdar det tvärtom bestämt som en myt. Plötsligt har selleri, eller snarare sellerijuice, blivit någonting superhypat. Men varför har det blivit en sådan enorm hälsotrend, vad sägs sellerijuice vara så bra för – och hur ska man egentligen förhålla sig till hela grejen? Kurera har tittat närmare på sellerijuice-trenden, en av senare års absolut största virala hälsohyper.

Carl Schlyter: “Minskade klyftor förbättrar hälsan”

Kurera debatt

Debatten kring sjukvård handlar ofta om hur vi behandlar ohälsa. Vi behöver mer resurser, fler sjuksköterskor och hur vården ska organiseras blir till ändlösa debatter. Mer sällan talar vi om hur individen kan förebygga ohälsa. Träning för äldre, bättre kosthållning, minskad stress i arbetslivet. Allra mest sällan talar vi om hur samhällsstrukturer kan skapa ohälsa. Det vill Carl Schlyter partiledare för det nybildade partiet Vändpunkt ändra på.