Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

ris choklad

“GI-dieten – verkningslös för viktminskning”

När hörde du talas om att någon följde GI-dieten senast? Tänkte väl det. Det beror kanske inte bara på trendväxling utan troligare är kanske att allt fler upptäckt att den inte fungerar.

Allteftersom dieter som LCHF och periodisk fasta vunnit mark har GI-dieten försvunnit allt längre bak i kulisserna. Det är lätt att tro att det hela beror på nyhetens behag och att den mer extrema LCHF-dieten var nästa dagslända men forskare påstår nu att GI inte fungerar.

Höjer blodsockret långsamt
Teorin som GI bygger på är att ju snabbare en kolhydraterna omvandlas till glukos – alltså socker – i kroppen desto mer bidrar den att öka vårt blodsocker vilket i förlängningen leder till viktökning. Att gå med konstant högt blodsocker anses dessutom leda till metabolt syndrom och diabetes. Denna syn har legat till grund för rekommendationerna att äta livsmedel med lågt glykemiskt index alltså mat som tar längre tid på sig att omvandlas till socker som till exempel bönor och linser. Och har satt livsmedel som pasta, vitt ris, bröd och potatis i skamvrån, istället fick vi bön- och linspasta.

 

Snabba kolhydrater näringsfattiga
De som tog det till sin ytterlighet valde att helt utesluta kolhydrater och vips var LCHF uppfunnet även om den länge hetat Atkins och funnits betydligt längre än GI. Många instämde i logiken att snabba kolhydrater var dåliga, något som rimmade väl med att de är näringsfattiga och därför kan anses vara mer eller mindre onödiga. GI blev därför snabbt en populär diet men nu visar det sig att de antaganden som dieten bygger på inte stämmer.

LÄS OCKSÅ: Amerikanska trenden: Banta med Gud

Skillnad på möss och människor
Djurstudier har visat att kost med lågt glykemiskt index kan vara gynnsam för de med diabetes men det saknas forskning som tyder på att det skulle innebära några hälsofördelar för friska personer, skriver Tim Spector professor vid Kings College i London på vetenskapssajten The Conversation. Medan studier visar att GI kan påverka blodsockret finns det inget som stödjer att det skulle ha en inverkan på vikten, något som kan bero på att möss och människor har olika metabolism. Att de som följer dieten inledningsvis går ned i vikt förklaras nu istället med att de helt enkelt äter bättre och tänker mer på vad de äter snarare än att dieten i sig skulle få dem att gå ned i vikt.

Flera faktorer påverkar
Istället har nya studier visat en stor variation på hur deltagarna reagerade på mat med olika glykemiskt index, där bland annat ålder och vikt spelade in hur försökspersonerna reagerade på vad de åt. Men det var först när man tittade på hur det stod till i tarmen på deltagarna som man förstod vad som låg bakom skillnaden i resultat.

LÄS OCKSÅ: Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Stor variation 
Vår bakteriesammansättning är helt individuell och skiljer sig avsevärt från person till person, även inom samma familj. Mikroberna i våra tarmar lever av de fibrer som når nedre delen av tarmen och forskarna fann att variationen av mikrober hos deltagarna var det som avgjorde hur snabbt maten bröts ned  och omvandlades till socker som gick att mäta i blodet. En del kunde äta potatis utan att det påverkade blodsockret nämnvärt medan andra knappt kunde se åt en potatis utan att blodsockret sköt i höjden.

När rätt mikrober
Men bakteriefloran går att påverka och forskarna modifierade kosten hos de med mindre gynnsam flora. Resultaten kan komma att kullkasta mycket av det vi håller för sanning inom nutrition och göra att vi rör oss från kalorihets och GI-tänk mot en kost som är mer anpassad efter hur den samverkar med vår bakterieflora. Vi bör istället fokusera på fibertyp och dess förmåga att utgöra näring åt våra mikrober.

 

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

Choklad bättre än ris
Mat rik på polyfenoler är särskilt gynnsam som till exempel potatis med lila eller blått skal, de innehåller tre gånger så mycket av ämnet som vanlig potatis. Vitt ris saknar helt polyfenoler medan mörk choklad till exempel har rikligt av dem och orsakar därför inte blodsocker-toppar. Så istället för att undvika all mat som kan vara skadlig och istället skaffa oss en bild av hur tarmen är befolkad kan vi ta reda på om potatis är något vi bör äta eller avstå ifrån och genom att modifiera kosten därefter kan vi så småningom komma att tåla sådant som tidigare var olämpligt för oss.

Översättning av Nina Törmark

Källa: Texten är en fri översättning av artikeln "GI diets don’t work – gut bacteria and dark chocolate are a better bet for losing weight" av Tim Spector professor vid Kings College i London ursprungligen publicerad på brittiska vetenskapssajten The conversation.
The Conversation
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

The Conversation


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.